0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

25. 1. 2012

Don't Open Till Christmas (1984)

Nadešel čas pozabíjet pár falešných Santů!
Londýnem se plíží vánoční euforie. Lidé na poslední chvíli kupují dárky, děti píší psaníčka Santovi a štědrý den je už za dveřmi. Jenže ne každý má tyto svátky rád! Mezi námi se najdou i tací, jenž tyto dny přímo nesnášejí a o tom je i tento příběh. Bezcitný vrah obchází ulicemi a zabijí každého falešného Santu napotkání. Policisté ze Scotland Yardu jsou bezradní, lidé začínají panikařit a ulice se pomalu naplňují rudou krví. 

Český název: Krvavé vánoce
Režie: Edmund Purdom
Rok výroby: 1984
Délka: 86.min
Země: Velká Británie

Hrají:
Edmund Purdom……………..(Inspektor Ian Harris)
Alan Lake……………………(Giles)
Belinda Mayne……………..( Kate Briosky)
Mark Jones…………………(Seržant Powell)
Gerry Sundquist……………(Cliff Boyd)
…a další


Tento britský slasher mírně zavání italským giallem, ale kvalitně je úplně někde jinde. Někteří fanoušci jej berou jako další vánoční „pecku“, ale v mých očích jde jen o podprůměrnou podívanou, kterou stačí vidět jednou. Jako hlavní příčinu bych ani neviděl v tom, že do režisérského křesla usedl známý herec Edmund Purdom, který si tak odbyl svou premiéru coby rejža, ale jeho mírná nezkušenost ukočírovat celý film byla citelně znát. A to i přesto že si sám zahrál v hlavní roli. Jeho ostatní kolegové mu totiž zrovna dvakrát nepomohli.

Přitom atmosféra se alespoň zpočátku vezla na docela příjemné vlně. Stupňující napětí a každá další vražda přímo vybízeli k dobré podívané, jenže nepříliš vábivé mordy všechnu snahu poslali vniveč. Některé scény jsou skutečně vyvedené a určitě si pochvalu zaslouží, ale těch je zde jen poskrovnu. Převládají spíše ty laciné, z nich gumovitost smrdí na sto honů (viz. střep v oku). Místy až céčková podívaná rozhodně neuspokojovala mé potřeby a já se po čase začal mírně nudit. Scény, při nichž vrah bodá do svých obětí, zvládnou lépe i čeští amatéři. Podobně jsem to cítil i u stupidního chování některých obětí, ale tento nešvár je vidět snad v každém druhém filmu. 

Ublížil bych však tomuto kousku a jeho tvůrcům, kdybych nevyzdvihnul alespoň některé pasáže filmu. Za nejvíce působivou považuji návštěvu netradičního muzea, kde jsem cítil největší grády co se napětí a atmosféry týče. Podobně na tom byla i scéna z WC, ale to je tak vše. Rozhodně to chtělo větší odvaz a především si více pohrát vrahovou postavou. Bohužel i zde pozorný divák odhalí maniakovu totožnost díky netrpělivosti tvůrců, kterou odhalíme téměř na začátku a pak už jen sledujeme, kdy na to konečně kápne i sama policie.

Sám postavu Santa Clause nesnáším a líbí se mi jen v reklamě na Coca Colu, takže jsem vrahovi i celkem fandil. Navíc jeho oběti rozhodně nebyli žádní svatoušci, takže se možná najde i pár lidí, u kterých získal zabiják jisté sympatie.

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat