0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

27. 8. 2014

Devil (2010)


Pět lidí uvězněných ve výtahu samotným ďáblem…

Do administrativní výškové budovy (mrakodrapu) svede osud dohromady pětici lidí s pochybnou minulostí. Aniž by se navzájem znali, nastoupí do výtahu číslo 6 a ten se zasekne. Všichni zůstanou uvězněni ve stísněném prostoru a brzy propuká paranoia. Ostraha budovy společně s údržbářem se snaží uvést výtah opět do pohybu, ale marně. Přestože se zdá být všechno v pořádku, nejsou schopni ho znovu rozjet. Mezitím do budovy přichází detektiv Bowden, který zde chce vyšetřovat sebevraždu. Nyní však bude muset vyřešit mnohem děsivější případ. Pokaždé když v kabině zhasnou světla, jeden z „pasažérů“ zemře. Ve výtahu začne houstnout atmosféra, každý podezřívá každého a čas utíká. Bowden zprvu nevěří řečem jednoho ze členů ostrahy o Ďáblovi, ale velmi brzy pochopí, že za vším skutečně stojí pekelné síly…



Český název: Ďábel
Režie: John Erick Dowdle
Rok výroby: 2010
Délka: 80 min
Země: USA

Hrají:
Chris Messina …(Detektiv Bowden)
Logan Marshall-Green…(mechanik Tony)
Bojana Novakovic…(Sarah Caraway)
Bokeem Woodbine…(Ben Larson)
Geoffrey Arend …(Vince McCormick)
Jenny O'Hara…(stará žena)
…a další

Filmů o vražedných barácích a výtazích už bylo natočených několik, takže jsem neočekával žádnou velkou hitparádu originálních nápadů a ani jsem se moc nespletl. Je ovšem pravdou, že Shyamalan tomu vtiskl jistý potenciál a kreativitu, takže z toho přece jenom dokázal vytřískat, co se dalo a ani jeho „dítko“ moc nenudilo. Nebyl na to ani čas, protože chytře zvolená délka stopáže to prostě nedovolovala. Především bylo potřeba prokrvit příběh i scénami mimo výtah, jinak by se mu prostě navodit potřebnou atmosféru nepodařilo. Díky tomu se „řádění“ pekelných sil rozšířilo po celé budově.



Šikovný kameraman, střihač, zvukař a především osvětlovači odvedli rovněž velice dobrou práci. Společným úsilím se jim v určitých momentech podařilo navodit opravdu hutnou atmosféru se slušnou dávkou napětí, což jsem samozřejmě kvitoval s povděkem. Musím se ovšem přiznat, že když se ke konci profláklo proč vlastně „Ďábel“ přišel na Zem – neubránil jsem se letmému pousmání. Pánbíčkáři vlastně nepotřebují očistec „ON“ si pro hříšníky přijde sám, nebo se prostě jen omluvíme…No to však nic nemění na tom, že režisér Dowdle si nevedl vůbec špatně a jednou z něho vážně něco bude.  


Přece jenom jsem však očekával trošku lépe propracovanou psychologickou stránku zápletky. Divák si je vědom, že za vším stojí ON, ale rozhodně nechtěl jen sedět a čučet kdože bude další na řadě. Tvůrci se snažili místy zahrát i na city a popravdě kdybych byl já uvězněný ve výtahu s cizími lidmi, asi bych se taky nechoval podle „logické“ osnovy, jenže je škoda, že o minulosti většiny postav se dozvíme jen několik sporadických informací. Když už jsme s nimi strávili tolik času, tak by si zasloužili více pozornosti. Ono finální obměkčení totiž na mě moc nefungovalo. Devil však určitě nezklamal. Mám k němu sice výhrady, ale rozhodně nelze přehlídnout tvůrčí snahu diváka pobavit (ne unudit k smrti) a to se jim povedlo.


Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat