0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

15. 11. 2011

Archanděl Gabriel

Biblická postava, která se objevila už v několika desítkách filmů. V mém srdci a paměti však zůstane hlavně v podání Christophera Walkena.



Tuto biblickou postavu znáte asi všichni. Jde o jednoho ze čtyř nejznámějších andělů, kteří jsou v kostelech, chrámech zobrazováni na různých malbách. Taky jde o toho anděla, který Marii předpověděl, že přivede na svět Spasitele, Ježíše Krista. No to jen tak na okraj – nebudu tu rozepisovat nic víc- protože křesťanství nepatří mezi moje hobby.



Abych se dostal k postatě věci. Tato postava se objevila už i v několika filmech, které nám připravila především americká produkce a většinou z něj udělali padoucha. Za zmínku stojí film Constantine s Keanu Reevesem v hlavní roli, kdy si slizkého Gabriela zahrála herečka Tilda Swinton – její výkon je ovšem otřesný a postavička Gabriela vyšuměla z mé paměti.

Další film, který jsem viděl, se jmenuje Gabriel. Jde spíše o akční australský film, který se schovává za název horor, pod kterým je i na IMDb veden. Tentokrát herec Andy Whitfield musí sestoupit do Očistce a zastavit padlého anděla Sammaela (recenze na tento film bude brzy).

Po dvou filmových zpracováních postavy Gabriela, u kterých jsem zůstal velice zklamán, jsem narazil na film (sérii), který jsem dlouho hledal, a to Prophecy. Archanděl Gabriel touží získat lásku a pozornost Boha, který je zahleděný jen do lidí a na anděly už nemá čas. Rozhodne se proto z lidstvem skoncovat a s pomocí několika dalších černých andělů sestoupí na zem a započne svou pomstu. Do cesty se mu však postaví mnoho překážek, a to jak další andělé v čele s Michaelem a Simonem, tak i samotní lidé – detektiv Daggett, či mladá žena Valerie. Gabriel je poražen a stává se z něho smrtelník. Jeho bývalí spojenci však pokračují v jeho plánu a nakonec on sám bude muset bojovat za záchranu lidstva.

Tvář postavě Gabriela zapůjčil Christopher Walken, který se tím dostal v mé paměti na velmi vysoké příčky v oblíbenosti herců. Jeho výkon bych označil za velice dobrý a v jeho podání nám předvedl arogantního, rouhačského a sobeckého anděla, který se nejprve snaží zničit svět a poté, co je poražen, se za každou cenu snaží zabránit svým druhům v tom co začal.

Existuje spousta dalších filmů, ve kterých se objevuje tato biblická postava, ale nemá cenu je tu všechny vypisovat, protože spousta z nich nemá s hororem nic společného.

Žádné komentáře:

Okomentovat