0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

29. 11. 2011

7 jours du talion, Les (2010)

Znásilnil a zabil mu jeho osmiletou dceru. Nyní to bude on, kdo okusí hněv pomstychtivého otce!
Doktor Hamel pracuje jako chirurg ve městě Drummondville, kde žije společně se svou manželkou a dcerkou Jasmine v útulném domě. Společně vedou spokojený život až do onoho osudného dne, kdy jeho osmiletá dcera odejde na odpolední vyučování, ale do školy už nedorazí. Bruno společně s policií začne pátrat, kam mohla zmizet jeho holčička a ještě týž den objeví na pokraji lesa hrůzný objev. Její bezvládné tělo naleznou zubožené se známkami znásilnění a v tu chvíli se doktorovi zhroutí celý svět. Policie vraha sice brzy dopadne, ale zhrzený otec rozhodně nechce čekat na soud, který by ho poslal jen na několik let do vězení. V hlavě se mu zrodí šílený plán pomsty, který se rozhodne zrealizovat. Násilníka unese a následně jej vězní v opuštěném domku u jezera. Zde si nechal zhotovit chirurgický stůl, na kterém jej hodlá během následujících sedmi dní mučit a následně i zabít, aby tak dokonal svou pomstu a ukojil rostoucí hněv. Přestože s ním někteří policisté sympatizují, mají za úkol jej najít dřív, než provede svůj hrozný čin. Nebude to však jednoduchá záležitost, protože doktor po sobě nezanechal žádná vodítka. Každý však udělá jednou nějakou chybu!

Alternativní název: 7 Days
Režie: Daniel Grou
Rok výroby: 2010
Délka: 105 min
Země: Kanada

Hrají:
Claude Legault ... (Bruno Hamel)
Rémy Girard ... (Hervé Mercure)
Martin Dubreuil ... (Anthony Lemaire)
Fanny Mallette ... (Sylvie Hamel)
Rose-Marie Coallier ... (Jasmine Hamel)
... a další

Přestože se nejedná o čistokrevný horor, je tento film k tomuto žánru mnohem blíže než některé jiné filmy. Především pak svou nechutnou a surovou náplní, které se však místy spíše přibližuje dramatu. V každém případě však soucítím s hlavním hrdinou a jeho zoufalý čin naprosto chápu. Kanaďané se rozhodli vsadit na velice citlivé téma, a tím je nejen pedofílie, ale i násilí na dětech. Obojí nám zde sice není ukázáno v plném rozsahu, což by si ani sami tvůrci nevzali na triko, ale i to málo stačí k tomu, abychom si o tom mohli udělat svůj obrázek. Podobné snímky ve mně vždycky vyvolávají rozporuplné pocity, ale kupodivu patří mezi moje oblíbené.

Vražda dívky se odehraje téměř na samém začátku filmu a záběr na mrtvé tělo mě rozhodně nenechalo chladným. Následují zhruba dvacetiminutová pasáž mě však lehce uspávala, protože zde sledujeme pouze samotnou doktorovu přípravu na pomstu a nic moc důležitého nám ukázáno není. Pokud tedy nepočítám jednotlivé rozhovory mezi hlavní a vedlejšími postavami, které stejně velice brzy přeruší střih. Navíc jsem zde absolutně postrádal jakýkoliv hudební doprovod, který by mi alespoň zkrátil dlouhé chvíle a jeho absence v celém snímku je citelně znát. Samotný děj má totiž hodně kolísavé tempo a místy lehce nudí.

To nejlepší přichází na řadu hned v zápětí. Poté, co je vrah omámen a spoután ve sklepě, začíná konečně zajímavá podívaná. Divák má šanci sledovat postupnou proměnu obou mužů, kteří se začnou z duše nenávidět. Zatímco doktor je už dopředu rozhodnutý se svým vězněm skoncovat co možná nejpomaleji a jeho duševní zdraví je několikrát zasáhnuto nezvladatelnými výbuchy hněvu a zlosti, tak jeho protivník zatím netuší, co se zde bude odehrávat. Následné fáze mučení, mrzačení je plné bolesti, nadávek a především strachu. Atmosféra je v těchto chvílích na úplném vrcholu, a přestože obecenstvo nejprve fandí doktorovi, postupně jim začne být pedofila možná i líto. Rychlá smrt by byla pro něj určitě milosrdnější, ale to by jsme přišli o pořádnou dávku zajímavých momentů. Kupříkladu bičování tlustým řetězem patří ke "zlatému hřebu večera". V těchto chvílích jsem se dokázal vcítit do obou mužů zároveň a přiznám se, že se mnou párkrát i lehce otřáslo.

Asi nejslabším prvkem celého filmu jsou samotní herci. Kromě hlavního hrdiny a jeho vězně totiž zbytek herců podal opravdu mizerné výkony. Normálně by to možná nevadilo, kdyby policisté nedostali tolik prostoru, protože tyto pasáže byly nejen nezajímavé, ale i docela nudné. Absence hudby mi rovněž lezla mírně na nervy. Jako největší prim vidím to, že ke konci sami nevíte jestli byl vlastně horší pedofil, nebo vyšinutý doktor. Oba pánové to však zahráli velmi slušně a udrželi tak kvalitu filmu na lehce nadprůměrné úrovni.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat