0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

19. 8. 2014

Spiders (2000)


Tajný experiment se vymkne kontrole a geneticky upravený pavouk začne řádit na tajné vojenské základně.

Vláda společně s NASA provádí tajný experiment „Tchýně“ na vesmírném raketoplánu Solaris. Zde se pokouší zkřížit pavouka s mimozemskou DNA, ale dojde k nehodě. Zrovna ve chvíli kdy je pavouku vpíchnuta injekce, je raketoplán zasažen sluneční erupcí, pavouk napadne posádku a následně se zřítí zpět na Zemi. Naneštěstí se blízko místa dopadu vyskytuje reportérka Marci a její dva kolegové, kteří se zde snaží najít tajnou základnu, na které by se měli nacházet důkazy o mimozemšťanech, které vláda tají před civilisty. Nepozorováni se schovají do nákladního prostoru jednoho z automobilů a společně s mrtvými těly posádky raketoplánu se nechají odvést do útrob základny. Brzy si však uvědomí svou pošetilost, protože jsou svědky toho, jak z útrob kapitánova těla vyleze pavoučí mládě, které začne růst enormní rychlostí a začne zabíjet každého, kdo se mu postaví do cesty…



Český název: Pavouci
Režie: Gary Jones
Rok výroby: 2000
Délka: 94 min
Země: USA

Hrají:
Lana Parrilla…(Marci Eyre)
Josh Green…(John Murphy)
Oliver Macready …(Slick)
Nick Swarts…(Jake)
Mark Phelan …(Agent Gray)
…a další

Nu Image si na začátku nového tisíciletí oblíbilo (no vlastně až do teď) natáčení céčkových hororových filmů, ve kterých hrají hlavní roli různá zmutovaná či přerostlá zvířata (monstra) a tak po žralocích přišli na řadu pavouci, krokodýlové, chobotnice a další. Tento film je mnohými označován za úplný odpad, ale s tím já nesouhlasím. Ti co jsou už v podobných kouscích zběhlí, ví, že byly natočeny ještě mnohem větší „hrůzy“. Ani Spiders ovšem nedosahují alespoň průměrné kvality, protože špatných efektů a (ne)logických kopanců je tu až přespříliš. Dokud se však děj nepřesunul ze základny do města, docela jsem si film i užíval. Pokud tedy přeskočím pasáž o „údajných mimozemšťanech“ ve studiu (to bylo dost trapné). Zmutovaný pavouk totiž téměř okamžitě započne eliminaci lidí a já se tak ani moc nenudil. 



Je sice pravdou, že jeho digitální ztvárnění bylo spíše k smíchu, nežli by se u něj někdo bál a místy jeho řádění spíš připomínalo komedii, ale jsem tu narazil i na několik slibných momentů. Mezi ty však nepočítám ono sražení pěstí ze schodiště či zrození megamonstra v kanceláři. V těchto chvílích jsem zažíval opravdu jen pocit trapnosti. On celkově ten konec je už dost přehnaný a tvůrci se měli raději inspirovat u starých filmů, ve kterých rovněž hráli důležitou úlohu přerostlí pavouci. Přemrštěných situací tu však bylo s přibývajícími minutami stále víc a víc (kupříkladu ono závěrečné zničení pavouka, proměna ustrašené novinářky v drsnou akční hrdinku).


Společnost Nu Image však jasně demonstrovala, jakýmiže kroky se bude dále ubírat v budoucnosti a tak buď její díla budete nenávidět, nebo je začnete brát s nadhledem a pak si je možná i alespoň trochu užijete. K cestě za úspěchem by však bylo potřeba ubrat na efektech a spíše se soustředit na zkvalitnění scénáře a výběru herců. Jedna buchta v bílém tílku to totiž moc nevytrhne. Přitom potemnělé prostředí základny přímo pobízelo k vytvoření slušné atmosféry, při které by vám tu a tam přeběhl mráz po zádech.


Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat