0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

24. 11. 2011

Apartment 1303 (2007)

Proč v tomto pokoji umírá tolik dívek?
Poté co Sayaka z nepochopitelných důvodů spáchá sebevraždu skokem z balkónu, začne starší sestra Mariko pátrat po příčině jejího rozhodnutí. To co zjistí jí však zasáhne stejnou ranou, jako její smrt. Byt 1303 na třináctém poschodí má za sebou opravdu děsivou minulost. Během několika let zde podobným způsobem zemřelo hned několik dalších dívek. Ačkoliv Mariko není pověrčivá a na nadpřirozené síly nevěří, brzy se setkává s tvrdou realitou. Pokoj 1303 je zcela v moci velké koncentrace zla a zloby, které ze svých spárů nepustí nikoho živého. Především pak když jste žena!

Režie: Ataru Oikawa
Rok výroby: 2007
Délka: 94 min
Země: Japonsko

Hrají:
Noriko Nakagoshi ... (Mariko)
Arata Furata ... (detektiv Sakurai)
Eriko Hatsune
Yuka Itaya
Naoko Otani
...a další

Snad každá dívka se těší na chvíli, kdy opustí své rodiče a začne bydlet na vlastní triko. Ať už se svým přítelem (přítelkyní) či bandou přátel. Jenže hodně důležité je vybrat si ten správný byteček. Samozřejmě spousta lidí hledí především na sumu, kterou za něj bude muset zaplatit, ale měli by se mít na pozoru před darmožrouty z realitek. Ti rádi opomenou říci svým klientům všechny závady, které lze v bytě/domě najít, nebo se opomenou zmínit, že tam někdo zemřel. Přesně tak tomu je i zde, ale na to jistě přijdete již po prvních zhruba deseti minutách.
Ačkoliv se snímek snaží vypadat tvrdě a mrtvolami se to tady jenom hemží, tak nejde o nic jiného než hodně průměrný film, který moc originality nepobral. Scénárista se nechal inspirovat známými filmy, ve kterých figurují prokleté byty a ani zde neopomněl obtočit hlavní zápletku okolo šikmooké dívky s dlouhými černými vlasy. V dobách kdy jsem žral filmy jako Kruh či Nenávist jsem si na tohle nikdy nestěžoval, jenže teď už mi to pomalu začíná lézt krkem. Snad v každém druhém asijském filmu se to točí právě okolo takové dívenky a už to začíná být hodně okoukané.
Souhlasím ovšem s názorem, že dokud se na scéně neobjeví právě ona černovláska, tak má film místy opravdu zajímavou atmosféru. Především pak začátek nám nabídne několik lekacích momentů, kterých bylo ovšem postupem času stále méně. Potom se už ovšem začala pomalu na place vkrádat nuda. Prostřední pasáž postrádá větší dávku napětí a když do toho nepočítám trojitou sebevraždu, tak tu ani nic moc zajímavého ke shlédnutí nebylo. Až závěr nám nabídne finální rozuzlení, které ovšem moc lidí nepřekvapí a už vůbec nevyděsí.
 Asi tím jediným co bych vyzdvihl nad vším ostatním, je výkon oblíbené (v Japonsku) herečky Noriko Nakagoshi. Tahle pohledná žena se opravdu snažila vyždímat ze své role co se dalo, jenomže zbytek kolegů jí moc nepomáhal. Sama neměla žádnou šanci to utáhnout do zdárného konce. I díky ní nakonec přivřu obě oči a dám průměrné hodnocení. Přesto se však budu hodně dlouho rozmýšlet, než si tohle pustím někdy znovu.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat