0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

22. 11. 2011

Addams Family, The (1991)

Dnes již téměř kultovní černá komedie o jedné (ne)normální rodince, která dokonce získala i jednoho Oscara.

Addamsova rodina žije již po staletí ve svém rozsáhlém honosném domě. Její členové však nejsou zcela normální a jejich nejbližší okolí se jich bojí. Holdují černé magii, ve svém domě mají podivné služebnictvo a straní se ostatních lidí. Nynější majitel domu Gomez Addams a jeho manželka Morticie mají dvě vykutálené děti dceru Wednesday a syna Pugsleyho. Rozhodně nejde o žádnou klasickou americkou rodinku, ale pěkně ulítlou a bláznivou sebranku, která mezi sebe jen tak někoho nepřijme. Nyní se všichni připravují na velkolepou oslavu, protože se k nim po pětadvaceti letech vrátil Gomezův bratr Fester. Jenže brzy ve všech členech rodiny začíná bujet podezření, že člověk který se vydává za jejich příbuzného, jím ve skutečnosti není. Trpí skutečně ztrátou paměti a nepamatuje si na žádnou z úžasných chvil jenž se svými milovanými prožil, nebo jde jen o vychytralého zlodějíčka, jenž by se chtěl zmocnil jejich majetku?


Český název: Addamsova rodina
Režie: Barry Sonnenfeld
Rok výroby: 1991
Délka: 99 min
Země: USA

Hrají:
Anjelica Huston ... (Morticia Addams)
Raul Julia ... (Gomez Addams)
Christopher Lloyd ... (Fester)
Christina Ricci ... (Wednesday Addams)
Jimmy Workman ... (Pugsley Addams)
...a další

Addamsova rodina se dnes již stala téměř kultovní záležitostí, která se dočkala hned několika filmových či seriálových zpracování. Otcem této bizardní rodinky se stal v roce 1937 Charles Addams, který jí tehdy přenesl do komiksové podoby. První vydání vyšlo o rok později díky The New Yorkem a vydával se až do roku 1988. Do zfilmované podoby jej v roce 1964 natočila čtveřice režisérů Joy Batchelor, John Halas, Stanley Z. Cherry, Arthur Hiller, která tak dala šanci vzniknout populárnímu 64.dílnému seriálu, kdy jeden díl trval pouze pětadvacet minut. Tato podoba Addams Family je dodnes označována za nejlepší. V roce 1973 se natočil animovaný seriál a i ten slavil u diváků docela velký úspěch. První celovečerní film byl natočený roku 1977, ale tentokrát se tvůrci setkali s velkou kritikou a film u diváků zcela propadl. Slávu Addamsově rodině opět navrátil až tento film a jeho pokračování. Oba filmy se dočkali obrovského úspěchu a moje generace na něj nedá dopustit. Bohužel v roce 1998 přišlo režisérské duo Nicholas Kendall a Ron Oliver s nápadem natočit další seriál a přiživit se tak na slavném jménu. Kvalita jednotlivých dílů však byla velice kolísavá a ve finální fázi se dá říct, že jde o lehce podprůměrný počin. To samé by se dalo říct i o dalším filmu, který vznikl v taktéž v roce 1998 pod názvem Addams Family Réunion. Ani ten se moc velkých ovací nedočkal.

Addamsova rodina je především bizardní komedie plná černého humoru, jenž je i poletech příjemnou podívanou. Nejde o žádnou americkou tuctovku, plnou trapných scén a puberťáckých keců, ale čistou esenci zábavy. Režisér Barry Sonnenfeld mohl především těžit ze skvělých hereckých výkonů a velice solidních speciálních efektů, které patří k hlavní doméně celého snímku. Dokázal vytvořit skvělou atmosféru, jenž malé diváky místy dokáže opravdu vyděsit a ty starší hlavně pobaví pořádná dávka humoru, na kterém se rozhodně nešetřilo. Až na pár slabších míst se tu totiž divák prostě nemůže nudit. Téměř každá scéna je natočena s opravdovou pečlivostí a umem. Navíc jak jsem již poznamenal na začátku zde srčí humor snad ze všech stran.

Nádherně zpracovaný dům je snem každého malého dítěte, kdy se rázem ocitnete jakoby v pohádce. Můžeme zde spatřit nádherný starý nábytek, spoustu kouzelných knih, živou medvědí kožešinu, tajné skrýše, rafinované pasti a samozřejmě i rodinný hřbitov, který má sice temnou minulost, ale Addamsovi si zde čas od času dokáží zahrát i několik velice zajímavých společenských her. Oni jsou vlastně všichni členové této rodiny docela hraví a především drží pevně pospolu. Tedy až na dvojici roztomilých sourozenců, jenž si spolu hrají opravdu velice podivným způsobem, ale o tom později. Kromě čtyřčlenné rodiny s nimi v domě žije i několik dalších obyvatel. Babička je typická čarodějnice, která ráda vaří a její pokrmy jsou opravdu ehm pozoruhodné. Její restauraci bych asi nikdy nenavštívil, ale možná by se našel někdo více odvážný. Dále zde máme sluhu, jenž svou vizáží připomíná Frankensteinovo monstrum. Je to však výborný řidič, sluha i přítel do nepohody. Posledním a asi nejzajímavějším rodinným klenotem je ruka jménem Věc. Jak je vidět, práce se nebojí a dokáže si na sebe vydělat i jinak než jen jako držadlo golfových míčků. Addamsovi však mají spoustu dalších rodinných příslušníků a věřte, že když se čas od času uspořádá nějaký ten mejdan, tak to dokážou pořádně roztočit.

Ke správné komedii patří i správně zvolený hudební doprovod a ten jenž vznikl z dílny Marca Shaimana se více než povedl. Byl příjemný nejen na poslech, ale i skvěle doplňoval právě probíhající scény. Tady musím ovšem poukázat i na to, že některé melodie byly použity ze slavnějšího (původního) seriálu. Podobně užasnou práci odvedli i maskéři a lidé jenž měli na starosti jednotlivé kostýmy. Ne nadarmo byl Ruth Myers, jenž měl na starosti právě kostýmy oceněn Oscarem. Film se dočkal i několika dalších ocenění a řady nominací na nejrůznějších filmových festivalech, ale i prestižních akcích jakou je například Zlatý Globus. Film se však po celou dobu svého natáčení setkal s docela velkým počtem nepříjemností, jenž ho provázeli od samého začátku. Původní studio Orion Pictures zkrachovalo a tak musel na poslední chvíli přijít Paramount Pictures, pro kterého to byl docela významný krok. Během natáčení se vyměnili celkem tři hlavní kameramani a posledních z nich nebyl nikdo jiný než sám režisér Barry Sonnenfeld, který si nejvíce užil při natáčení půvabného tance Mamushka.

Zde menší přehled skladeb, které vyšli v soundtracku:

"Deck the Halls & Main Titles"
"Morning"
"Seances & Swordfights"
"Playmates"
"Family Plotz"
"Mooche"
"Evening"
"Party...For Me?"
"Mamushka"
"Thing Gets Work"
"Fester Exposed"
"Rescue"
"Finale"

Členové rodiny

Gomez: Hlava rodiny, vášnivý milovník šermu, golfu, tance a samozřejmě své rodiny. Někdy je až příliš důvěřivý a přecitlivělý. Když je však potřeba dokáže se pořádně rozzuřit a udělat si ve svém domě pořádek.

Morticia: Milující matka a manželka, která dokáže svého muže dovést k šílenství a neodolatelné touze po fyzickém kontaktu. Po své matce zdědila náklonnost k čarodějnictví. Skoro nic jí nedokáže rozhodit a zachovává si chladnou hlavu i v těch nejnesnesitelnějších situacích. Má rada své děti, mezi kterými nedělá žádné rozdíly a ráda jim vždy zkušeně poradí. Mimo jiné si jí zamilujete především ve scéně, kdy dělá učitelku v mateřské školce.

Strýček Fester: Docela velký podivín, který se na nějaký čas vytratil pryč. Nejraději pomáhá dětem svého bratra s choreografií na dětskou besídku a jeho nejvěrnějším přítelem je rodinný mazlíček jménem Věc. Jo a abych nezapomněl s ženami moc zkušeností nemá.

Wednesday: Pohledná mladá dívka, která toho však moc nenamluví. Své emoce moc neprojevuje a ráda experimentuje se svým bratrem, kterého z celé své duše nesnáší. Dalo by se říct, že snad ani nemá srdce, protože je ke všemu lhostejná, smrt a samota jsou její nejvěrnější kamarádky. Cizím lidem absolutně nedůvěřuje a klidně by se i uživila jako soukromé očko. Nejvíce se zajímá o záhadná a nepříliš probádaná území, které jí svým způsobem vzrušují.

Pugsley: Lehce obtloustlý mladík, který sice inteligence moc nepobral, ale k lidem se rozhodně chová lépe, než jeho sestra. Před tou se musí mít neustále na pozoru, protože ta neustále touží po jeho smrti a zkouší na něm nejrůznější experimenty, jenž ho občas i docela bolí.

Herecké výkony většiny představitelů jsou na velice solidní úrovni, ale přece jenom by jsme mezi herci našli dva, kteří nasadili laťku opravdu vysoko a stali se hlavními tahouny celého filmu. Prvním z nich je skvělý herec Christopher Lloyd, který zde ztvárnil roli strýčka Festera. Jeho skvělou mimiku obličeje a velice pozoruhodné držení těla si oblíbili tisíce jeho fanoušků. Zdatnou konkurentkou se mu však stala v té době hodně mladá Christina Ricci, která předvedla neskutečný chladný výkon, za který si vysloužila nominaci na nejlepší mladou herečku roku. Již ve svých jedenácti letech světu ukázala, že z ní je opravdu velká herečka a díky svému účinkování v tomto filmu si vysloužila můj neskutečný obdiv.

Oba díly Addams Family patří mezi moje nejoblíbenější hororové komedie, především díky obrovskému množství černého humoru, který je zde divákovi presentován se vší vážností a precizností. Místy je dokonce lehce morbidní, ale režisérův záměr nebyl diváky rozhodně něčím vyděsit, ale spíše pobavit a to se mu opravdu povedlo ve velké míře. Je jen málo věcí, které bych zde mohl vytknout.

Hodnocení:
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat