0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

23. 11. 2011

Amazing Colossal Man, The (1957)

Po výbuchu plutoniové bomby začne Glenn růst do enormních rozměrů. To má velký vliv na jeho psychický stav a agresivní chování.

Americká armáda zkouší ve vojenském areálu testování plutoniové bomby. Glenn Manning společně s ostatními vojáky vše pozoruje z krytu. Náhle se však na obloze objeví malé letadlo, které se zřítí nedaleko od nich. Glenn nedbá varovné odpočítávání a pokusí se zraněného pilota zachránit. Nestačí však doběhnout ani do poloviny, když bomba vybuchne. Jeho tělo je vystaveno radiaci a z větší části má hrozné popáleniny. V kritickém stavu je převezen do nemocnice, kde mu doktoři nedávají žádnou šanci na přežití. On se však zázračně během několika dní uzdraví a jeho popálená tkáň se začne regenerovat. Má to však jeden háček! Radiace způsobí, že začne růst do enormních rozměrů. Vědci se snaží nalézt látku, která by buďto růst zastavila, nebo jej dokonce dokázala zmenšit do původní velikosti. Glenn však neunese tíhu situace a začne být čím dál víc agresivní. Dojde to až tak daleko, že začne ničit a drancovat nedaleké Las Vegas. Jeho bývalým přátelům z armády tak nezbývá nic jiného, než se jej pokusit zastavit za jakoukoliv cenu.

Režie: Bert Gordon
Rok výroby: 1957
Délka: 80 min
Země: USA

Hrají:
Glenn Langan ... (Glenn Manning)
Cathy Downs ... (Carol Forrest)
William Hudson ... (Dr. Paul Linstrom)
Larry Thor ... (Eric Coulter)
James Seay ... (Hallock)
... a další

Možná si řeknete proč by zde měl být snímek, jenž je vesměs všude vedený jen jako klasické scifi. Protože i tento snímek je zapsán „nesmazatelným“ písmem do takzvaných monster movies a stal se jedním ze základních kamenů filmů v nichž se později začali objevovat obří muži a ženy, jenž pustošili zeměkouli ( a to i bez zásahu mimozemšťanů). Dokonce se tento snímek dočkal i pokračování, které je již oficiálně vedeno i v hororovém žánru. Byla by škoda ho tu nemít, protože určitě stojí za pozornost. Nemůžu však tvrdit, že by byl první svého druhu, protože to není pravda. Nicméně se stal po vzoru japonské Gojiry ve své době dalším známým snímkem, jenž se zabýval ožehavým tématem radiace a hrozby nukleárních zbraní.

Nechci a nebudu ho dále srovnávat s jeho asijskou kolegyní, protože oba filmy jsou naprosto odlišné. Zde se povětšinu děje odehrává jakési psychologické drama mezi hlavním hrdinou a jeho blízkými. Zatímco on se nedokáže vyrovnat s proměnou svých proporcí a rouhá se jak se dá, jeho sestra se mu snaží všemožně pomoci. Nakonec se však ukáže, že ani sourozenecká láska není všemožná a žádný velký happyend zde nečekejte. Prostřední pasáž mi ovšem přišla dost sterilní a málo zajímavá. Zatímco začátek má alespoň jistou dávku napětí a divák netrpělivě čeká, co se bude dále odehrávat s hlavní postavou – jednotlivé dialogy se omezují pouze na hledání zázračné látky a vojenským blábolům.

Trochu nás mohou rozesmát alespoň poněkud humorné triky, kterých je zde docela hodně. Zmenšené postavy zvířat i lidí přes zmenšovací sklíčko, malinkaté vybavení nemocničního pokoje ve mně vyvolali vzpomínky na komedii Ski Patrol. Změnu atmosféry k lepšímu lze vycítit teprve s příchodem našeho obra do ulic Las Vegas. Zde konečně dochází k výraznějšímu oživení děje a ničení jednotlivých budov a dopravních prostředků. Ke konci se začne přiostřovat a přichází krvavý finish. Už jen kvůli tomu stojí za to vydržet až dokonce. I když si myslím, že ani zbytek filmu není zas až tak strašný, aby jste se unudili k smrti. Chtěl bych vyzdvihnout i herecký výkon Glenna Langana, který si vůbec nevedl špatně a dokázal celkem působivě zahrát přesně to, co po něm tvůrci vyžadovali. Miláčkem publika se sice nikdy nestal, ale za svůj výkon se stydět určitě nemusel.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat