0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

24. 11. 2011

Arachnia (2003)

Po pádu meteoritu se z hlubin země vynoří gigantičtí pavouci, kteří zabijí vše, co se jim postaví do cesty.
Univerzitní profesor Mugford a jeho studentský tým letí do Arizony na naleziště vykopávek. Během letu však Zemi zasáhne déšť´ meteoritů, který způsobí obrovskou tlakovou vlnu a následný pád letadla uprostřed lesů. Naštěstí nikdo neutrpí vážnější zranění a tak se vydávají najít známky civilizace až narazí na osamocené lidské obydlí. To vlastní postarší farmář, který jim vypráví podivný příběh ze svého dětství, kdy se v okolí údajně vyskytovali obří pavouci. Profesor ani ostatní mu samozřejmě nevěří, ale brzy na vlastní kůži poznají, že muž mluvil pravdu. Pád meteoritu uvolnit průchod do obrovské hlubinné jeskyně, ve které žijí gigantické pavoučí nestvůry, které mají nyní volnou cestu a obrovský hlad.

Český název: Arachnia: Nestvůry útočí
Režie: Brett Piper
Rok výroby: 2003
Délka: 82 min
Země: USA

Hrají:
Rob Monkiewicz ... (Sean Pachowski)
Irene Joseph ... (Chandra Weaver)
David Bunce ... (Professor Mugford)
Bevin McGraw ... (Trina)
Alexxus Young ... (Kelly)
...a další

Dobrých pavoučích hororů existuje na světě opravdu jen velmi málo a tenhle film mezi ně nepatří. Po jeho skončení jsem hodně dlouho přemýšlel jestli znám nějaký horší a jediné s čím se to dá asi srovnat je Arachnid. V tomto případě se tvůrcům ovšem alespoň podařilo stvořit něco co pavouky skutečně připomíná. A kupodivu právě pavouci zde nejsou to nejhorší. Přestože jejich digitální podoba v mnohých scénách připomíná animovanou pohádku, najdou se zde i určité momenty, kdy jejich pohyby nejsou zas až tak hrozné. Co lze ovšem očekávat od nízkorozpočtového filmu určeného pro televizní účely. Režisér Piper vlastně ani jiné filmy netočí a rád spolupracuje s podobnými společnostmi typu Asylum, jako je například EI. Jeho filmy jsou stavěné na scénáři, který rovněž pochází z jeho hlavy a podle toho se odvíjí celková kvalita těchto snímků.

Už začátek filmu vám napoví, jak na tom bude zbylých osmdesát minut. Zelené meteority a plastové letadélko zmítající se v poryvu větráku jsou prvním co uvidíte. Tvůrci se ani nesnažili zamaskoval lacinost snímku a v klidu pokračovali s dekorací rádoby vnitřku letadla. Největší katastrofa však začala teprve po pádu letadla. V té chvíli se spustila lavina stupidních monologů, otřesný český dabing se nedal poslouchat a započala dlouho trvající nuda. Jediným zpestřením těchto chvil byla lechtivá scénka z vany. To je ovšem to jediné co vás za první půlhodinu dokáže rozptýlit. Ta největší show však měla teprve přijít s příchodem pavouků na scénu.

Pokud jsou pavouci zabráni z velké blízkosti tak to ještě ujde, ale jakmile se kamera jenom trochu víc vzdálí nastupuje animace. Scéna kdy dva tvorové trhají jednu z postav před barákem mi připomínala Pata a Mata když se přetahovali o balon. V této chvíli jsem se už zcela vzdal naděje, že uvidím slibovaný horor a soustředil jsem se pouze na jeho parodii. Korunku všemu nasadil boj hlavních postav s gigantickými pavouky. Dynamit, mol. koktejl či motorová pila se stali módním doplňkem tohoto paskvilu. Zatímco z půlmetru nebyl nikdo schopný pavouka trefit, tak na velké vzdálenosti dávali všichni přesné zásahy. Ještě že těch pavouků bylo tolik…Výběr herců byl naprosto katastrofální. Po vzhledové stránce ty herečky ještě ušly, ale co se jejich hereckého talentu tak raději pomlčím. To samé platí i u jejich mužských kolegů, kteří byli ještě horší.

Hodnocení:
Na tomto filmu je naprosto všechno špatně. Nenajdu zde absolutně nic co bych mohl pochválit snad jedině to, že jsem se u něj docela slušně nasmál. Jinak je to ovšem zbytečná ztráta času, která se dá využít úplně jinak. Dám tomu 10% za poskytnutí zábavy v jinak špatném dni a dalších 10% za scénku z jeskyně ala malí pavoučci se klubou na svět.

Žádné komentáře:

Okomentovat