0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

4. 8. 2014

Highwaymen (2004)


Proč někdo sráží nebohé ženy autem? Protože z toho má nepředstavitelný požitek…

Rennie Cray urputně pronásleduje ve svém vylepšeném autě již pět let psychopatického zabijáka napříč americkými silnicemi, který mu tehdy zabil manželku. Bez špetky lítosti jí srazil autem a policie jej nikdy nezatkla. Ve vysílačce zaslechne, že někdo způsobil nehodu v tunelu a ujel. Vycítí konečně příležitost vyřídit si účty. Kontaktuje jedinou přeživší Molly, od níž se dozví popis auta, které řídil pomatenec v tunelu. Je totiž přesvědčený, že se „Fargo“ vrátí, protože nikdy nenechává nikoho přežít. Jeho protivník je však i přes svůj hendikep velmi lstivý a i on touží po vzájemné konfrontaci. Molly se tak ocitá uprostřed boje na život a na smrt. Den konečnému zúčtování právě nadešel, stačí jen sešlápnout plyn…



Český název: Smrt na dálnici
Režie: Robert Harmon
Rok výroby: 2004
Délka: 80 min
Země: Kanada

Hrají:
Jim Caviezel…(James 'Rennie' Cray)
Rhona Mitra…(Molly Poole)
Colm Feore…(Fargo)
Frankie Faison …(Will Macklin)
…a další

Taky patřím k těm nadšencům, kterým se líbí psychologické thrillery, road movie a vůně spálených pneumatik. Když se k tomu přidá i psychopatický maniak, který nemilosrdně sráží své oběti ve svém „bouráku“, beru to jako bonus navíc. Tento kanadský kousek nám nabídne slušnou atmosféru, houstnoucí napětí, pěkné auta, solidní herecký výkon Caviezela a pohlednou Rhonu Mitru. Takže co víc si přát. Dá se tomu snad něco vytknout? Něco by se tu přece jenom našlo, ale i tak jde o lehce nadprůměrnou podívanou, kterou jsem určitě neviděl naposledy. 



Líbila se mi opravdu jednoduchá zápletka, která nenudí a ve které hrají hlavní prim automobilové honičky a zabíjení nebohých lidí. Je sice pravda, že tvůrci mohli ještě o trochu víc přitvrdit (scéna s tažením převráceného auta byla super) a trochu jsem postrádal „grandiózní“ finále, ale jinak určitě spokojenost. Jak už jsem však poznamenal, divák si nejvíce užíval především scény (honičky), protože bez nich by to bylo „nezáživné“. K mé úplné spokojenosti mi tu však chyběla nějaká ta nervy drásající pasáž, či trošku „brutální“ záběr na sražená těla.


Navíc se musí člověk trošku pousmát nad tím, jak perfektně dokáže řídit „invalida“. Ale postava Farga jinak neměla chybu. Líbila si ona aura tajemna, která se kolem něho vznášela. Divák se sice o něm dozví pár informací (proč to asi všechno dělal), ale jinak si musíme počkat až na samý závěr – kde je nám „odhalen“ v celé své kráse. To Jim Caviezel si měl prosadit alespoň jednu lechtivou scénku, když už měl po boku pěknou herečku, ale tak na romantiku tu moc místy nezbylo. Highwaymen určitě nikoho neurazí. Je to taková oddechovka a díky přiměřené stopáži i lehce stravitelná.  


Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat