0-9 (45) A (130) B (186) C (182) D (196) E (48) F (101) G (103) H (168) I (73) J (50) K (57) L (94) M (141) N (73) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (298) T (110) U (37) V (59) W (83) X (6) Y (10) Z (42)

14. 1. 2012

Shark Attack (1999)

U pobřeží jednoho menšího afrického města se začínají množit útoky žraloků na lidi.
Steven je nadaný student biologie, který by se již brzy měl dočkat doktorského titulu. Nyní však musí studium přerušit, protože se ozval jeho starý kamarád Marc, který mu pošle neúplný email, ve kterém upozorňuje na časté žraločí útoky u afrického pobřeží, které se vymykají logickému chápání. Steven tedy odjede do malého města Port Amanzi, kde se chce s Marcem spojit. Bohužel zjistí, že ho nedávno zabil žralok. Steven se pouští s Marcovou sestrou Corinne do pátrání, proč jsou zde žraloci tak agresivní. Do cesty se jim nepostaví jen žraloci, ale i nepřátelští vesničané a rybáři, kteří tady bělochy moc nemusí a obviňují je ze všeho, co se v okolí děje. Děje se tady něco nekalého, protože poblíž pobřeží Steven nalezne zvukové buchary, které mají přivábit žraloky. Navíc se mu zdá, že výzkumné středisko, které nedávno postavili na ostrově, něco tají. Žraločích útoků přibývá a každá nová informace, kterou Steven zjistí, ho přivádí do větších potíží, které vyvrcholí bojem o holý život.

Český název: Žralok útočí
Režie: Bob Misiorowski
Rok výroby: 1999
Délka: 100 min
Země: USA / Izrael / Jižní Afrika

Hrají:
Casper Van Dien ... (Steven McKray)
Bentley Mitchum ... (Dr. Miles Craven)
Jenny McShane ... (Corinne Desantis)
Ernie Hudson ... (Lawrence Rhodes)
Simo Magwase ... (Tanka)
... a další

Společnost Nu Image má velkou zálibu v natáčení filmů s podmořskými zabijáky. Z její dílny vzešlo již několik odpadních klenotů, které by neměly chybět v žádné sbírce opravdových milovníků této společnosti či podobně laděných zpackaných filmů. Mě osobně tato společnost docela udivuje a každé její dílo přivítám s povděkem. Nemusím totiž moc u probíhajícího děje přemýšlet, protože většina filmů buď nemá vůbec děj nebo jen kopíruje jiné filmy, které jsem už viděl, takže předem očekávám, co se stane. Shark Attack je trilogie o žralocích, kteří si rádi pochutnají na lidském mase za každé situace. Díly na sebe nenavazují a předbíhají se ve stupiditě. Pro mě i tady platí pravidlo, že první díl je nejlepší a pokračování jen marným pokusem vytřískat peníze.Režie se ujal Bob Misiorowski, který patří mezi ty režiséry, jejichž díla patří mezi největší odpadní okrasy filmového průmyslu. Na svém kontě má takové veledíla jako Derailed, Panic. Právě takové "talenty" společnost Nu Image ráda vyhledává a podává jim pomocnou ruku.

Jak už většinou bývá u podobně laděných filmů, tak i zde se setkáváme se záběry žraloků, které jsou zcela jistě použité z několika dokumentů, protože v nich vidíte různé druhy žraloků. Na rozdíl od svých pokračování se tento díl tolik nesoustředí na samotné žraloky, kteří zde hrají druhé housle a zas až tak často se tu nevyskytují. Hlavní je tady děj, který ač není originální, má určité kouzlo, kvůli kterému jsem se dodíval až do konce a navíc jsem tento film určitě nezavrhl. Ze začátku to má pomalý rozjezd, ale po příjezdu na ostrov se to lehce zvrhne v akční detektivku, která mě určitým způsobem velice zaujala. Ke konci už to je zase jen stokrát okoukané klišé, kdy se rozhodne v poslední bitvě: hlavní kladná + záporná postava + žralok.

Nejvíc mě však potěšil hudební doprovod. Tentokrát se trefili přesně do mého gusta. Pomalé rytmické melodie, které skvěle doplňují probíhající scény a vždy vědí, kdy mají skončit. Po dlouhé době můžu zase říct, že hudba je to nejlepší z celého filmu. Tady to platí určitě. Děj samotný není moc originální, protože se v něm opět dočkáme výzkumu na žralocích, korupce, zabíjení kvůli utajení projektu a několik dalších věcí, které jsou už dost okoukané.

V hlavní roli se objevil známý herec Casper Van Dien, známý především z filmu Starship Troopers. Dále jste ho mohli vidět ve filmech Dracula 3000, The Psychic, Python, The Collectors, Sleepy Hollow, The Colony. Jeho výkon byl nejlepší z celého filmu a přestože se většinou objevuje v odpadních filmech, patří mezi moje oblíbence. Jeho filmová partnerka Jenny McShane se objevila i v třetím díle Shark Attack: Megalodon. Tato herečka však hodně bojuje se svým hereckým projevem, protože dost často přehrává a kazí dojem z celého filmu. I když přiznejme si, že na filmu, který celý stojí za prd, se toho moc zkazit už nedá.

Hodnocení:
Pro mne osobně je tento díl ze všech nejlepší. Je to zřejmě tím, že se tady moc nesází na žraloky, ale na samotný okoukaný děj a producenti nevymýšleli dvacetimetrového žraloka, který sežere i loď. Tohle musím filmu přičíst k dobru, stejně jako hudební prvky. Za tyto dvě věci dávám filmu 30%. Navíc musím zdůraznit, že Shark Attack je jediný díl, který si pustím kdykoliv znovu, protože mě dokáže pokaždé pobavit.

Žádné komentáře:

Okomentovat