0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

29. 11. 2011

976-EVIL (1989)

Z temnot do světla, přichází váš hororskop pro tuto temnou bouřlivou noc.
Vytočte "666" a dozvíte něco ze svého osudu.
Vítej v jeskyních neznáma, jsem pán temnot, průvodce tvým osudem...

Podivín Hoax bydlí se svou nábožensky založenou matkou a jediné co mu dodává chuť do života je jeho rebelský bratranec Spike. Ač ve škole patří mezi nadané žáky, stává se často terčem šikany party výrostků, kteří jej pronásledují na každém kroku. Přestože nemá zrovna nejlehčí život, tak má spoustu snů, které by chtěl proměnit ve skutečnost. Jednoho dne najde v pokoji svého bratrance podivný letáček s telefonním číslem, kde se může dozvědět svůj horrorskop. Ve sluchátku se ozve tajemný hlas, který mu svými slovy vlije novou krev do žil. Sice ho nabádá k podivným krokům, ale odměnou mu mají být nezplněné sny. Během krátké chvíle se Hoax začne měnit, ale rozhodně ne k lepšímu. Cítí obrovskou sílu změnit svůj dosavadní život a pomstít se všem, kteří mu kdy ublížili. Má to však jeden háček! Pekelný hlas z telefonu totiž po něm žádá takovou maličkost. Jeho duši.

Český název: Předvolba 976
Režie: Robert Englund
Rok výroby: 1989
Délka: 92 min
Země: USA

Hrají:
Stephen Geoffreys ... (Hoax)
Patrick O'Bryan ... (Spike)
J.J. Cohen ... (Marcus)
Sandy Dennis ... (Lucy)
Jim Metzler ... ( Marty)
... a další

Režisérem tohoto filmu není nikdo jiný než představitel legendárního Freddyho Robert Englund. Svým fanouškům chtěl především dokázat, že není jen dobrý herec, ale zvládne i natočení hororového filmu, což se mu do jisté míry skutečně povedlo. Přestože se snímek neopírá o příliš ‘‘originální‘‘ zápletku, tak v té době ještě nebyla tak okoukaná jako je tomu dnes. Telefon jako pekelný prostředek ještě v té době nebyl mockrát ve filmech použitý, takže diváci si podobné zpestření celkem vychutnali. I tak jde o lehce nadprůměrné béčko z konce osmdesátých let, které se později dočkalo dokonce i volného pokračování.

Již samotná atmosféra na začátku filmu nás docela příjemně navnadí, když se dočkáme téměř okamžitě prvního úmrtí, které nám toho sice moc neprozradí, ale za to je po trikové stránce slušně zvládnuté. Následně se seznámíme s podivnou rodinkou, která nás bude doprovázet celým filmem. Máme zde drsného Spikea, který se zmítá z jednoho průšvihu do druhého a jediným potěšením je mu jeho nablýskaná motorka a pěkné ženské. Navíc musí trpět neustálé výčitky a morální poučování od své poblázněné tety, která je velkou fanatičkou a věřící ženou. Její neustálé kecy o bohu mu už lezou na nervy a nechápe, jak s ní může jeho bratranec Hoax vydržet. Ten je však z úplně jiného těsta. Ačkoliv patří ve škole mezi nejchytřejší žáky, nemá žádné kamarády a všichni ho jen ponižují a šikanují. U dívek nemá rovněž úspěchy a tak jediný sexuální zážitek má při sledování erotických fotografií. Všechno se má však brzy změnit a ne zrovna k lepšímu.

V těchto chvílích film spíše připomíná komedii, kdy se dočkáme několika humorných scén, protože už jen samotné chování Hoaxe je k smíchu. Zvláště pak jeho jízda na motorce. Aby si tvůrci získali co největší přízeň mužské části diváků, nabídnou nám i trochu té lehké erotiky. Zhruba po první půlhodině se konečně opět dostaví hororová atmosféra a my tak můžeme sledovat první krůčky obou bratranců k cestě za záhubou. Zatímco Spike má z podivného hororskopu spíše srandu a snaží se ho využít ve svůj prospěch a k obohacení, ta Hoax mu začne brzy podléhat. Lákavá představa být obdivován svým okolím je silnější, než jeho morální zásady. Byl obdarován vskutku morbidními vlastnostmi, které nedokáže zcela ovládat, ale to jeho svědomí netíží. Pekelné síly ho totiž začnou zcela ovládat a Hoax se vydá na cestu pomsty a že bude pěkně krvavá.

Musím vás samozřejmě upozornit, že ačkoliv zde umře docela dost postav, tak ve scénách moc brutality nehledejte. Nebudou zde ani cákat hektolitry krve a gore efekty jsou lehce podprůměrné. Mají však své jisté kouzlo a určitě se nejedná o nezdar. Dokonce musím tvůrce a speciálně maskéry pochválit, protože finální proměna Hoaxe je docela vydařená a samotný závěr jakbysmet. Poprvé máme šanci uvidět jak vypadá zamrzlé peklo, které však pranic nepřišlo o svou sílu. Jen mě trošku mrzí, že zúčtování s partou výrostků je místy lehce odfláknuté a nezáživné. Chtělo to trošku přitvrdit. Herecké výkony mají průměrnou úroveň, ale nade všemi měl lehce navrch Stephen Geoffreys, který se své role zhostil přímo bravurně a patřil k tomu nejlepšímu co zde máme šanci shlédnout. Ani ostatní však nezklamali a podali důstojný výkon, za který se rozhodně stydět nemusí.


Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat