0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

19. 1. 2012

Species (1995)

Sci-fi horror o vědeckém pokusu, který se vymkl kontrole a dívce, která může být hrozbou celému světu.
V roce 1974 vyslala americká vláda pomocí radioteleskopu zprávu do vesmíru. Byla určena pro jakoukoliv živočišnou formu a obsahovala důkaz o existenci života na planetě Zemi. Za nějaký čas dorazila na Zemi odpověď. Nikdo neměl o ní tušení, jen vláda samozřejmě. Obsahovala mimozemskou DNA. Vědci se jí smíchali s lidskou a po několika pokusech vznikla ONA!!!

Český název: Mutant
Režie: Roger Donaldson
Rok výroby: 1995
Délka: 108 min
Země: USA

Hrají:
Natasha Henstridge ... (Sil)
Ben Kingsley ... (Xavier Fitch)
Michael Madsen ... (Preston Lennox)
Alfred Molina ... (Dr. Stephen Arden)
Forest Whitaker ... (Dan Smithson)
Marg Helgenberger ... (Dr. Laura Baker)
...a další

Zrodila se Sil. Malé děvče s nadpřirozenými schopnostmi. Pro vědce začala být ale velice nebezpečná a tak se rozhodli jí zabít. Do místnosti vypustili plyn, který jí měl usmrtit. Sil však z laboratoře a nakonec i z celého vojenského objektu uteče. Pomocí nákladního vlaku ujede daleko z dosahu armády. Když přestoupí do rychlíku a odjede směr L. A., začíná cítit různé chutě a potřeby svého těla. Ve vlaku po vydatném jídle se v kokonu promění na dospělou ženu. A dveře Los Angeles jsou tomuto hybridovi otevřené.

Mezitím:
Doktor Fitch, vedoucí projektu, jehož výsledkem byla Sil, svolá skupinu specialistů, aby mu pomohli hybrida chytit. Jedná se o policistu, bioložku, antropologa a jasnovidce. Tato skupina se pouští po stopách Sil a věřte, že všude je jich dost. Nachází jednu mrtvolu za druhou. Navíc je zřejmé, že dostala chuť i na jistý druh člověčího pudu, a to rozmnožování. Musí jí zastavit dřív, než k něčemu dojde, jinak bude pro lidstvo pozdě.

V tomto filmu se sešla celá řada skvělých herců a tak je jasné, že to propadák určitě nebude. Dokonce se tento film dočkal i dalších třech pokračování. Ben Kingsley dostal Oskara za svou zřejmě životní roli ve filmu Gándhí. Zahrál si ve filmech Schindlerův seznam, Hon na Šakala, Lovci dinosaurů a dalších. Michaela Madsena snad nemusím ani představovat. Filmy jako Útěk do Mexika, Kill Bill, Elektrické křeslo, Duplicity hovoří za vše. Alfred Molina hrál ve filmech Jestřábí žena, Šifra mistra Leonarda. Forest Whitaker filmy: Četa, Krvavý sport, Hitman a v seriálu Pohotovost. Malou Sil si zahrála Michelle Williams, která byla ženou nedávno zemřelého herce Heatha Ledgera. Znáte ji ze seriálu Dawsonův svět.

Ale největší hvězdou tohoto filmu je kanadská herečka Natasha Henstridge, pro kterou to je životní role. Předtím byla úspěšnou modelkou. Mohli jste jí vidět ve filmu Ghosts of Mars. Jinak se objevovala spíše v ne moc úspěšných filmech.

Film patří do kategorie sci-fi horrorů. Po vizuální a efektové stránce nelze filmu skoro nic vyčíst. Na tvorbě monstra se podílela švýcarská ikona H. R. Giger (stvořitel legendárního vetřelce). Při tvorbách svých monster vychází z okultních praktik Aliestera Crowleyho, historických vizí sabatu a studia mechaniky.

Hudba byla ve stylu scifi, taková na jakou jste zvyklí z vesmírných projektů. Chvílemi podmanivá, tajemná a místy se vžila tak do děje, že jste ji přestali vnímat. Co se týče hereckých výkonů, ty byly velmi dobré. I kdyby byl špatný scénář, tak tito herci by dokázali zahrát všechno s takovou noblesou, že i hodnocení by bylo vyšší.

Hodnocení:
Film se vším všudy co k dobrému horroru patří. Výborné výkony herců, efekty, hudba i scénář. Tento první díl je z celé ságy nejlepší a mé hodnocení se pohybuje někde mezi 70-80%.

Žádné komentáře:

Okomentovat