0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

31. 12. 2012

Dinoshark (2010)

Díky globálnímu oteplování se dostane z ledového sevření na svobodu mládě prehistorického žraloka, které brzy začne dorůstat enormních rozměrů a k tomu potřebuje především dostatek potravy.
Vlivem globálního oteplování začnou tát ledovce, které ze svého sevření uvolní mládě prehistorického žraloka. Ten během tří let doroste do obrovské velikosti a přesune se do teplejších mexických vod. Nyní začíná nenápadně ohrožovat obyvatele Puerto Vallarta, kteří zatím neměli o jeho existenci ani potuchy a netuší co se skrývá pod hladinou. Nejprve Dinoshark útočí pouze na osamělé plavce či surfaře, ale nepotrvá to dlouho a na plážích vypuknou krvavé lázně. Jednoho dne na něj na moři náhodou narazí člen pobřežní stráže a průvodce turistů Trace, který ihned informuje místní policii, ale ti se mu jen vysmějí. Proto se rozhodne společně s několika přáteli vzít situaci do svých rukou a nebezpečného predátora chytit sám. Musí si však pospíšit, protože právě začala turistická sezóna a pláže budou brzy plné lidí.



Režie: Kevin O'Neill
Rok výroby: 2010
Délka: 92 min
Země: USA

Hrají:
Eric Balfour ... (Trace McGraw)
Iva Hasperger ... (Carol Brubaker)
Aarón Díaz ... (Luis)
Humberto Busto ... (Calderon)
Roger Corman ... (Dr. Frank Reeves)
... a další


Asylum, třeste se! Společnost Syfy konečně našla recept jak natáčet podobně ujeté monster kousky a zároveň si získat na svou stranu nejen určitou část diváků, ale i filmových kritiků. Hlavní ingrediencí je spolupráce se známým režisérem a nyní převážně producentem Rogerem Cormanem, který si mimo jiné v tomto filmu zahrál i jednu z vedlejších rolí. Dinoshark je klasické monster béčko, které se však vzhledem k menšímu rozpočtu a na možnosti (kvality) samotné Syfy docela povedlo. Sice je opět plné humorných digitálních efektů, často opakovaných a především lehce nelogických scén, ale herci zde podávají alespoň průměrné výkony a podoba monstra není zas až tak úplně tragická, ba naopak. Tentokrát jsem byl opravdu mile překvapen a je jen vážně škoda, že je zde k vidění hned několik okopírovaných scén z jiných filmů, které jsou tvůrcům rovněž vytýkány. Když už však nic jiného, tak je zde k vidění i velká konkurence Asyláckému sežrání letadla.
Po dějové stránce je to však docela dobře odvedená práce, která si u mne získala rovněž plusové body. Při sledování filmu jsem se totiž vůbec nenudil a i když některé pasáže byly trošku slabší, tak mi to vůbec nevadilo. Samotná atmosféra se totiž rozjede hned od začátku a první atak prehistorického monstra na sebe nenechá dlouho čekat. Tvůrci se naštěstí vyvarovali (hlavně ze začátku) přemrštěných skákajících scén a tak se vše odehrává pěkně pod hladinou. Animace Dinosharka sice měla v těchto chvílích ještě menší slabiny, ale nešlo o žádnou rozmazanou počítačem vyrobenou skvrnu. Nepotrvá to však dlouho a na obrazovce se začnou odehrávat krvavá jatka a dokonce se dočkáme i několika gore scén, které rovněž nevypadají špatně.
Dinoshark je pěkně hladový prevít a sežere opravdu cokoliv. Pod hladinu stáhne nejen vrtulník, nebo vyhlídkovou loď, ale i nadrženého parašutistu. Tato pasáž patří k těm nejpůsobivějším především díky zajímavé vsuvce, kterou vám však prozrazovat nebudu. Každopádně několik mladých děvčat si určitě pořádně rozmyslí, jestli si ještě někdy půjdou zahrát vodní pólo. U vraždících scén jsem se však nemohl zbavit dojmu, že docela často sleduji pouze jednu a tu samou scénu, kdy stvůra cvakne čelistmi nohu, nebo ruku oběti a pak sní třepe pod vodou ze strany na stranu. Právě tento fakt mi hodně připomínal Asylum a jejich filmy, kdy jednu scénu vidíte za film i pětkrát a kritici tohle rovněž odsoudili. Asi nejvíc mi na Dinosharkovi vadili ty jeho výskoky nad hladinu. Dokud totiž zůstal pod vodou, tak i jeho vizáž docela ušla a já se po dlouhé nemusel chytat za hlavu, že zas musím čumět na další digitální hnus.

Přestože zde nehraje moc známých herců, tak jejich výkony lze označit za průměrné. Docela velkým překvapením pro mne byl představitel hlavní postavy Eric Balfour, který už má nějaké ty zkušenosti s hororovým žánrem, ale nikdy se mi moc nelíbil. Dokonce si jednu z vedlejších rolí zahrál i sám Roger Corman, který byl příjemným oživením. Škoda jen, že nedostal ještě trošku víc prostoru, protože hraní mu evidentně jde. O tom jsme se za jeho kariéru mohli přesvědčit už několikrát. Většinou se však na place jen mihnul. Dinoshark určitě není podívanou pro každého, ale pro příznivce podobných kousků to bude určitě milé překvapení. Po dlouhé době jsem totiž viděl od Syfy film, který si určitě v brzké době pustím zase znovu.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat