0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

16. 11. 2011

(11) Scream of the Cat (Skřek šelmy,Lynn Beachová)

Jaké tajemství se skrývá v Canyon Ridge?


Údaje o knize

Nakladatelství Pocket Books, New York, 1992
Studio dobré nálady - nakladatelství Kredit, Praha, 1992
123 stran
Český překlad: Magdalena Váňová
z edice Buldok, titulu Stopy hrůzy
Číslo titulu: 011

Úvod

Snad na všech školách po celém světe existuje zdravá rivalita mezi studenty o co nejlepší práci, kterou by se zavděčili svým učitelům a vytáhli se před celou třídou či školou. A rovněž po celém světě existují organizace, nebo jednotlivci kteří nerespektují zákony a snaží se ničit přírodu. V této knize se tyto dvě protikladné události spojily dohromady a daly možnost vzniknout dalšímu dílu této knižní edice. Když se k tomu přidá ještě trochu indiánské mytologie a skřek šelmy můžeme se těšit na zábavné počteníčko. A nebo taky ne!

Hlavní postavy

Tamara Huntová, Hillary Forsytheová, Eric Johnson.

Děj

Tamara a její kamarádka Hillary studují na Chilleenské akademii v Údolí přízraků. Děvčata si vyjely na koních do zakázané oblasti Canyon Ridge. Tato přírodní rezervace je obklopená zrádnými skalisky a proto je zde vstup jen na vlastní nebezpečí. Ony však nedbaly varování a rozhodli se zde pořídit několik fotografií do školní ročenky. Každý rok se soutěží o nejlepší fotografii a Tamara by ráda porazila školního oblíbence Erica. Při focení starobylé zříceniny indiánského puebla si děvčata všimnou podivného muže v indiánských šatech a vyfotí ho. Strhne se však prudká bouře a tak při zpáteční cestě nastanou nečekané komplikace. Nejenom že se jim splaší koně, ale ještě si navíc všimnou velké pumy, která je začne pronásledovat až k branám školy. Po tomto dobrodružství se však stane ještě jedna podivná událost, která výrazně zasáhne do života obou děvčat. Při vyvolávání snímků si totiž Tamara všimne, že tam kde měl být onen tajemný indián se místo něj objevila puma. Že by snad Tamara na poslední chvíli vychýlila dráhu objektivu? Jinak si to totiž nedokáže vysvětlit. Jenže od té chvíle nastanou problémy. Puma začne obcházet pozemky školy a Tamaře zmizí všechny fotky které pořídila. Že by snad odhalila nějaké tajemství, které mělo zůstat skryté očím veřejnosti? Rozhodne se pátrat na vlastní pěst a nedbá nebezpečí, které na ní může čekat. Navíc jí čeká další nepříjemné setkání s dvojicí podivných geologů, kteří se usadili poblíž přírodní rezervace. Dokáže Tamara objasnit podivné události v Canyon Ridge, nebo jí její zvědavost bude stát život?

Hodnocení

Tento díl se vymyká z linie všech předešlých. Podle mě se totiž tentokrát autorka trošku spletla se zařazením žánru, protože o horor či hororovou atmosféru tady člověk nezavadí skoro celou knížku. Spíše mi to celé přišlo, jako dobrodružná detektivka s trochou té mysteriózní příchutě. A to přitom začátek vypadal docela slibně. Jenže čím hlouběji se spisovatelka zavrtávala do popisu dívčích aktivit a školního souboje fotografů, tím to začalo být víc nezajímavé. Koho do čerta zajímá, že si hlavní hrdinka fotí kopečky a skály za školou. Když se konečně dostalo k tomu, že hrdinka začíná pátrat po identitě záhadného indiána a jeho spojitost s pumou očekával jsem pořádný rozjezd lykantropie, rozdrásané mrtvoly, nebo alespoň bohatý popis proměny, ale k tomu vůbec nedošlo. Místo toho se seznámíme s dvěma zarostlými geology a jejich pochybnou aktivitou. Potom se údajná hororová knížka změnila v boj Greenpeace. Podle mě se sama autorka utopila v té záplavě nesourodých věcí, které postupem času ztratili punc zajímavosti a stala se z toho jedna velká nuda.

Verdikt

Po předčtení Skřeku šelmy jsem dost zklamaný. Větší zážitek jsem měl už i po shlédnutí čtyřlístku. Podle mě jde o jeden z nejslabších dílů, který se kdy objevil v edici Stopy hrůzy. S hororem si tenhle díl moc nerozuměl a během prvních třiceti stránek vymizel úplně. Nelze sice upřít snahu navodit mysteriózní atmosféru za pomoci indiánských praktik, ale tohle mě osobně moc nezajímalo. Stejně tak ani závěrečné rozuzlení tajemství Canyon Ridge.

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat