0-9 (45) A (130) B (186) C (182) D (196) E (48) F (101) G (103) H (168) I (73) J (50) K (57) L (94) M (141) N (73) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (298) T (110) U (37) V (59) W (83) X (6) Y (10) Z (42)

12. 1. 2012

Santa's Slay (2005)

Santa už má Vánoc a rozdávání dárků po krk. Tento rok si přijde na Zemi vybít svou zlost, kterou musel tisíc let držet v sobě. A že to bude pěkně bolet!!!
Vánoce jsou svátky klidu a míru, každoročně se všechny malé děti těší až přiletí Santa a donese jim vytoužené dárečky. Letos ale bude všechno probíhat trochu jinak. Je to přesně tisíc let, co satanův syn Santa prohrál v curlingu s nebeským andělem a od té doby musel zanechat pekelných neplech a začít rozdávat radost na všechny strany. Nyní však nadešel čas pomsty všem dětem, ale i dospělým. Santa už má všeho po krk a nyní si potřebuje vylít zlost za všechno dobré, co musel za tu dobu vykonat. Místo sobů zapřáhne do saní bílého bizona a vydává se na Zemi vyrovnat účty s každým, kdo se mu připlete do cesty. Jako hlavní cíl si vybral malé městečko Hell Township a brzy si místní kronikáři můžou začít opravovat počet obyvatel. Jediný kdo může Santovo řádění zastavit je mladý teenager Nicolas, který to ovšem nebude mít vůbec jednoduché.

Český název: Ďábelský Santa
Režie: David Steiman
Rok výroby: 2005
Délka: 78 min
Země: USA

Hrají:
Bill Goldberg ... (Santa)
Douglas Smith ... (Nicolas Yuleson)
Emilie de Ravin ... (Mary 'Mac' Mackenzie)
Robert Culp ... (Děda)
Dave Thomas ... (Pastor Timmons)
... a další

Vánočních hororových kousků existuje jen skutečně poskrovnu a tak každý nový film, který se u nás objeví je velkým lákadlem pro většinu fanoušků tohoto žánru. Zvláště pak pokud jde o komedii a v hlavní roli se představí hvězda WCW Bill Goldberg. Tento, po všech stránkách ulítlý, snímek je rozhodně příjemným zpestřením nudného dne. Přestože nejde o nic světoborného, dokáže diváky příjemně rozesmát a především vám ukáže vánoce i z té pekelnější stránky. Zvláště pak, když do režisérského křesla usedl úplný zelenáč David Steiman, který rozhodně neměl žádné zábrany a všem divákům chtěl ukázat, že Santovi můžou taky rupnout nervy, takže si s ním není radno zahrávat a neustále ho otravovat svými psaníčky.

Zvláště pak můžete zapomenout, že by zde byl k vidění klasický tlouštík s úsměvem od ucha k uchu, který nosí pytel s dárky a chodil k vám komínem. Tady máte šanci vidět namakaného chlápka v plné síle, kterak bez problémů probourá zeď či k vám proletí výkladní skříni. Navíc neváhá použít vše, co má po ruce a rozdrtí vám všechny vaše kosti. Přece jenom tisíc let je tisíc let, a tak není divu, že ta zloba a ponižování musí jít ven. Rozhodně se nepárá s nikým a pořádnou nakládačku od něj dostanou nejen děti, ale i dospělí. Vždyť všichni byli jednou malí caparti, kteří ho otravovali se svými přiblblými psaníčky. Tentokrát vám však nenadělí žádné panenky či cínové vojáčky, ale pořádnou ránu do palice, a to ještě v tom lepším případě. Již úvodní scénka, kdy naštvaný Santa zamorduje celou rodinku Masonových vám vykouzlí úsměv na rtech. Tato povedená rodinka dostala co proto a bohužel musím říct, že úvodní desetiminutovka je asi tím nejlepším, co je zde k vidění.

Naštěstí se tu a tam objeví i několik dalších humorných scének, ale těch je s přibývajícím časem čím dál méně. Pěkným zpestřením je návštěva ve Strip baru, kde si užije nejen sám Santa, ale i převážná část hostů a go-go tanečnic. Zde je rovněž k vidění kromě krvavého masakru i několik polonahých dívek, takže je rozhodně na co koukat. Úchylnost a především vynalézavost Santy nezná mezí a většina jeho obětí zemře velice rozmanitým způsobem. Nebudu tady však prozrazovat úplně všechno. Kromě těchto scén vás samozřejmě pobaví i spousta černého humoru a hlášek, které se prolínají celým snímkem. Rozhodně u tohohle nezemřete nudou.

Bohužel celý film není jen o chlapíkovi v červených hadrech, ale i jeho protivnících. A to je ten největší kámen úrazu tohoto filmu. Těmi není nikdo jiný než dvojice mladých teenagerů Nicolas a Mary, které si zde zahrálo herecké duo Douglas Smith (Sleepover) a Emilie de Ravin (Lost, The Hills Have Eyes). Oba předvedli docela průměrné výkony, ale především jim spíš jejich postavy neumožnily ukázat, co všechno v nich je, protože kvalita scénáře byla velice rozpačitá a nedokonalá. Podobné tomu bylo i u jednotlivých scén v celém filmu, protože zatímco některé momenty jsou naprosto dokonalé a humorem přímo srčí, tak ten zbytek je místy až trapný a hlavně docela nudný. Tato nevyrovnanost je i hlavní příčinou hodnocení většiny diváků. Tím pádem samozřejmě trpěla i samotná atmosféra, která se pohybovala jak na housenkové dráze, což nebylo moc dobře. Naštěstí tomu bylo tak půl na půl.

Dočkáme se zde i několika kreslených pasáží, které rovněž moc velké kvality nepobraly. V nich máme šanci vidět něco ze Santovy minulosti, která rozhodně moc růžová nebyla. Tenhle týpek byl v mládí opravdu velký spratek. Navíc ani v dospělosti nehraje fairplay, takže by bylo dobře, kdyby jste tohle raději nepouštěli svým dětem, pokud pořád věří na Ježíška, ať neztratí všechny své iluze.

Hodnocení:
Ve své podstatě je Ďábelský Santa normální průměrnou komedií, která se určitě všem líbit nebude. Mě však Bill Goldberg docela mile překvapil a rozhodně patřil k tomu nejlepšímu, co nám film nabídl. Nevyrovnanost jednotlivých pasáží mi však nedovolí dát víc jak průměrných 50%.

Žádné komentáře:

Okomentovat