0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

30. 11. 2011

Babičky dobíjejte přesně! (1983)

Kupte si svou babičku!
Společnost Biotex vynalezla revoluční výrobek: robota Babičku, který dokáže zastat všechny domácí práce a navíc i skvěle motivuje svou rodinu ke splnění svých cílů. Tato novinka se brzy uchytí ve většině domácností, protože jen málo kteří rodiče mají čas starat se o své děti a chod domácnosti. Najdou se však i tací, kteří moderní technologii nevěří a obejdou se bez ní. Jednou takovou rodinkou jsou i Loudovi. Otec hraje v orchestru na housle a matka pracuje ve vědecké laboratoři. Doma však mají hotovou divočinu. Na své děti nemají příliš volného času a v jejich domě to pomalu vypadá jak na smetišti. Po dlouhém uvažování se nakonec přece jen dohodnou a pořídí si svou babičku Rózu 350 GLS. Díky předem zvolenému programu se začne o všechny členy rodiny starat s největší pílí a láskou, vaří orientální jídla a motivuje všechny k lepším výsledkům. Jenže je tu jeden problém na který nikdo nepomyslel. Babička dokáže rozeznávat pouze dvě věci: „co je dobré pro její rodinu a co není“. Ve chvíli, kdy sousedovic robo-babička Carmen začne podnikat záškodnické akce na jejich pozemku, je Róza připravena na odvetu. Vše začne rozbitými okny, převrácenými popelnicemi, ale později se začne přiostřovat. Každá další zákeřnost je totiž považována za útok na jejich rodiny a ty se přece musejí bránit za každou cenu! Tedy i za eliminaci jejich jednotlivých členů!

Režie: Ladislav Rychman
Rok výroby: 1983
Délka: 82 min
Země: Československo

Hrají:
Jiří Lábus ... (Louda)
Daniela Kolářová ... (Loudová)
Libuše Havelková ... (Róza 350 GLS)
Jana Dítětová ... (Carmen)
Katka Urbancová ... (Alenka Loudová)
Piotr Frolik ... (Bertík Louda)
...a další

Když byla v roce 1983 natočena tato scifi/hororová komedie získala si řadu příznivců, ale i odpůrců. Především pak díky svému velmi zvláštnímu pojetí, které nebylo u nás příliš vídáno. Obyvatelstvo se v té době ještě příliš nesetkávalo s podobným žánrem a v kurzu tehdy byly všelijaké detektivní případy, komedie a rodinné filmy. Mnozí dokonce tvrdí, že kdyby se toho ujal jiný režisér, mohlo to dopadnout mnohem lépe. Přesto všechno si však myslím, že Ladislav Rychman odvedl celkem obstojnou práci, za kterou se rozhodně stydět nemusí.

Začátek filmu má sice trochu pomalejší rozjezd, který nás seznámí s robo-babičkami, ale jinak se nic moc zajímavého neděje. Pokud tedy nepočítám poněkud zvláštní rodinku Jiřího Lábuse. Rodinné hádky a nezbedné děcka totiž nejsou ničím výjimečným. Stejně tak i nedostatek času jednotlivých členů rodiny, který je dnes hodně vzácnou záležitostí. Zajímavý nápad pana scénáristy by jistě našel uplatnění i v dnešní uspěchané době. Mnohem zajímavější začne být film v momentu, kdy si konečně i Loudovi pořídí pomocnici do domácnosti. Měli jim nastat šťastnější chvíle, ale jak se ukáže „bylo to jen zbožné přání“. Stoj bez špetky citu totiž nelze změnit k obrazu svému a i když vám tvrdí, že vaší rodinu miluje, je to pořád jen umělá inteligence.

Co na tom že vám uvaří, vypere a uklidí, když nedokáže pořádně rozlišit co je dobré a co zlé. Jejím jediným cílem je vaše pohodlí a ochrana, takže sousedé a cizí lidi se musí mít na pozoru. Jakmile se jí totiž něco nelíbí, její naprogramování jí říká, že musí razantně zakročit! Ve chvíli, kdy si začnou obě znepřátelené babičky jít po krku, se konečně dostavuje i ona pomyslná hororová atmosféra. Rozbitá okna jim totiž nestačí a na řadu přichází i sami obyvatelé domu a jejich mazlíčci.

V poslední dvacetiminutovce se skutečně rozjede velmi zajímavá podívaná, při které mi místy přejel mráz po zádech. Finální honička s kosou po zahradě a souboj obou babiček se tvůrcům docela povedl. Samotný nápad je navíc lehce okořeněn porcí humoru, takže divák na jednu stranu pocítí podivněji brnění a zároveň se i zasměje.

Jiří Lábus předvedl opět svůj standardní výkon, který podtrhl srandovním knírkem. Místy to byl právě on, kdo zachraňoval poněkud nudnější pasáže. Daniela Kolářová byla sice místy zatlačena zbytečně do pozadí, ale i tak se za svůj výkon rovněž nemusí stydět. Podobně je na tom i představitelka Rózy Libuše Havelková. Na mi na rozdíl od své protivnice přišla docela sympatická.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat