0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

22. 11. 2011

Aenigma (1987)

Ponížit svou spolužačku se nevyplácí, nikdy totiž nevíte, jak se vám pomstí!

Vše začalo vymyšleným randem, které mělo pobavit zbytek spolužaček. Narafičili pro Kathy schůzku s učitelem tělocviku a když bylo vše v nejlepším, tak se jí začali posmívat. Kathy se cítila zesměšněná a při útěku ji srazilo auto. Teď leží v komatu v místní nemocnici. V tutéž dobu přijíždí na internát nová studentka Eva, která má za sebou divokou minulost. Brzy se začínají v řadách učitelů i studentek objevovat první mrtví a policie nemá žádné stopy. Doktor Anderson si na pacientce Kathy všimne, že jejím bezvládným tělem prochází emoční výlevy, které nedokáže vysvětlit. Že by snad mohla mít vidiny, ve kterých se jí objeví vraždy spolužaček? Může s tím mít něco společného nová studentka? Nebo snad šílená uklízečka Mary, která je matkou Kathy? Pojďme sledovat tento mysteriózní kousek z dílny mistra Fulciho.

Režie: Lucio Fulci
Rok výroby: 1987
Délka: 85 min
Země: Itálie / Jugoslávie

Hrají:
Jared Martin ... ( Dr. Robert Anderson)
Lara Naszinsky ... ( Eva Gordon)
Ulli Reinthaler ... ( Jenny Clark)
Milijana Zirojevic ... ( Kathy)
Dusica Zegarac ... ( Mary)
...a další

Fulci nám už ve svých filmech předvedl mnohé. Od zombies a kanibalů, přes duchy ze záhrobí a masové vrahy až po nechutné gore scény a ,,vkusnou‘‘ erotiku. Jak ale léta starému pánovy přibývala, jeho dílům začalo mnohé z těchto věcí scházet a kvalitou se řadila mezi průměrná a místy i podprůměrná díla. Aenigma přece jenom patří ještě do té skupiny lepších filmů. I když i zde najdeme pár nedostatků, dokázal zde vytvořit tajemnou atmosféru, kterou ozdobil i kvalitními scénami. Hudební podklad byl složen z metalových melodií 80. let a kytarovým doprovodem, který při některých scénách nabudil velmi příjemnou atmosféru. I když ne vždy se strefili přímo do mých uší a občas mi přišla hudba i místy dost nesourodá s právě probíhajícím dějem.

Některým scénám nemám co bych mohl vyčíst, hlavně té s hlemýždi. Chudák holka místo, aby je ze sebe setřásla se nechala pomalu ocucávat a nakonec i udusit. No i když je pravda, že takový šnek na bradavce může být zajímavým zážitkem. Nechci ale hodnotit, protože bych to nerad zkoušel. Co se týká padajícího parapetu musím říct, že to bylo dobré zakončení nudné scény předtím, kdy jedna z dívek utíkala od pokoje k pokoji a nalézala….No nebudu prozrazovat, ale toto mi přišlo dost odfláknuté a jako by se scénáristům už nechtělo nic vymýšlet a chtěli to mít rychle za sebou.

Co musím ale pochválit nejvíc je výběr dvou hlavních hrdinek. Zatímco představitelka Kathy mi připadala jako převlečený transvestita a její vzhled byl - promiňte ten výraz ,,odpuzující‘‘ - tak herečka Lara Naszinsky (Eva), byla jejím pravým opakem a asi nejpěknější herečkou v celém filmu. Další skvělý výběr byl u herečky Dusicy Zegarac (Mary), které jsem to její šílenství věřil už jen od pohledu. Bohužel u ní mě zklamali tvůrci těma červenýma očima, které jsou laciným trikem odpadních filmů.

Jako celek mě film celkem potěšil a určitě bych vám ho doporučil. Myslím si, že za jedno, nebo dvě shlédnutí určitě stojí. Je to lepší průměr a peněz, které jsem za něho dal určitě nelituji.

Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat