0-9 (45) A (130) B (186) C (182) D (196) E (48) F (101) G (103) H (168) I (73) J (50) K (57) L (94) M (141) N (73) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (298) T (110) U (37) V (59) W (83) X (6) Y (10) Z (42)

5. 1. 2012

Wrong Turn 3: Left for Dead (2009)

Uprchlí trestanci se postaví tváří v tvář zmutovanému kanibalovi, který touží po jejich čerstvém mase.
V Západní Virginii se schyluje k důležitému transportu vězňů. Všechna bezpečnostní opatření byla provedena ze vší důkladností, na poslední chvíli byla změněna trasa, protože panovaly obavy, že se někdo pokusí osvobodit mafiánského bosse Chaveze. A přesto se stane něco s čím nikdo nepočítal. Uprostřed lesů se vězeňský autobus stane terčem útoku šíleného řidiče, kterému se nakonec podaří bus vytlačit ze silnice. Chavez a ostatní vězni se chopí příležitosti a odzbrojí strážné. Jejich cesta za svobodou však dostane výrazné trhliny v okamžiku, kdy na ně z lesa začne systematicky útočit neznámý útočník, který se je rozhodl všechny zabít. Nic netušící vězni se totiž ocitli na území nebezpečného kanibala Three Fingera, který má neustále velký hlad a navíc ho zabíjení nevýslovně baví. Vzájemná nedůvěra a neochota spolupracovat staví vězně do obrovské nevýhody, protože jejich soupeř má všechny trumfy v rukou a navíc nezná slitování. Vůni čerstvé krve se přece nedá odolat.

Český název: Pach krve 3
Režie: Declan O'Brien
Rok výroby: 2009
Délka: 92 min
Země: USA

Hrají:
Tom Frederic ... (Nate)
Janet Montgomery ... (Alex)
Gil Kolirin ... (Floyd)
Tamer Hassan ... (Chavez)
Borislav Iliev ... (Three Finger)
...a další

Série Wrong Turn se může - stejně jako mnoho jiných - pyšnit tím, že každý díl vezme do režisérských rukou někdo jiný. Většinou však tento fakt nedopadne moc dobře, protože volné pokračování nedosahují kvalit původního filmu a ani tentokrát nešlo o žádnou výjimku. Přestože scénárista Connor James Delaney dostal docela dobrý nápad znepříjemnit zmutovanému kanibalovi jeho řádění a do cesty mu postavil skupiny nebezpečných vězňů, jeho kolega režisér O'Brien s tím nenaložil zrovna nejlépe. Hlavním důvodem je jeho nezkušenost a fakt, že do této doby nedokázal natočit žádný alespoň průměrný film a jeho díla patří do kategorie odpadu. Proto moc nechápu jeho obsazení do režisérského křesla.

Největším mínusem filmu, tedy alespoň co se diváckých ohlasů týče, je malý počet zmutovaných kanibalů, který se tentokrát odbyl jen na nesmrtelného Three Fingera a malé dítě. Tím pádem šla všechna kreativita stranou, protože šlo jen o to, koho zabije jako dalšího. Úvodní scéna s raftaři navíc ukázala, že ve filmu uvidíme i hodně podprůměrné digitální efekty a litry umělé krve. Což o to, že hned na začátku uvidíme trošku nahoty, když následná střelba z luku a rozpůlení jedné z obětí na tři části vypadaly až moc počítačově upravené. Navíc vymizela tajemná atmosféra, která se tu a tam v obou předešlých dílech objevila za doprovodu solidní hudby. Tentokrát byl i tento prvek velmi špatně zvolen a do děje se moc nehodil.

S nástupem vězňů se mělo přitvrdit. Tvůrci se chtěli zbavit nálepky teenagerský slasher a tentokrát se měli kanibalům tváří v tvář postavit namakaní a nebezpeční vězni. A ze začátku mě zvolená pětice muklů skutečně zaujala. Jejich charakteristika byla pěkně barvitá a od mafiánského bose, holé lebky, zlodějíčka aut až po bývalého vojáka bych očekával trochu větší výdrž. Jenže postavy, místo aby byly rovnoměrnými protivníky, se začali škubat mezi sebou. Nejvíc mi vadilo, že tu nebylo k vidění moc solidních soubojů, ale spíš se pořád jen vedly spory kvůli penězům. Postupem času jsem byl už některými natolik otráven, že jsem se vyloženě těšil, až konečně přijdou na řadu a já už je neuvidím.

Dalším kamenem úrazu byly samotné efekty a gore scény. Při většině z nich bylo na první pohled patrné, že jde o fušařinu největšího kalibru. Počítačová animace rozpůlení těla na tři části či průstřel oka byly jaksi nereálně zpomalené, nepřímočaré a na první pohled vyumělkované. Jestli tohle mělo nahnat někomu hrůzu, tak se to pánové šeredně spletli. Stejně tak tomu bylo i u gore scén, kdy vězni uřezávali nohy svému mrtvému druhovi. U tohohle jsem dostal menší záchvat smíchu a musel jsem si dát pauzu, protože něco takového by mě ani ve snu nenapadlo, že budu sledovat u Wrong Turn. Zatímco jednička měla své osobité kouzlo a i přes nepříliš originální zápletku mě docela zaujala, tak trojku s klidným srdcem označím za nejhorší díl celé série. Našlo se tady sice pár světlejších okamžiků, ale těch bylo docela málo a zřejmě zachránili celý film od pádu do odpadních vod.

V neposlední řadě bych se rád pozastavil nad účastí kanibala Three Fingera ve všech třech dílech. To že ho v každém díle hrál někdo jiný zcela pominu, protože to by mi ještě tak nevadilo, ale jak vidím tak se zrodil další nesmrtelný hororový hrdina. Zatímco v jedničce zas až tolik výrazný nebyl a tak - tak přežil výbuch na konci, ve dvojce byl několikrát pobodán a následně střelen z brokovnice do břicha, přičemž následoval dvoumetrový let do vody, tak zde je opět plný síly a v klidu přijímá další střelné i řezné rány. Na konci sice dostane jeho lebka na frak a následně by ho měl zničit oheň, tak se vsadím že se opět objeví ve čtyřce.

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat