0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

16. 11. 2011

Charles Manson

Charles a jeho "rodina" se stali velkým postrachem, ale i věčnou inspirací pro velkou spoustu lidí na celém světě. To však nic nemění na tom, že to jsou především bezcitní vrahové a fanatici.


Jeho matkou byla teprve šestnáctiletá Kathleen Maddoxová, která se živila prostitucí. Narodil se 12.11.1934 v Cincinnati státě Ohio. V době kdy se malý Charles narodil se jeho matka vdala za dělníka Williama Mansona a chlapec dostal jeho příjmení. Nikdy se však nedozvěděl pravdu o svém pravém otci i když se jednu dobu spekulovalo, že jím mohl být jistý ‘‘ plukovník Scott‘‘. Nejspíš však šlo pouze o lež jeho matky, která ho často nazývala bastardem. Právník Vincent Bugliosi se snažil pátrat po pravém původu jeho biologického otce a v některých záznamech opravdu nalezl jméno Scott. Údajně mělo jít o afroamerického kuchaře, který si několikrát začal s jeho matkou. Charles Manson však vždy důrazně popíral, že by jeho otec měl mít africké kořeny. Jeho matka Kathleen začala strašně pít a údajně měla malého chlapce prodat jedné bezdětné servírce za flašku alkoholu. Nazpět domů ho měl odnést jeho strýc. V roce 1939 byla však jeho matka a strýc zatčeni a vzati do vazby na pět let za vyloupení autoservisu. Malý Charles se musel přestěhovat do Virginie ke strýci a tetě, kde žil až do jejího předčasného propuštění v roce 1942. V roce 1947 se pokusila jeho matka najít pro Charlese náhradní pěstounskou rodinu, ale bezúspěšně. Proto musel být umístěn do chlapeckého domova, ale po deseti měsících se mu odsud podařilo utéct zpět ke své matce. Jenže ta ho k velkému překvapení už nechtěla a sprostě ho vyhodila z domu.
Charles Manson (2009)




První potíže se zákonem: 

Brzy poté se začal potulovat krajem a vykrádat menší obchody. Většinou si z nich kromě jídla odnášel i peněžní hotovost. Jednoho dne se rozhodl ukrást kolo, ale byl přistižen a policií poslán opět do dětského domova v Indianapolis. Jenže hned po prvním dnu opět utekl, ale moc daleko se nedostal a byl znovu chycen. Tentokrát ho poslali chlapeckého domova na převýchovu. Čtyři dny po svém příjezdu se mu však podařilo utéct ještě s jedním chlapcem na svobodu. Byl však znovu chycen a donucen se vrátit do útulku. Později tvrdil, že odsud utíkal, protože byl sexuálně obtěžován staršími chlapci. V roce 1951 se mu podařilo opět utéct a tentokrát mu dělali společnost ještě dva chlapci. V Utahu byli všichni tři chyceni v kradeném autě, navíc vykradli několik benzínových pump na své cestě do Kalifornie. Manson byl poslán do výcvikové chlapecké školy ve Washingtonu D.C, kde zůstal celé čtyři roky. Přestože měl IQ 109 byl částečně negramotný. Poté se znovu nastěhoval ke své tetě ve Virginii, kde momentálně bydlela i jeho matka. V roce 1955 se oženil se servírkou Rosalie Jean Willisovou. V říjnu toho roku se s těhotnou manželkou rozhodli přestěhovat do Los Angeles. Uskutečnili to však v ukradeném autě a policie Charlese opět zatkla. Dostal však pětiletou podmínku, kterou ale vzápětí porušil tím, že se nedostavil ke slyšení a byl znovu zatčen v Indianapolis. Tentokrát už vyfasoval tři roky na Terminal Island , v San Pedru, Kalifornii. Během jeho pobytu ve vězení jeho manželka porodila Charlese juniora. Jeho žena nyní bydlela s jeho matkou v Los Angeles a často jej ve vězení navštěvovaly. Jenže když se v březnu roku 1957 návštěvy jeho manželky zastavily a ona se už neukázala, začal Charles zuřit a poté co mu matka řekla, že ho milá si našla jiného se rozhodl utéct ještě před svým propuštěním. Skutečně se dva týdny před podmínečným propuštěním pokusil ukradnout auto a utéct, ale byl chycen a musel si odkroutit celý trest.

Na svobodu se dostal až v roce 1958 v ten samý rok co mu jeho manželka zaslala žádost o rozvod. V listopadu se seznámil s teprve šestnáctiletou dcerou bohatých rodičů. Ta mu dávala veškeré své peníze a když se pokusil z ní vymámit i zbytek jejich úspor nahlásila ho policii. Dostal desetiletou podmínku a mohl být rád, že nešel do vězení. Dívka totiž se slzami v očích přesvědčila soud, že Charlese miluje a stáhla obvinění. Leona jak se dívka jmenovala si začala říkat Candy Stevens. Charles jí požádal o ruku a vzali se. Brzy po svatbě Manson společně s ní a ještě jednou ženou odjel z Kalifornie do Nového Mexika, kde obě ženy nutil k prostituci. Svým odjezdem si však zadělal na pěkný malér, protože tím porušil svou podmínku a byl na něj opět vydán zatykač. V dubnu 196 byla druhá z žen zatčena policí za prostituci a Manson se raději vrátil do Los Angeles, kde měl nastoupit desetiletý trest za porušení podmínky a kuplířství. V červnu 1961 se pokusil zažádat o odvolání a navíc se pokusil podplatit prokurátora, ale tím si svou situaci jen zhoršil. V roce 1963 požádala Leona o rozvod ( mezi tím se jí a Charlesovi narodil syn Charles Luther) a následně se s ním i rozvedla. V červnu 1966 byl Manson opět poslán na Terminal Island v San Pedru. 21.června 1967 byl konečně propuštěn na svobodu. Bylo mu zatím ještě 32.let, ale větší část svého života strávil za mřížemi a to se na něm do jisté míry podepsalo. Už se mu odsud ani nechtělo, protože se pro něj cela stala druhým domovem.
Tex Watson




Založení jeho ‘‘rodiny‘‘

V den svého propuštění požádal Manson o povolení se přestěhovat do San Francisca, kde se díky vězeňským kontaktům ubytoval v Berkeley. Ve vězení ho vězeň Alvin Karpis naučil hrát na kytaru, takže se pokusil žebrat na ulici a hrát přitom na kytaru. Díky tomu se seznámil s třiadvacetiletou studentkou Mary Brunnerovou, která si přivydělávala v místní knihovně. Manson se nastěhoval k ní do domu a začal s ní žít. Ale zanedlouho si do domu začal vodit další ženy až s ním nakonec žilo dalších 18 žen. Z Mansona se stal samozvaný guru a začal své přívržence oblbovat různými filozofickými citáty a úvahami, které se naučil ve vězení při studování Scientologie. Brzy měl své první mladé stoupence a jeho ‘‘rodina‘‘ se začala pomalu ale jistě rozrůstat. Převážně v ní byly mladé ženy a dívky. Charles Manson přijal Scientologii za své náboženství ještě během svého pobytu ve vězení. Během léta jeho stoupenci sehnali starý školní autobus, který pomalovali v hippís stylu a začali s ním cestovat po kraji. Odstranili většinu sedadel a vnitřek zaplnili několika koberečky a spoustou polštářů. Brzy začali cestovat po celé Americe. Během svého putování navštívili například Washington, Los Angeles, Mexiko, Malibu a Topanga Canyon. Během několika měsíců získal další velkou skupinu stoupenců a jejich počet se neustále zvětšoval. Manson si pořídil dodávku Volkswagen, ve které cestoval pouze on a jeho přítelkyně Mary.
Mary Theresa Brunner

Setkání s Dennisem Wilsonem

Na jaře roku 1968 jel člen skupiny The Beach Boys svým autem napříč Malibu a u cesty zpozoroval dvě stopařky. Vzal je tedy do svého auta a odvezl je k sobě domů. Potřeboval si však zařídit ještě nějaké důležité věci a odešel pryč. Když se vrátil domů kolem třetí hodiny ráno uviděl na příjezdové cestě cizího muže. Tím byl Charles Manson, který ihned vykročil Dennisovi naproti. Ten měl obavy, že mu cizí muž chtěl ublížit, ale jak se ukázalo chtěl mu jen poděkovat, že svezl dvě jeho stoupenkyně. Společně vstoupili do domu a tam Wilson uviděl další ( zhruba tucet) cizí lidi, většinou samé ženy. Dennis Wilson byl fascinován touto společností a nabídl jim na nějakou dobu střechu nad hlavou. Manson a spol si tak v klidu žili za jeho výdaje. Během několika dní se počet bandy rozrostl na dvojnásobek a ženy začali sloužit oběma mužům jako služky i sexuální otrokyně. Wilson však musel několikrát šáhnout hluboko do kapsy protože některé ženy byly nakažené kapavkou a tak musel koupit potřebné léky. Navíc ho stálo 21 000 dolarů za opravu zničeného auta, které si vypůjčili. Dennis byl také velice překvapený Mansonovým hudebním nadáním a pronajal mu studio. Společně se svými přáteli Greggem Jakobsonem , Terry Melcherem , a Rudim Altobellim umožnili nahrát Charlesovi několik vlastních nahrávek, ale ty nebyli nikdy zveřejněny. Jednu píseň však The Beach Boys však přece jenom později zveřejnili: původní název byl "Cease To Exist", ale později jí přejmenovali na "Never Learn Not To Love". Manson a jeho přívrženci začali být stále více závislí na marihuaně a pod jejím vlivem začali být stále více agresivní, což se Wilsonovi přestávalo líbit. Několikrát se je marně pokusil vyhodit ze svého domu, ale oni mu vyhrožovali smrtí. To si přestal nechat líbit, odjel z domu a nechal Mansona svým manažerem vyhodit. Později se s ním dostal ještě několikrát do křížku, ale nakonec Manson a jeho přívrženci sebrali a odjeli pryč.
Susan Denise Atkins

Nové útočiště

Tím se pro Charlese a jeho rodinu stala v srpnu 1968 Spahnova farma (ranč) v Topanga Canyonu. Farma v minulosti sloužila filmařům a televizním štábům při natáčení westernových scén. Mansonovi přívrženci se ihned pustili do práce a zchátralou farmu dali postupně do kupy. Aby si Charles udobřil osmdesátiletého majitele farmy George Spahna, který je zde nechal bydlet zadarmo, nabídl mu několik svých dívek k sexuálním radovánkám. Mezi nimi byla i Lynette "Squeaky" Frommeová. Ta si svou přezdívku získala díky svému pištění. Ke skupině se brzy přidal další muž. Mladý Texasan Charles Watson, který se s nimi seznámil už ve Wilsonově domě. V listopadu 1968 zabrala banda další dvě malé farmy Myersových a Bakerových. Jednu z nich vlastnila stará paní, které Manson a Watson řekli, že jsou muzikanti a potřebují zde natáčet své nahrávky. Oba bezmezně milovali skupinu Beatles. Manson brzy začal kázat o rasovém napětí a chystaném povstání černých obyvatel, kteří se neustále cítí být utlačováni. Při svých seancích kolem ohně a citoval jim písně z alba Beatles (White Album). Na začátku ledna 1969 se rozhodla rodina utéct před zimou zpět do Los Angeles. V Los Angeles Manson začal sestavovat "seznam prasat". Šlo o lidi, které z různých příčin odsoudil k smrti, aby tak naplnil své poslání a vizi. Poté odjeli do Canoga Parku, který se nacházel nedaleko Spahnově farmy. Tady si našli útočiště před vnějším světem a mohli být sami sebou. Nikdo je neotravoval. Zde se pomalu připravovali na blížící se apokalypsu. Kolem táboráku dělali divoké seance nazvané "Helter Skelter," podle stejnojmenné písničky skupiny Beatles a nespoutané sexuální orgie . V únoru byla Mansonova vize chaosu dokončena. Rodina stvořila album s názvy, které představovali totální chaos a krveprolití. Byly plné zabíjení bělochů černochy, kteří toužili po svobodě a krvavé odplatě, ke které mělo dojít ‘‘v bezedné jámě‘‘ tajném městě pod Death Valley. Manson si dojednal schůzku s Terrym Melcherem, kterému chtěl pustit svůj natočený materiál, ale ten nikdy nedorazil. To se ho dotklo a slíbil mu pomstu. Manson především svým věrným kázal své vize, které mu údajně posílali členové skupiny Beatles ve svých písních. Tvrdil, že brzy nastane válka mezi černochy a bílými, protože černí se chtějí ujmout vlády a Mansona poprosí o pomoc. Jeho věrní mu bezmezně věřili a pomalu se připravovali na sérii vražd, které bylo potřeba vykonat, protože jejich pán si to přeje. Charles Manson byl o své věci (boji) z celé duše přesvědčen a své poddané (rodinu) udržoval po celou dobu v poslušnosti. Především pak díky drogám a tvrdému řádu, který museli všichni ctít a bezmezně ho ve všem poslouchat. Všichni členové byli doslova zfanatizováni a svého vůdce bezmezně milovali.
Linda Kasabian

První střetnutí se Sharon Tateovou

V březnu 1969 se Manson rozhodl vydat do Melcherova domu na 10050 Cielo Drive sám. Jenže ten už zde nebydlel, protože dům prodal svému kamarádovi Rudi Altobellimu. Ten ho pronajímal bohatým lidem a nyní v něm bydlel režisér Roman Polanski a jeho těhotná manželka Sharon Tateová. Snažil se vniknout do domu, ale před hlavním vchodem se srazil s fotografem Shahrokhem Hatamim, který jej dovnitř nepustil a pochvíli jej vyhodil se slovy, že zde bydlí úplně někdo jiný. Večer se však Manson vrátil zpátky a narazil zde na Rudiho Altobelliho, který se mu marně pokoušel vysvětlit, že Terry Melcher tu už nebydlí. Charles začal být agresivní a tak mu Ruddi zalhal, že se Melcher odstěhoval do Malibu, protože sám nevěděl kam zmizel. Manson tedy chtěl aby jeho nahrávky zveřejnil sám Altobelli, ale ten řekl, že na něj nemá momentálně čas protože odlétá na rok do ciziny. Manson mu uvěřil a na otázku kdo zde teď bylí mu odpověděl pravdivě, ale prosil ho aby nové nájemníky už neotravoval. Manson slíbil, že to už neudělá a odešel. Na druhý den skutečně Rudi Altobelli odletěl se Sharon Tateovou do Říma.
Patricia Dianne Krenwinkel

Vraždy začínají 

18.května 1969 Terry Melcher skutečně dorazil na Mansonovu farmu, aby si poslechl nahrávky. Brzy poté Manson usoudil, že je načase rozpoutat "Helter Skelter" a pomalu začít odškrtávat jmenný seznam ‘‘prasat‘‘, které na tomto světe nemají co dělat. Potřebovali získat větší sumu peněz a tak Charles Watson začal kšeftovat ( a zároveň i okrádat) s překupníkem drog Bernardem "Lotsapoppa" Crowem. Ten však brzy přišel na to, že ho Mansonova rodina okrádá a začal jim vyhrožovat smrtí. To se samozřejmě Mansonově rodině nelíbilo a tak se rozhodla udeřit jako první. 1.června 1969 vtrhl Manson do Croweova apartmánu v Hollywoodu a zastřelil ho. Potom ovšem zpanikařil, protože se domníval, že Crowe patřil do skupiny Black Panther a očekával odplatu. Proměnil svojí farmu na obrannou pevnost a udržoval celodenní ozbrojené hlídky. Nikdo však nedorazil.

25.června 1969 poslal Manson několik členů své rodiny do domu hudebníka Garyho Hinmana, aby od něj získal peníze o kterých byl přesvědčen, že je tenhle zbohatlík zdědil. Tuto skupinu tvořili Robert Kenneth "Bobby" Beausoleil, Mary Brunnerová a Susan Atkinsová. Dva dny drželi nespolupracujícího Hinmana jako rukojmí, protože jim odmítl dát peníze, které doma stejně neměl. Poté jim došla trpělivost a začali se řídit instrukcemi svého vůdce. Bobby Beausoleil mu nejprve usekl ucho, aby ho nechal vykrvácet, ale potom se rozhodl ubodat Hinmana k smrti a jeho krví napsal za zeď nápis ‘‘Politické prase‘‘ a tlapu pumy. V jednom z pozdějších rozhovorů řekl Bobby Beausoleil, že jeho úkolem bylo dojít pro peníze, které Hinman dlužil za drogy a obě dívky netušili, že nemají zůstat žádní svědci. Jenže Susan Atkinsonová zase tvrdila, že všichni tři věděli dopředu, že mají všechny v domě zabít a na farmu donést 21 000 dolarů, které měl mít Hinman u sebe.
Leslie Louise Van Houten

Masakr v domě

6.srpna 1969 byl Bobby Beausoleil zadržen policií při jízdě v kradeném Hinmanově autě. Policie u něj našla i vražednou zbraň. O dva dny později řekl Manson ostatním členům své rodiny, že opět nadešel čas rozpoutat ‘‘Helter Skelter‘‘. 8.srpna tedy nařídil Charlesovi ‘‘Texovi‘‘ Watsonovi, Susan Atkinsové, Lindě Kasabianové a Patricii Krenwinkelové, aby vyrazili k Melcherově domu a zabili každého, koho uvidí. Měli ve všem poslechnout Texe, který měl celé akci šéfovat. Patricie Krenwinkelová byla jednou ze dvou stopařek, které kdysi vzal Dennis Wilson do svého auta. Všichni čtyři tedy nepozorováni přijeli až k hlavní bráně, kde Watson vylezl na telegrafní sloup a přeřízl dráty. Odvezli auto trochu dál od domu, aby na něj nebylo vidět a vydali se zpět k domu. Jelikož měli strach, že brána může být pod elektrickým proudem či na ní může být alarm, přelezli přes zeď . Dívky se schovaly v křoví a Tex v tu chvíli spatřil přijíždějící auto. Chladnokrevně zblízka zastřelil teprve osmnáctiletého Stevena Parenta. Poté se rozhodli potichu odstranit okenní tabule a Watson, Susan a Patricie vnikli do domu. Linda Kasabianová zůstala hlídat před domem. Susan Atkinsová dostala příkazem aby probudila spícího Wojciecha Frykowskieho (přítele Polanského) a Watson ho vzápětí kopl do hlavy. Když napadený prosil o slitování a ptal se na to kdo jsou a co tu dělají, odpověděl mu Tex Watson takto: ‘‘Já jsem ďábel a jsem zde proto, že ďábel zde má práci‘‘. Obě dívky mezitím přivedli i zbylé tři obyvatelé domu. Byla mezi nimi těhotná herečka Sharon Tateová, její přítel a bývalý milenec Jay Sebring (kadeřník) a dědička tabákového magnáta Abigail Folgerová. Roman Polanski byl v tu dobu v Londýně. Watson se rozhodl svázat Sharon a Sebringa provazy k sobě, ale Sebring začal protestovat, že s ní nesmí tak zacházet když je těhotná. Odpovědí mu byla kulka, kterou po něm Watson vypálil. Abigail Folgerová se musela vrátit zpět do své ložnice odkud měla donést svou peněženku. Měla v ní však jen 70 dolarů což Watsona namíchlo a sedmkrát bodl sténajícího Sterlinga, který pomalu umíral. Frykowski měl svázané ruky ručníkem, ale podařilo se mu postavit na nohy a začal zápasit se Susan Atkinsovou, ta ho začala nožem bodat no noh, ale on se rozběhl k hlavnímu vchodu. Jenže se mu do cesty postavil Watson, který ho několikrát udeřil zbraní do hlavy, potom ho pobodal a ještě k tomu i dvakrát postřelil. Tím však přestala být zbraň účinná, protože se mu poté rozpadla v ruce. V tu chvíli dovnitř vtrhla Linda Kasabianová, kterou vyděsily zvuky uvnitř domu a poté co spatřila hrůzu a krveprolití, které zde rozpoutali její soukmenovci se pokusila zachránit Sharon Tateovou a Abigail Folgerovou tím, že si vymyslela lež o tom, že někdo přichází k domu. Jenže v tu chvíli se rozhodla Abigail Folgerová, že vezme nohy na ramena a rozběhla se z místnosti pryč s Patricií Krenwinkelovou v patách. Podařilo se jí dostat před dům, ale tam se na ní ozbrojená dívka vrhla a několikrát jí bodla do zad. V tu chvíli tam přispěchal i Watson, a oba společně zasadili umírající ženě celkem osmadvacet bodných ran. Umírající Frykowski se pokusil odplazit před dům, ale na trávníku ho dostihl Watson, který ho doslova rozbodal k smrti. Zasadil mu celkem jednapadesát bodných ran. Poté se vrátil do domu, kde bylo potřeba skoncovat s poslední přeživší. Tou byla Sharon Tateová, která prosila o život svůj i svého dítěte, ale nikdo v domě s ní neměl slitování. Watson společně se Susan Atkinsovou jí bodli celkem šestnáctkrát. Ve smrtelné agónii neustále řvala ‘‘Matka, Matka...‘‘ do té doby než vydechla naposledy. Při odchodu použili ručník jímž byl svázaný Frykowski a krví Sharon Tateové napsali na zeď ‘‘PRASE‘‘. Na cestě zpět na farmu si vrahové vysvlékli své krví potřísněné šaty a společně se zbraněmi je zakopali v kopcích. Při pozdějších výsleších Tex Watson hrdě prohlašoval, že to byl on sám, kdo zabil Sharon Tateovou a Susan se jí ani nedotkla. Ta sice nejprve tvrdila, že i ona se podílela na její vraždě, ale později svou výpověď stáhla.
Jay Sebring a Sharon Tate

Poslední vražda LaBiancových

Následují noc se sešlo na farmě šest členů rodiny společně s Mansonem, který nebyl spokojený s tím co se odehrálo v domě Romana Polanského. Byli tam všichni čtyři vrahové, Leslie Van Houtenová a Steve "Clem" Grogan. Všech šest jeho stoupenců muselo nastoupit společně s ním do auta a on se rozhodl jim ukázat jak se to má dělat správně. Vydali se po silnici 3301 Waverly Drive až k domu majitele supermarketu Leno LaBiancy a jeho ženy Rosemary. Poté Manson zmizel na obhlídku a když se pochvíli vrátil poslal nahoru Leslie, Patricii a Watsona. Řekl jim, že oba majitelé nahoře spí, tak ať je potichu sváží. Nakonec se pro jistotu vydal do domu s nimi. Watson společně s Mansonem oba manžele svázali a nechali ležet na podlaze. Poté poslal Patricii a Leslie ať je co nejrychleji zabijí. Jenže z domu se ozval zvuk souboje a když vrazil Watson do domu uviděl stále žijícího Lena LaBiancu, tak mu nožem na první ránu propíchl hrdlo. Konečně došel až do ložnice, kde paní Rosemary statečně bojovala s oběma dívkami, ale na Texe Watsona už nestačila. Několikrát jí smrtelně bodl a pak se bez mrknutí oka otočil zpět k umírajícímu Lenovi, kterého ještě dvanáctkrát pobodal. Poté co muž umřel mu nožem vyřezal na prsa ‘‘WAR‘‘. Poté se Watson otočil na obě dívky a přinutil je, aby také pobodaly mrtvé těla, protože jinak nesplní svůj úkol a Manson je bude muset potrestat. Obě dívky tedy ještě několikrát pobodaly paní Rosemary ( Leslie dokonce šestnáctkrát na zádech a zadnici). Watson následně řekl Mansonovi, že úkol byl splněn. Vůdce jim přikázal aby šli zamést všechny stopy a na zeď opět napsali hrůzné nápisy. Zatímco Watson uklízel svinčík v domě, tak Patricie napsala na zeď dva nápisy: ‘‘Zvedni se a Smrt prasatům‘‘ a na ledničku poté přidala nápis "Healter Skelter". Potom odešla k mrtvému majiteli domu a do břicha mu zabodla vidličku která se používá při porcování masa. Rovněž mu zabodla do hrdla steakový nůž. Při cestě domů se rozhodl Manson použít ještě zbylé tři zabijáky a vyrazil směrem k Venice, kde podle jeho slov žilo další bohaté prase. U domu vysadil Susan Atkinsovou, Lindu Kasabianovou a Stevea Grogana. Jenže Linda si spletla dveře apartmánu, kde se nacházela spousta neznámých lidí a tak od svého plánu museli opustit. Z nepořízenou se museli vrátit na farmu pěšky.

Vyšetřování: 

9.srpna 1969 byla mrtvá těla Sharon Tateové a jejich přátel objevena hospodyní Winifred Chapmanovou. 10.srpna dostal případ na starosti speciální tým policistů z LA, kteří již vyšetřovali vraždu Garyho Hinmana. Když navíc přibyla ještě těla LaBiancových bylo všem jasné, že se musí jednat o dobře organizované členy nějaké sekty. Zprvu byl z vraždy Tateové a spol podezřelý i její správce William Garretson, který se ovšem v osudnou dobu nenacházel v domě. Ten přísahal, že nic neviděl a ani s tím nemá nic společného, což nakonec potvrdila zkouška na detektoru lži. Těla LaBiancových byla nalezena zhruba devatenáct hodin po jejich vraždě. Našel je teprve patnáctiletý Frank Struthers, syn Rosemary z prvního manželství, který se vrátil z táboření. Policie však nechtěla vrahy vyplašit a tak do médií vypustila zprávu, že obě vraždy spolu nějak nesouvisí. Ve skutečnosti se však chystali na velkou razii a 16.srpna vtrhl místní šerif a jeho zástupcové na farmu a Mansona na místě zatkli. Stejně jako zbylé členy jeho rodiny, ale ty po výslechu opět pustili na svobodu. Neměli totiž dostatek důkazů, že by ty vraždy spáchali oni. Mansona pouze předvolali kvůli jeho dodávce, která byla kradená. Tím skončilo vyšetřování na mrtvém bodě a týmy vyšetřovatelů se rozdělili. Byli si jistí, že někde museli udělat chybu. Případu LaBiancových se ujali mladí detektivové, zatímco případu Tateová ostřílení vyšetřovatelé. Pořád jim nešli do hlavy ty nápisy a narážky na skupinu Beatles.

Průlom nastal až při výslechu Kitty Lutesingerové, přítelkyně Beausoleila. Ten byl zatčen chvíli po vraždě hudebníka Hinmana v jeho autě. Kitty rovněž ještě nedávno patřila do Mansonovy rodiny, ale když vyšetřovatelé při výslechu lehce přitlačili, tak jim milá dívka začala vysypávat zajímavé informace, jako na běžícím páse. Řekla jim o všech úkrytech, které rodina používá a tak se policisté připravili na další razii. Tentokrát vtrhli na obě menší farmy Myersových a Bakerových. Na jejich pozemcích nalezli několik dalších kradených aut, cenností a jiných věcí, které banda pokradla při svých loupežných taženích. Bylo zatčeno přes dvacet lidí a dokonce i sám Manson, který se snažil ukrýt ve skříni na Bakerově farmě. Manson jakékoliv spojitosti s vraždami důrazně popíral a odmítal vypovídat. To se však již nedalo říci o některých jeho ovečkách. Především pak Susan Atkinsová, která se snažila s policisty dohodnout, aby místo do vězení byla jen umístěna do nápravného zařízení. 1.prosince 1969 byly vydány zatykače na Charlese Watsona, Patricii Krenwinkelovou a Lindu Kasabianovou ve spojitostí s vraždou Sharon Tateové, dále pak Charles Manson a Susan Atkinsová byli obviněni z vraždy LaBiancových a Leslie Van Houtenová byla zatím jen na seznamu podezřelých, protože zatím nebyli žádné důkazy, že by se i ona podílela na některé z těchto vražd a žádný ze zadržených zatím nesvědčil proti ní. Protože na místě nenašli žádné její otisky prstů. To se však již nedá říci o Watsonovi a Patricii, kteří se podle vyšetřovatelů museli 100% podílet na obou vraždách. Navíc byl již 1.září 1969 nalezen revolver, kterým byli usmrceni tři návštěvníci domu Sharon Tateové malým chlapcem ze sousedství Stevenem Weissem, kterému bylo teprve deset let. Jeho otec poté zavolal policii, která prohledala ono místo a nalezla zakopané zakrvácené šaty i nože. Mimo jiné nalezla policie i přímo v domě pod jednou sedačkou nůž, který tam ztratila Susan Atkinsová.

Soud:

Soud začal 15.června 1970. Hlavním svědkem obžaloby byla Linda Kasabianová, která se rozhodla vypovídat proti své rodině výměnou za imunitu. Původně byla tato možnost nabídnuta Susan Atkinsové, ale kvůli její nedůvěryhodnosti a spoluúčasti na vraždách z toho nakonec sešlo. Leslie Van Houtenová byla obviněna ‘‘pouze‘‘ ze spoluúčasti na dvou vraždách LaBiancových, protože ostatních vražd se nezúčastnila. Původní soudce William Keene byl poté z případu odvolán, protože nedovolil Mansonovi aby se mohl obhajovat sám, kvůli jeho nadávkám a nedostatečné znalosti trestního zákoníku. Ten však na něj podal stížnost pro zaujatost a k překvapení všech mu byla přijata. Nový soudce Charles H. Older v tom neviděl problém, ale jaké bylo jeho překvapení, když se Manson dostavil ke svému prvnímu slyšení s vyřezaným písmenem X na čele. Na otázku proč si to vězeň udělal mu bylo odpovězeno, že to udělal ve zlobě z toho, že mu bylo bráněno se hájit sám. Během následujícího víkendu si tuto značku vyřezali i všechny zadržené ženy z rodiny, údajně z úcty ke svému guru. Manson si nakonec změnil písmeno X na hákový kříž. Obžaloba poté chtěla vysvětlit význam slova "Helter Skelter" a jeho další předpovědi, které chtěl světu ukázat pomocí svých písní. Jejich texty byly plné násilí a vražd. Chtěl tak vyburcovat černé, aby se přestali ponižovat a vyřídili si to s býlími utlačovateli. Linda Kasabianová poté vypověděla, že Manson vzal peněženku mrtvé Rosemary a pohodil jí před domem černocha, aby ten kdo jí najde začal používat kreditní karty a policie podezřívala ho a ne jeho rodinu. Mimoto chtěl, aby si policisté mysleli, že za vším stojí nějaký černošský gang. Pokaždé když byl vyslýchán někdo z Mansonovy rodiny, museli ostatní členové stát mimo soudní síň, aby nemohli ovlivňovat toho, kdo zrovna vypovídá. Členové jeho rodiny se rovněž během soudního procesu pokusili vyhrožovat několika svědkům jejich likvidací, pokud se dostaví k soudu. Ne všichni členové této povedené rodinky totiž byli policií zavření a Manson měl pořád neuvěřitelně velký vliv na všechny, jenž tvořili jeho rodinu. Například jedna z bývalých členek Barbora Hoytová měla rovněž vypovídat u soudu, ale během večeře v restauraci jí někdo podstrčil hamburger plný LSD a dívka málem zemřela na předávkování. Naštěstí se z toho dostala, ale poté již měla strach jít svědčit proti Mansonovi a svým bývalým kamarádům. 5 října odmítl soudce podrobit jednoho svědka křížovému výslechu, který měl vést Manson. Ten se rozzuřil a zaútočil na soudce. Ochranka ho nakonec muselo vyvést ze soudní síně. Tento incident se líbil všem zatčeným ženám jeho rodiny a soudní budovu zaplavil jejich hlasitý zpěv v latině. Od tohoto incidentu začal soudce Older nosit u sebe revolver. Soudce i porota již měli v celém případu jasno a chtěli ho co nejdříve ukončit, ale to se nelíbilo Patricii, Leslie a Susan, které chtěly vypovídat v Mansonův prospěch, protože on se prý nezúčastnil žádné vraždy a všechny spáchaly jen ony samy. Proto by měl být jejich vůdce puštěn na svobodu. Když konečně přišla na řadu Mansonova výpověď, nechal vyklidit soudní síň (hlavně odešla porota) a skoro hodinu se sám obhajoval. Řekl, že neví proč by měl být trestán někdo, kdo své poselství lidem kázal pouze přes své písně a on nemůže za to, že se někdo podle nich začal řídit a zabíjet lidi. Chvíli poté co soud skončil a čekalo se už jen na vynesení rozsudku zmizel bezestopy advokát Ronald Hughes ( byl obhájcem Leslie Van Houtenové a nedovolil jí svědčit). Jako náhrada byl za něj určený Maxwell Keith. Nakonec se však vynesení rozsudku muselo odložit až na nový rok.

25.ledna 1971 byly Charles Manson, Susan, Patricia a Leslie usvědčeni ze všech 21.bodů obžaloby. Ženy se snažili ochránit Bobbyho Beausoleila, aby nebyl i on obviněn z vraždy hudebníka Hinmana ( ten už seděl ve vězení za krádež auta), ale díky neschopnosti Atkinsové a jejího křivého svědectví se jim to nakonec nepodařilo a Bobby byl rovněž odsouzen za tuto vraždu. Manson si den před vynesením rozsudku oholil hlavu a na porotu i soudce před čtením rozsudku zuřivě volal: ‘‘ Já jsem ďábel a ďábel si vždycky holí hlavu‘‘. Nakonec se všichni dočkali opět odkladu vynesení, které proběhlo až 25.března. Tentokrát však již byli všichni čtyři odsouzeni k trestu smrti. V den vynesení rozsudku byla nalezena mrtvola Ronalda Hughese zaklíněná mezi dvěma balvany ve Ventura County. Policie si však nebyla jistá zda v tom měl prsty někdo z Mansonových lidí, kteří byli na svobodě či nikoliv. Domnívali se však, že byl zavražděn hlavně proto, že nedovolil své klientce Leslie Van Houtenové svědčit v Mansonův prospěch.

Další přišel na řadu Tex Watson, který měsíc před zadržením ostatních utekl do Texasu a místní úřady dělali problémy s jeho vydáním. Proto byl poté souzen odděleně od ostatních. Následně byl obviněný ze sedmi vražd. Watson se pokusil všechno uhrát na pomatení mysli a dělal ze sebe šílence a psychopata, ale nakonec byl i on odsouzen k trestu smrti. Všech pět obviněných bylo posláno do Kalifornského vězení, ale jelikož byl v tomto státu zrušen trest smrti dostali všichni doživotí. V roce 1971 se konal ještě další soud s Charlesem Mansonem, který byl dodatečně souzen za vraždy Garyho Hinmana a Donalda "Shorty" Shea –( jednalo se o hlídače koní ze Spahnova ranče, který byl zavražděn zhruba 6.srpna 1969). Manson byl opět odsouzen k dalším dvěma trestům smrti. Manson měl Shortyho podezřívat z toho, že se pokusí kontaktovat policii a poví jim o vraždách Sharon Tateové a LaBiancových, protože o nich věděl. Z jeho vraždy byli obviněni i další dva členové Mansonovy rodiny Bruce Davis a Steve "Clem" Grogan. Po skončení soudu se objevil článek v Los Angeles Times, kde byl rozhovor s Mansonovou matkou Kathleen Maddoxovou, která se znovu vdala. Ta tvrdila, že nechápe proč se její syn dopustil takového porušení zákona, když byl odmalička dobře vychováván a rozmazlován všemi ženami v jeho útlém věku.


Jeho stoupenci však řádili dál 

Charles Manson a několik jeho stoupenců již nějaký čas pobývali ve vězení, ale na svobodě pořád ještě pobíhalo několik dalších členů jeho rodiny, kteří se tehdy vyhnuli zatčení. Mezi nimi i Lynette "Squeaky" Frommeová, která se pokusila 5.září 1975 zavraždit amerického prezidenta Geralda Forda. Byla odsouzena na patnáct let vězení. Další členka rodiny Sandra Goodová byla odsouzena za spiknutí, protože se pokoušela vyhrožovat několika lidem, kteří měli s případem Manson něco společného a vyhrožovala jim osobní likvidací. Údajně měla na svědomí i vraždu Ronalda Hughese. V roce 1977 se navíc objevili první neshody v případu zavražděného Donalda (Shortyho) Shea, kdy při znovu ohledání jeho těla zjistili, že v žádném případě nebylo jeho tělo rozsekáno na několik částí, ale byl pohřbený v celku. Z toho usoudili, že ho Manson musel zabít sám a Steve Grogan poté již pouze pohřbil jeho tělo. Steve ‘‘Clem‘‘ Grogan se po odpykání trestu na spoluúčasti na vraždách stal tedy jediným členem Mansonovy rodiny, který byl podmínečně propuštěn ( v roce 1985) – tedy až do roku 2009. Během svého pobytu bylo umožněno Charlesovi Mansonovi udělat několik rozhovorů z médii v nichž se ho mimo jiné ptali na jeho vyřezaný hákový kříž, nebo názor na Satanismus. 25.září 1985 byl Charles Manson v cele popálen spoluvězněm, který na něho vylil ředidlo. Měl popáleniny třetího stupně na 20% svého těla, ale Manson se brzy ze svého zranění vylízal. Údajně byl napadnutý kvůli tomu, že vyhrožoval spoluvězni kvůli jeho zpěvu Hare Krishna a vyznání. V prosinci 1987 se podařilo z vězení utéct Lynette Frommeové, ale brzy byla opět dopadena. Když jí lékaři zjistili rakovinu, byla v roce 2009 podmínečně propuštěna na čestné slovo.

V roce 1994 se Mansona pokusil z vězení osvobodit jeho advokát a zároveň i stoupenec Vincent Bugliosi, který se pokoušel znovu otevřít případ a zmírnit trest doživotí. Neustále apeloval na to, že se ostatní členové rodiny za Mansona postavili a tvrdili, že s vraždami neměl nic společného. V lednu 1996 vznikly Mansonovy webové stránky ATWA, které založil jeho novodobý stoupenec George Stimson ve spolupráci se Sandrou Goodovou, která si již odpykala svých patnáct let vězení. Tyto stránky byly zrušeny až v roce 2001. V roce 1998-99 učinil Bobby Beausoleil několik interwiev s novináři v nichž se pokoušel tvrdit, že on nemá nic společného se smrtí hudebníka Hinmana, že ho zabil sám Manson. Později však tohle prohlášení stáhl a snažil se zase namluvit, že nikdo z jeho rodiny nemá nic společného se smrtí Sharon Tateové, že se to na ně jen někdo pokusil hodit a podstrčil jim ukradené věci. V posledním rozhovoru zase tvrdil, že ví kdo je zabil, ale jeho jméno neřekne. Pomalu, ale jistě začal propadat depresím a blouznění, které v něm vyvolal jeho pobyt ve vězení. Nikdo mu však jeho bláboly nevěřil. Na začátku roku 2008 bylo veřejnosti oznámeno, že Susan Atkinsová má nádor na mozku a žádá o podmínečné propuštění z vězení. V červenci jí však bylo zamítnuta žádost o podmínečné propuštění ze soucitu. 24.září 2009 Susan Atkinsová umírá v ženské kalifornské věznici. 15.března 2008 se případ Mansonovy rodiny opět otevřel, protože se po letech rozhodla vypovídat Barbara Hoytová, která tvrdila, že už se necítí být v ohrožení a její rodině již není vyhrožováno likvidací. Uvedla několik zajímavých informací, že Manson a jeho společníci během svého pobytu na Barkerově ranči zabili několik stopařů a tuláků. Policisté se tedy rozhodli prozkoumat okolí a učinili několik kopacích akcí. V té době měl Tex Watson prohlásit, že to je holá lež, protože během jeho pobytu v rodině, tam nikdy nikoho nezabili. To se později i potvrdilo, protože policisté během kopání na žádné lidské ostatky nenarazili.




I po letech budí Manson Family hrůzu, ale i obdiv

V březnu 2009 se na veřejnost dostaly nové (aktuální) fotky Charlese Mansona z vězení. Jeho hlavu již pokrýval jen řídký porost vlasů, ústa zdobili šedé vousy a na čele byl pořád vidět hákový kříž. I po letech pořád vzbuzoval hrůzu a děs.

V září 2009 televize History Channel odvysílala dokumentární drama o Mansonově rodině a vraždách ke čtyřicátému výročí. V pořadu rovněž účinkovala Linda Kasabianová, která vystoupila veřejně poprvé od roku 1989. Kromě ní se tam v rozhovorech objevili i Vincent Bugliosi , Catherine Shareová a Debra Tateová ( sestra mrtvé Sharon). V tento smutný den vyšlo i několik vzpomínkových článků v novinách, kde proběhli rozhovory s pozůstalými i jistým Juanem Flynnem, který kdysi pracoval na Spahnově ranči a sympatizoval z Mansonovou rodinou. Ten řekl tyto slova: ‘‘Charles Manson z toho všeho vyšel docela dobře. Lidé říkají, že on je ve vězení, ale on je přesně tam kde chce být a líbí se mu tam!‘‘

V listopadu 2009 prohlásil DJ a skladatel Matthew Roberts prohlásil, že je Charles Manson jeho biologickým otcem. Jeho matka poté potvrdila, že v roce 1967 byla členkou jeho rodiny a Charles Manson jí znásilnil. Ona poté odešla zpět k rodičům a dítě dala k adopci. Manson sám tuto skutečnost potvrdil a řekl, že Roberts skutečně může být jeho synem.

Charles Manson se během svého pobytu za mřížemi pokusil několikrát odvolat proti trestu smrti ( doživotí) a žádal o podmínečné propuštění ( už jedenáctkrát). Poprvé tak učinil již v roce 1974 naposledy pak v roce 2007. Další možnost má už v roce 2012, tak mu můžete držet palce. Jeho vězeňské číslo je B33920.



Manson a jeho nesmazatelná stopa v kultuře

6.března 1970 Mansonův advokát obdržel jeho album s názvem LEŽ. Na tomto albu byla i píseň "Cease to Exist". Během několika měsíců se mu podařilo prodat zhruba dva tisíce kopií. Mimo jiné obdržel i dva zpívané muzikály a několik dalších nahrávek. The Family Jams byl nahrán na dva kompatibilní disky. Oba byly nahrány někdy v roce 1970, před tím než byl Manson zatčen. Kytaru a hlavní vokály měl na starosti Steve Grogan, dodatečné vokály si vzaly pod patronát Lynette Frommeová, Sandra Goodová, Catherine Shareová a jiné ženy z rodiny. V roce 2005 se objevilo další album One Mind, plné poezie. Jenže Charles Manson se stal během svého života opravdovou ikonou pro mnohé hudebníky a ti se mu snažili vdát hold tím, že složili několik písní na jeho počest. Celosvětově známá rocková skupina Guns N' Roses dokonce umístila jednu jeho píseň "Look at Your Game, Girl " na své album "The Spaghetti Incident?". Mimoto jejich zpěvák Axl Rose nosil na tričkách Mansonovu podobiznu. Dalším jeho velkým obdivovatelem je kontroverzní americký zpěvák Marylin Manson, který umístil na své alba hned několik Mansonových písní mimo jiné : v písni "My Monkey," ze svého alba Portrait of an American Family použil několik vět z Mansonovy písně "Mechanical Man". Dále pak se v albu Holy Wood objevila píseň Sick City, v albu Crispin Glover píseň Never Say 'Never' To Always .

Kromě toho je několik Mansonových písní použito i jako hudební doprovod ve filmu Helter Skelter (1976) jsou to hlavně "I'm Scratching Peace Symbols on Your Tombstone", "Garbage Dump" a "I Can't Remember When". Kde si Mansona zahrál herec Steve Railsback.

Postupem času se stal Charles Manson jakousi ikonou nejen ve světe hudby, filmu, umění, ale i naučné literatury a místo toho, aby jím lidé opovrhovali začali na něj vzhlížet s jakousi úctou a snad i zalíbením. Už v něm neviděli tu lidskou zrůdu, která nechala zavraždit několik nevinných lidí, ale svůj vzor ikonu. Přesně tohle si Charles vždycky přál a i když je ve vězení ví, že tenhle svět na něj jen tak nezapomene. Dokonce na světě existuje i několik organizací, které propagují jeho učení a neustále mu dávají na vědomí, že ho ve všem podporují a píší petice na jeho propuštění. Jde o takzvaný ‘‘ Nový Mansonův kult‘‘. V popové kultuře se jeho odkaz snažilo nést Alkaline Trio's s písní "Sadie,". Text písně zahrnuje fráze Susan Atkinsové a Texe Watsona při zabíjení Wojciecha Frykowského. Příběh Mansonovy rodiny ovlivnil i Johna Morana, který stvořil operu pojmenovanou The Manson Family, či Stephena Sondheima a jeho muzikál Assassins. Trent Reznor nahrál jedno ze svých alb v domě, kde byli zavražděni Sharon Tateová, Abigail Folgerová a ostatní. V roce 1994 byl tento dům zbořen, ale Reznor si z domu odnesl vstupní dveře. Jsou to ty samé dveře, na které Susan Atkinsová napsala krví Sharon Tate slovo "Pig". Tyto dveře Reznor údajně používá jako vstupní dveře ke svému nahrávacímu studiu.

Dva nejznámější dokumentární filmy jsou Manson (1973) a Charles Manson Superstar (1989)

Žádné komentáře:

Okomentovat