0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

25. 1. 2012

Rats - Notte di terrore (1984)

Film, který má být údajně nejslavnějším krysím hororem.
V roce 2015 vypukla na Zemi jaderná válka. Bomby zničily skoro všechen život na všech kontinentech. Od té doby se roky datují místo ,,po Kristu‘‘ po bombě. Náš příběh začíná roku 2225, přeživší lidé teď žijí v podzemí, ale najdou se mezi nimi i takoví jedinci (rebelové), kteří se rozhodli žít na zpustošeném povrchu a právě členové jedné takové skupiny jsou hlavními aktéry tohoto filmu.


Český název: Krysy: Noc hrůzy
Režie: Bruno Mattei, John Gayford
Rok výroby: 1984
Délka: 97 min
Země: Itálie / Francie

Hrají:
Ottaviano Dell'Acqua ... ( Kurt)
Geretta Geretta ... ( Chocolate)
Massimo Vanni ... ( Taurus)
Richard Cross ... ( Video)
Jean-Christophe Brétigniere ... ( Lucifer)
Fausto Lombardi ... ( Deus)
...a další

Desetičlenná skupina rebelů pod vedením Kurta projíždí křížem krážem zpustošenou zemí. Jednoho dne narazí na opuštěné město. Po prohlídce místního baru naleznou množství beden ve kterých jsou různé potraviny, ve sklepě pitnou vodu a různé ovoce či zeleninu. Jenže tohle není jediný nález, najdou zde i ohlodané mrtvoly a spoustu krys. Začnou hodovat, pít alkohol a sexuálně si užívají. Když nastane noc vše se najednou změní. Ráj se změnil v peklo. Všude kolem nich vylézají na povrch stovky krys toužících po lidském mase. Začíná tak boj s tisíci ostrými zoubky a pařáty, proti nimž jim ani jejich zbraně nepomůžou. Nejsou to ovšem jen krysy co je ohrožuje, ale především touha po moci, a tak se musí mít na pozoru i sami před sebou.

Na obalu tohoto DVD je celkem zajímavý text: ,,Nejslavnější krysí horor‘‘. Tento film se vás snažil rozesmát ještě před jeho puštěním. Se slovem nejslavnější bude asi myšleno – nejhorší odpad, který jste kdy viděli. Protože všechno, co zde uvidíte, budete muset hodně dlouho rozdýchávat.

Režisér Mattei rozhodně nepatří mezi nejlepší ve svém oboru, vlastně ani mezi průměrné, ale pár známých filmů natočil. Nejde sice o žádné umělecké díla, ovšem dá se na dívat. Tedy rozhodně víc než na tohle veledílo. Jedná se především o kanibalské a zombie filmy, které budete asi znát (Zombie Flesh Eaters 2, Island of the Living Dead, Zombies: The Beginning, Cannibal World).

Na filmu je hrozné snad úplně všechno. Děj se vlastně odehrává jen v jednom domě, jehož prostředí je opravdu laciné. Na kulisách se šetřilo asi nejvíc, i když prostředí ve sklepě, kde se šlechtilo ovoce a zelenina, vypadalo velmi pěkně.
Samotné krysy byly totální katastrofou. Umělé gumové hračky na provázku nevypadaly katastrofálně a jejich útoky směšně. Občas skákali na své oběti po jednom (vypadalo to jako by je někdo za kamerou házel), potom najednou spadli v celém hejnu (jako by je vysypali z pytle), no prostě hrůza.
Herci byli oblečeni v kostýmech, které se jistě hodí na maškarní ples, ale jejich punkerské účesy se k tomu výborně hodily. Trapné hlášky a otřesné herecké výkony jen potvrdily úroveň tohoto krysího hororu.
O hudbě bych řekl jen asi to, že místy se dala poslouchat, ale většinou mi trhala ušní bubínky a k filmu se vůbec nehodila. Atmosféra nulová, ale pokud máte rádi trapné hlášky a uječené ženské, tak možná určité zalíbení najdete. Herečka, která neustále ječela a pak byla při výbuchu granátu, mi pila krev asi ze všech nejvíc. Hned po ní následuje černoška se jménem Čokoláda, která byla naprosto otřesná a její tanečky a řev při scéně, kdy na ni vysypali mouku, mi zůstane ještě dlouho v paměti. Nic horšího jsem asi ještě neviděl.

Herci podali naprosto otřesné výkony a ani jeden z nich si nezaslouží se titulovat slovem herec. Jejich tragické výkony a neustálé přehrávání bych označil za jeden z nejtragičtějších omylů italské filmografie. Je totiž jasné, že i přes dementní scénář tito lidé hrát prostě neumí. Jedinou známější je pro mne Gerreta Gerreta (Čokoláda), kterou znám z filmu Smrtící spona. Typickým příkladem lacinosti jsou přezdívky či snad jména postav: Video, Bůh, Lucifer, Taurus, Vévoda, Noe atd.

Hodnocení:
Závěrem bych chtěl jen dodat, že tento film je ztrátou času a dívat by jste se na něm měli jen v případě sadomasochistických choutek (proto utrpení co budete muset shlédnout), nebo jste-li fandou braků či krysích filmů. Vůbec se mi toto dílo nelíbilo a 10% dám jen kvůli tomu, že nulu nedávám, protože oceňuji, že takovou kravinu vůbec někdo natočil.

Žádné komentáře:

Okomentovat