0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

3. 12. 2012

Human Centipede, The (First Sequence) (2009)

Šílený, a přesto geniální doktor Heiter konečně sehnal tři nedobrovolné články pro svůj zvrácený výtvor. Chce tak stvořit lidskou stonožku - zázrak moderní doby.
Lindsay a Jenny jsou dvě američanky, které se vydaly na prázdninové toulky po Evropě. Na svou další cestu si vypůjčí z půjčovny automobil a vyráží vstříc nočnímu dobrodružství. Uprostřed noci se jim však v lesích porouchá auto, a tak musí vyrazit pro pomoc pěšky. Jak se však zprvu zdá, mají obrovské štěstí, protože brzy narazí na honosnou vilu, kde by mohl být telefon. Majitel domu, nesympatický doktor Heiter je vpustí dovnitř a nabídne dívkám trochu vody. Nic netušící dívky udělaly svou osudnou chybu a brzy za to budou bolestivě pykat. Šílený doktor je uspí a následně spoutá ve své podzemní laboratoři. Nyní se mu konečně naskytla možnost stvořit mistrovské dílo, kdy spojí těla tří subjektů (článků) v jednu lidskou stonožku. Obě dívky a další neznámý muž si nejprve vyslechnou doktorův ďábelský plán a poté se stanou nedobrovolnými účastníky jeho zvráceného experimentu, který je bude pekelně bolet.



Český neoficiální název: Lidská stonožka
Režie: Tom Six
Rok výroby: 2009
Délka: 90 min.
Země: Nizozemsko / Velká Británie

Hrají:
Dieter Laser ... (Doktor Heiter)
Ashley C. Williams ... (Lindsay)
Ashlynn Yennie ... (Jenny)
Akihiro Kitamura ... (Katsuro)
Andreas Leupold ... (Detective Kranz)
... a další


Když jsme se na letošním FF2010 dozvěděli, že se bude v pozdních nočních hodinách promítat film z názvem Lidská stonožka, tak jsme si ho nemohli nechat ujít. Do té doby mi sice tohle dílo absolutně nic neříkalo, ale z vyprávění mých kolegů jsem byl docela nažhavený a jak se později ukázalo absolutně nelituji toho, že jsem na něj šel. Po dlouhé době jsem měl možnost vidět něco tak zvráceně úžasného z čeho mi během projekce několikrát nepříjemně zamrazilo v zádech. Byl jsem naprosto uchvácen nejen samotným námětem, ale i hereckými výkony a především solidní atmosférou, která mě doprovázela během celé projekce. Navíc když zhruba po půlhodině u tohoto filmu omdlela mladá dívčina, dostal film ještě větší vážnost. Zcela určitě to bylo tím hnusným vzduchem, jenž v místnosti panoval, ale možná se na tom mohl lehce podílet i samotný film, či jeden chlápek z obecenstva a zvuky, jenž občas jeho tělo vydalo. Naneštěstí se ve filmu objevilo několik nelogičností, jenž byly přímo k smíchu a to trochu ovlivnilo mé hodnocení, které nebude za plný počet.
Věřím však, že tento film nebude labužnickou delikatesou pro každého, protože jak jsem se mohl přesvědčit na jiných internetových serverech, ne každému se podobný druh filmů líbí. Jenomže režisér Tim Six dokázal stvořit něco pro mne tak ojedinělého, co tu dosud ještě nebylo. Tedy alespoň se to nápadu týká. Jeho originalita je smysluplně zvrácená a dává nám vzpomenout na filmy takových lidí jako Federico Fellini či Pier Paolo Pasolini. Jejich filmy jsou plné zvrácenosti, lidského utrpení a především pořádné dávky zvrhlosti. Začátečník Six jim v tom může zcela konkurovat a do jisté míry je snad i předčil. Pro tyto tři pány, tedy co se především jejich filmů týká, jsou lidé jen kusem hadru, který je potřeba pořádně zmáčknout, vymáchat a vytřít si s ním zadnici. Lidskost a pokora jim moc neříká a oni ve svých filmech dokáží vytvořit opravdový filmový humus, který je tak nechutný, až je skvostně úžasný. Slabé povahy od něj s odporem odvrátí oči, ale opravdoví filmoví fajnšmejkři si na těchto kouscích doslova smlsnou.

Začátek filmu se nese v duchu amerických teenagerských komedií, tedy alespoň ve spojitosti s humorem pro náctileté, kdy máme možnost poslouchat rozhovor mezi oběma dívkami a následném nočním stopu nadrženého němce. Tato pasáž je do jisté míry sice dost trapná, ale má jít především o odlehčení před následující šílenou jízdou. V tuto dobu taky promítací místností zněly posměšky a řehtání patnáctiletých típků, kteří už měli jít dávno spát a ostatním tak kazili prožitek z filmu. Brzy však všechno ztichlo, protože na scénu přišel sám doktor Heiter. Tato postava brzy vstoupí do síně slávy nejodpornějších záporných postav, především díky skvělému projevu Dietra Lasera. Výběr tohoto herce byl přímo geniální, protože jeho herecký talent, mimika obličeje a především šílený výraz v obličeji jsou tím nejlepším, co je ve filmu k vidění. Někoho tak odpudivého jsem už dlouho neviděl a doufám, že se s ním ani nesetkám.
Nyní přejdeme k dalšímu velice zajímavému bodu a tím je hlavní událost tohoto filmu. Tou není samozřejmě nic jiného, než přeměna tří lidských článků v lidskou stonožku. Nebudu vám tady do detailů popisovat jak se to stane, protože vše podstatné je možno vidět již v traileru, ale věřte, že něco tak originálního, zvráceného a do jisté míry až nechutného je k vidění jen málokdy. Každopádně bych nepřál nikomu stát se prostředním článkem stonožky. Samotná operace sice už tak úchvatná není, protože jsem očekával, že tvůrci zajdou do jednotlivých detailů, ale divák rozhodně o několik zajímavých záběrů ochuzen nebude. To, co poté následuje je už na velice dlouhé psaní, ale to bych vás připravil o zážitek z filmu. Tedy především ty, jenž mají chuť se na to podívat.

Při počáteční prezentaci filmu (kluků ze Studny) jsem se dozvěděl i několik perliček točících se kolem tohoto filmu. Režisér Six udělal konkurz na ženské obsazení filmu, do kterého se přihlásilo jen několik desítek modelek. Jenže poté co jim ukázal své plány a scénář, tak většina z nich znechuceně odešla. Zůstalo jen pár vyvolených a z nich vybral obě krásné dívky, které nakonec obsadil do obou hlavních rolí. Každopádně si vybral pěkně ... to se musí uznat. Nyní se chystá natáčení druhého a poté i třetího dílu, na který se již dopředu hlásí stovky slávychtivých žen. Takže se máme na co těšit, protože v dalším díle by mělo být hned dvanáct lidských článků.

Abych ovšem jen film nechválil, je potřeba říct, že je zde k vidění i několik výrazných chyb a žánrových klišé. Tyto blbosti se bohužel tvůrcům nepodařilo vychytat a každý všímavý divák si jich hned všimne. Naštěstí jich není zase nějaké výrazné množství, ale pár bodíků v hodnocení to určitě u vás sníží. Nerad bych se o těchto chybách rozepisoval, ale musím každopádně zmínit fakt, že doktor musí být asi na steroidech, protože dokázal svou stonožku bez problému vynést ze sklepa do druhého patra své budovy.

Je mi jasné, že podobné filmy nejsou pro každého a očekávám od vás nejspíš záporné komentáře, ale já jsem z něho byl docela unešený. Dokonce bych ho označil za jeden z nejlepších filmů, který jsem za poslední dobu viděl a už se nemůžu dočkat dalších dílů. Setkal jsem se i s lidmi, kteří ho bez váhání hodnotili plným počtem bodů. Já se však budu držet lehce zpátky, protože přece jenom jsem tu pár chyb viděl a na čistou stovku to rozhodně nevidím. Možná mě i ovlivnilo prostředí a okolnosti, za kterých jsem film viděl, ale to mé rozhodnutí nezmění.

Hodnocení:
Nadprůměrných 80% je toho důkazem. Film navíc získal i tři významná ocenění na filmových festivalech.

Žádné komentáře:

Okomentovat