0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

16. 11. 2011

(13) Lights Out (Letní msta, R. L. Stine)

Dětský tábor se změní pro Holly v noční můru. V okolí se stávájí podivné nehody a na místě vždy zůstane červené pírko, které tam zanechal tajemný pachatel. Jenže nezůstane jen u nehod.


Údaje o knize

Nakladatelství Pocket Books, New York, 1991
Studio dobré nálady - nakladatelství Kredit, místo Praha, rok 1993; 155 stránek
Český překlad: Daniela Richterová
Typ knížky: horror
Knížka pochází z edice Buldok, titulu Stopy hrůzy
Číslo titulu: 013

Úvod

Letní prázdniny jsou obdobím, na které se těší snad všechny děti a dospívající na celém světě. Je to čas, kdy dají škole vale a dva měsíce si můžou užívat volna. Spousta z nich využívá nejrůznějších prázdninových táborů, aby poznali nějaké to dobrodružství a našli si nové kamarády. Táborů samozřejmě využívají i dospívající studenti, aby si přivydělali nějaké peníze a job instruktora se hodí. V této knize se přeneseme do jednoho takové tábora, kde se však neodehraje moc šťastných chvil. Pohodu a klid zde totiž naruší nevítaný návštěvník, který se snaží narušit nejenom chod tábora, ale zároveň se neštítí i zákeřné vraždy. Všichni účastnící této prázdninové akce na ní do smrti nezapomenou.

Hlavní postavy

Holly Flynnová, Geri Marcusová, Thea Macková, John Hardesty, Debra Wallachová, Mick, Sandy Wayne, Strejda Bill.

Děj

Holly nevyšla brigáda a tak ač nerada přijímá nabídku svého strýce Billa, aby jela dělat vedoucí na jeho tábor. Ze začátku to vypadá, že to nemusel být zrovna špatný nápad, ale záhy zjistí jak moc se mýlila. Nejenom že zde bude muset trávit čas s bývalou kamarádkou Geri, která jí teď nesnáší, ale nerozumí si ani s ostatními vedoucími. Navíc brzy se začnou dít v táboře divné nehody, které spolu zdá se souvisejí. Uvolněné šrouby u skříně, potopené kánoe, poškozené palandy, to vše je jen začátek. Tábor obchází záhadný záškodník, který na místě činu nechává červená pírka. Vše ovšem nabere obrátky poté, co jedna z vedoucích bolestivě umírá a Holly začíná podezírat všechny ostatní. Někdo z jejich nových přátel je vrah a určitě se nespokojí jen s jednou vraždou. Další na řadě může být klidně ona sama, protože si postupně dává všechny části skládačky dohromady a začíná šlapat vrahovi na paty.

Hodnocení

Při čtení této knížky mě hned napadla spojitost a nápaditost s legendárním Pátkem 13. Ovšem jen na začátku. Očekával jsem masakr vedoucích a ostatních lidí v táboře, ale děj se nakonec vydal jiným směrem, což na jednu stranu bylo dobře, ale na druhou to začala být v půlce knížky nuda, protože mě jako hororového fandu moc nezajímá v hororové knížce číst na padesáti stránkách milostné tahanice hlavních postav, kdy každý miluje každého. Naštěstí se pochvíli začala odehrávat menší detektivka, kdy nám autor dával možnost nahlédnout pod pokličku vrahových myšlenek a jeho dopisů. Kriminální zápletka navíc začne vrcholit pátráním Holly, která má buď to skvělý čich na průsery, nebo se vždycky jen objevila na správném místě v nepravou chvíli. Hororová podstata či snad atmosféra se mockrát nedostavila. Autorovi se sice podařilo navodit jakési tajemno, ale moc si se svojí představivostí nepohrál. Přesto ovšem musím přiznat, že jsem ani jednou nepřerušil čtení a dychtivě jsem knížku dočetl do konce během dvou hodin, plný očekávání famózního rozuzlení, které se ovšem nekonalo.

Verdikt

Přes veškerou kritiku musím uznat, že jde o docela slušnou krimi knížku s kapkou hororového nádechu. Převážná část knihy se věnuje poodhalování záhadného cizince, který se snaží uškodit pověsti tábora a neštítí se ani zabít. Jenže mínusem je to, že za celou dobu se dočkáme jen jedné vraždy, která ani není moc rozepsána. Přišlo mi, že spisovatel Stine si neposlední chvíli rozmyslel druh žánru, do kterého zařadil tuto knihu. I tak vás nechci odrazovat od přečtení tohoto dílu, protože své klady určitě má. A pokud máte rádi detektivky, tak tenhle titul je tou pravou volbou.

Hodnocení:
Dávám slabších 70%.

Žádné komentáře:

Okomentovat