0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

15. 11. 2011

Rats

Žijí po celém světě a je zcela logické, že se staly námětem pro mnohé knihy i filmy.



Kdo z vás by neznal tyto potvůrky, hlodavce, kteří obývají tuto planetu už od pradávna. Žijí snad v každém koutě světa, a to jak ve městech, ve vesnicích, tak i na ostrovech a v džungli. Jsou to býložravci, ale i všežravci. Žijí v hejnech a už mnohokrát se stalo, že jejich invaze zpustošila nejedno město. Navíc jsou také přenašeči různých nemocí, které jsou pro člověka smrtelné jako mor a tifus. Nejznámějším a nejrozšířenějším druhem je krysa obecná. Na světě existuje šest druhů, které pocházejí převážně z asijského kontinentu a rozšířili se po celém světě hlavně díky námořním lodím, které objevovali svět.



Je téměř logické, že tito tvorové se dostali i na filmové plátna. Krysy se objevují snad v každém filmu, které se objeví na obrazovkách, i když ve většině případů se jedná pouze o nedůležitý prvek filmu. V několika případech se stávají potravou pro ztroskotance na ostrovech, nebo lidí, kteří jsou uvěznění v podzemních kobkách, nebo jeskyních. Existuje ale i několik filmů, ve kterých figurují krysy jako hlavní aktéři, kteří zaplaví město a svádí souboje s hlavními hrdiny, nebo jsou dokonce jejich domácími miláčky. Dokonce i v některých knihách se objeví jako zlo, které pustoší naší zemi. Jako příklad bych uvedl trilogii Jamese Herberta: Krysy, Doupě a Panství (recenze už sepisuji).

Zde uvedu pár příkladů ve kterých hrály krysy důležitou roli: (samozřejmě existuje víc filmů, ale je zbytečné je zde vypisovat všechny...)

Rats: Notte di terore – Země je zpustošená a na planetě už žije jen malý počet lidí, kteří bydlí převážně v podzemí. Jedna menší skupina rebelů se však prohání po zničené zemi a dojedou do opuštěného města. Zde kromě velkého počtu krys naleznou i pár zohavených mrtvol. Když nastane noc, začíná jejich boj z nemilosrdnými hlodavci. Zpracování filmu však velice pokulhává a gumové krysy jsou házeny na herce takovým stylem, který vás velice znechutí. Celkově tento film je na velice ubohé úrovni a jeho označení ,,nejlepší krysí horor všech dob‘‘ je velice přehnaný.

Willard - Film o vystrašeném, samotářském mladíkovi, který je šikanován panovačnou matkou a i v práci se mu všichni vysmívají. Jednoho dne ušetří život bílé kryse, která se mu za to odvděčí tím, že společně s ostatními družkami ho začnou poslouchat na slovo. Nejdříve mu pomáhají zabít jeho šéfa, ale později, jak už to tak bývá, se všechno obrátí proti němu. Willard se sám stává cílem krys a boj s nimi je nezastavitelný. Tento skvělý snímek doporučuji všem, kdo chtějí vidět pořádný krysí horor.

Žádné komentáře:

Okomentovat