0-9 (45) A (130) B (186) C (182) D (196) E (48) F (101) G (103) H (168) I (73) J (50) K (57) L (94) M (141) N (73) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (298) T (110) U (37) V (59) W (83) X (6) Y (10) Z (42)

12. 1. 2012

Sauna (2008)

V téhle sauně nebudete spalovat tuky, ale pěkně se očistíte od všech hříchů!!!
V roce 1595 právě skončila válka mezi Ruskem a Švédskem. Obě země vyšlou své zástupce, aby společně vytyčily nové hranice a zmapovaly neprobádané území uprostřed finských bažin. Zatímco ruskou část delegace tvoří skupina vojáků, ta švédská se skládá ze dvou bratrů Eerika a Knuta. Knut je obyčejný student, klidný, milý a přátelský, který byl vybrán na tuto misi díky svým schopnostem v kartografii a mapování, za to jeho bratr Eerik je jeho pravým opakem. Válku použil jako zástěrku pro své zvrácené choutky, kterými jsou prachsprosté vraždění lidí a drancování chudých rolníků. Nyní se však oba snaží svého nového úkolu zhostit svědomitě, ale oba začne brzy trápit svědomí a jejich minulost. Ze začátku probíhá cesta celkem v pořádku, ale jen do doby, než se vojáci rozdělí na dvě skupiny, z nichž jedna vstoupí do temných močálů a bažin, jenž se mají stát hranicí dobytého území. Toto podivné místo v nich začne vyvolávat děsivé představy a všichni začnou podléhat svým emocím. Brzy začnou svou misi a hlavně toto místo z duše nenávidět, ale především se musí postavit své pochmurné minulosti čelem a projít totálním očistcem od svých hříchů.

Alternativní název: Filth
Režie: Antti-Jussi Annila
Rok výroby: 2008
Délka: 85 min
Země: Finsko / Česká republika

Hrají:
Ville Virtanen ... (Eerik)
Tommi Eronen ... (Knut)
Viktor Klimenko ... (Semenski)
Rain Tolk ... (Rogosin)
Kari Ketonen ... (Musko)
... a další

Když jsme poslední den letošního FF naklusali do sklepních prostor místního kina a v devět ráno začala projekce tohoto filmu, absolutně jsem netušil do čeho jdu. O existenci filmu jsem sice věděl, ale nikdy jsem nějak nepátral potom, o čemže pojednává. Jaké bylo však mé překvapení, když naběhly závěrečné titulky a já začal vstřebávat tuhle prazvláštní konzumaci hororové podívané. Finská tvorba je pro mne velkou neznámou a jako jediná ze severských zemí mi byla dosud nedopřána. Navíc mě mile překvapilo, že se na tomto filmu do jisté míry podílela i Česká republika. Ta zde však především přiložila ruku k dílu jen díky několika nepříliš známým hercům. Pro začínajícího režiséra to byl teprve druhý celovečerní film po fantasy snímku Jadesoturi. Přesto všechno dokázal i tentokrát natočit docela zajímavý snímek, který na místě uchvátil hned několik desítek lidí (včetně mě) svým netradičním pojetím a zpracováním.

Předem bych chtěl upozornit, že film hned od začátku spíše připomíná historický film, ve kterém o hororové prvky první půlhodinu absolutně nezavadíte. Postupně se seznámíme se všemi hrdiny a převážnou část sledujeme mrazivou podívanou za pomoci několika flashbacků z minulosti obou bratrů. Minimálně Eerik určitě nebyl žádným neviňátkem, o čemž nás během filmu bude přesvědčovat hned několikrát. Naštěstí je děj zasazen do překrásné krajiny, která patří mezi opravdové skvosty a je radost na ní pohledět. Za pomoci solidně zvládnuté kamery a střihu nám tvůrci postupně odkrývají nejen minulost, ale především každý zásadní krok všech postav. I přes začínající mír obou zemí je jasné, že ve všech vojácích ještě pořád doutná plamínek vzájemné nesnášenlivosti a ten zřejmě nikdy úplně nezmizí. Zatímco Rusové si jsou vědomi své převahy a síly, jsou to právě oba švédové, jenž velí této průzkumné skupině. Nečekejte však žádné litry tekoucí vodky, která zmizí v hrdlech našich hrdinů, ale spíše si připravte vy, diváci, něco tvrdšího po ruce, protože po třiceti minutách se dostaví hlavní doména filmu, a to mysteriózní atmosféra plná šokujících překvapení a psychologických hrátek s vaší myslí.

Uprostřed nebezpečných močálů a bažin totiž leží místo, které by jste v žádném případě nechtěli navštívit. Nejde o žádnou perníkovou chaloupku, nebo o upíří nevěstinec, ale zcela o obyčejnou smradlavou vesničku. Možná si řeknete, co je na ní tak strašidelného a ono na první pohled skutečně nic, ale brzy stejně jako naši hrdinové zjistíte, že tady něco nehraje. Navíc když poblíž stojí podivná sauna, kde dle finských pověr chodili lidé smít své hříchy z minulosti. V tu chvíli se roztočí podivný kolotoč událostí, které prověří nejen vaší mysl, ale i držáky. Atmosféra jako lusknutím prstu zhoustne a zcela vás pohltí, až se z toho začnete dusit. Většina sálu v tu chvíli byla úplně zticha a jen nevěřícně zírala na promítací plochu, protože na scéně se objevila opravdu pekelná podívaná. Zrovna však zapomeňte na nějaké krvavé masakry ozdobené řadou gore efektů. Tenhle film má asi nejblíže k duchařině typu Mrtvá hlídka.

Další velkou zásluhu na vytvoření parádní atmosféry má i samotný hudební doprovod, který měl na starosti Panu Aaltio a musím říct, že tenhle chlapík rozhodně nezklamal. Jeho místy až děsivé melodie skutečně splnily svůj účel do posledního detailu a posluchačovy uši zažijí menší sluchový orgasmus. Rovněž herecké výkony patří do kategorie nadprůměrných, samozřejmě až na pár výjimek, které se tu objevily. Přestože jde většinou o zcela neznámé herce, tak dokázali prodat naprosto všechen svůj um a mně nezbývá než jim zatleskat. Nejvíce mě samozřejmě oslnil Ville Virtanen, který se pro roli bezcitného Eerika přímo narodil. V divácích vzbuzuje hrůzu už jen svým zjevem a tváří šílence. I když trošku s úsměvem mě zarážely ty jeho brýle.

Je mi naprosto jasné, že Sauna neoslní všechny diváky a je rovněž docela možné, že většina tento film hodí do odpadu, ale pro mne to byl hodně solidní film, který nenechal klidným nikoho z přítomných v sále a ještě dlouho po jeho skončení byl středem vášnivých debat ohledně odtajnění několika otazníků, které se vám během filmu objeví v hlavě. Tenhle film se totiž nedá asi dost dobře zkonzumovat hned po prvním shlédnutí a bude nutné si jej pustit ještě znovu. Tvůrci totiž ponechali ty nejdůležitější informace trošku potopené v bažinách a obalené v mlžném oparu, aby si každý divák z jejich filmu odnesl přesně to, co jeho psychický stav unese. Navíc jsem byl potěšen docela slušným závěrem, který už se zcela veze na hororovém podkladu a přímo na stříbrném podnosu vám bude naservírovaná ta nejlepší hororová podívaná z tohoto snímku. Film navíc získal řadu ocenění a nominací na nejrůznějších filmových festivalech.

Poslední varování: před návštěvou finských saun se ujistěte, že nemáte žádné hříchy, protože jinak se taky může stát, že z tohoto místa už nikdy neodejdete živí!!!

Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat