0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

25. 11. 2011

12 Days of Terror (2004)

Pobřeží New Jersey se po dvanáct dní stane terčem lidožravého žraloka, který zde rozpoutá opravdovou hrůzu a utrpení.
Děj se odehrává v roce 1916 u pobřeží New Jersey. Alex pracuje jako plavčík na pláži, ale tajně sní o lépe placené práci. Jednoho dne je ve vodě napaden jeden z plavců žralokem a na následky svého zranění brzy poté umírá. Alex se snaží starostu přesvědčit, že má uzavřít pláže, ale ten s ním nesouhlasí, protože právě začíná sezóna a pláže se plní turisty. Je přesvědčen, že žralok už nezaútočí, ale šeredně se mýlí. Netrvá to dlouho a žralok má na svědomí několik dalších životů. Alex společně s mužem přezdívaným Kapitán vyráží na lov žraloka, ale ten je mazanější než se na první pohled zdá. Kolem pláží je postavena obrovská síť, která má žraloka držet dál od pláže, ale tento nebezpečný predátor si dokáže nalézt skulinu a opět začne rozsévat hrůzu a utrpení.

Český název: 12 dní hrůzy
Režie: Jack Sholder
Rok výroby: 2004
Délka: 86 min
Země: Jižní Afrika

Hrají:
Colin Egglesfield ... (Alex)
Mark Dexter ... (Stanley)
Jenna Harrison ... (Alice)
John Rhys-Davies ... (Kapitán)
Jamie Bartlett ... (Michael Schleisser)
...a další

Po delší době vznikl zase alespoň trochu originální film o žralocích. Přestože je tento kousek diváky často odsuzován a přirovnáván k dalšímu odpadu, tak mě se docela líbil. Především pak nápad umístit děj o několik desítek let zpátky, kdy ještě neexistovala příliš vyspělá technologie, jako jsou dnešní moderní sonary a lokátory pohybu, které umožní lidem sledovat lidožravého žraloka. Tentokrát na to ještě museli jít rádoby lovci pěkně postaru a spoléhat se pouze na své dovednosti. Bohužel ani zde se tvůrci nedokázali vyvarovat několika do očí bijících chyb, které nakonec poškodili celkovou úroveň filmu. Především pak lehce odfláknutým závěrem a místy opravdu komickým scénářem.
Žralok zde téměř po celou dobu není moc vidět, což bylo na jednu stranu dobře, protože tvůrci si uvědomovali, že s malým rozpočtem si nemohou dovolit takové záběry, které se objevili například v Jaws a proto se diváci musí spokojit pouze se žraločí ploutví, rozvířenou vodou a trochou té krve. Nicméně diváci nezůstanou ochuzeni o několik povedených gore záběrů na uhryznuté končetiny atd. Atmosféra filmu se po celou dobu snaží udržet svižné tempo a přestože je děj míst naprosto zbytečně natahován nepříliš zajímavými dialogy, moc jsem se nenudil.
Asi největším primem je samotná práce s kamerou, která dokázala několikrát doslova vyčarovat opravdu kvalitní záběry, které byly skutečnou pastvou pro oči. Poněkud horší to již bylo s většinou hereckých výkonů, které byli místy až podprůměrné. Asi nejlépe si vedl známý herec John Rhys-Davies, který ovšem nemohl utáhnout celý film ani omylem. Jeho kolegové mu moc nepomáhali a i tento fakt zapříčinil nepříliš velkou oblibu snímku.
Jenže největší tragédií bylo nedotažení tvůrčích myšlenek, které byly místy neskutečně kreativní, jenže potom přišla podpásovka v podobě naprosto trapného dotažení. U zvířecích filmů jsme si již zvykli, že žraloci, krokodýli, piraně či jiná havěť bývají často velice chytří a mazaní a ani tady tomu nebylo jinak. Nerad bych se rozepisova, co se stane zde, ale nápad umožnit žralokovi obejít rybářské sítě a dále zabíjet nevinné obyvatele malého městečka byl opravdu skvělý. Bohužel se zde tvůrci dopustili několika nelogických prvků, které je stály větší úspěch, než jakého tento film nakonec dosáhl. No a úplný závěr se jim opravdu nepovedl. Rozhodně zde nečekejte žádné velkolepé finále a nezapomenutelný souboj se žralokem, protože tvůrci si na to prostě netroufli, takže to doslova odflákli několika střihy a následným happyendem.

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat