0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

28. 12. 2012

Darkman (1990)

Pokusili se ho zabít, ale on se štěstím přežil. Díky lékařskému zákroku se z něj stal nový člověk, který necítí žádnou bolest a je agresivnější než kdy předtím. Se svým znetvořeným obličejem se vydává pomstít všem, kteří mu zničili jeho štěstí. Stal se z něj Darkman.
Vědec Peyton Westlake je na prahu revolučního objevu. Společně se svým asistentem pracují na vytvoření umělé kůže, která by pomohla pacientům s velkými popáleninami. Bohužel výsledná fáze ještě není dokonalá. Když už se mu konečně podaří výzkum dokončit, přepadne jeho laboratoř sadistický zabiják Robert Durant a jeho banda. Ti si přišli pro listinu, kterou odcizila Peytonova přítelkyně Julie, která objevila nekalé praktiky podnikatele Stracka, jenž je používá při touze ovládnout celé město. Peyton se pokusí vzdorovat, ale Durant vyhodí do vzduchu celou laboratoř i s oběma vědci. Peyton výbuch se štěstím přežije, ale jeho tvář a ruce jsou znetvořené. Probudí se v nemocnici, kde mu pomocí nové metody odpojili centra bolesti a zvýšili hladinu adrenalinu v těle. Díky tomu necítí bolest, je silnější, ale dostává časté záchvaty vzteku. Uteče z nemocnice a je plně rozhodnutý se pomstít všem, kteří mu ublížili. Začne budovat novou laboratoř a pokračovat ve svém výzkumu. S jeho pomocí se bude moci opět pohybovat mezi lidmi a dostane šanci dokončit tak svou cestu pomsty. Peyton Westlake je mrtev, teď je z něj Darkman! Přízrak v černém plášti, který má nadlidskou sílu a obrovský vztek.



Režie: Sam Raimi
Rok výroby: 1990
Délka: 96 min
Země: USA

Hrají:
Liam Neeson ... (Peyton Westlake)
Frances McDormand ... (Julie Hastings)
Colin Friels ... (Louis Strack Jr.)
Larry Drake ... ( Robert G. Durant)
Ted Raimi ... (Rick)
...a další


Tento film má na svědomí rodinný klan Raimiů. Kdo by neznal tuhle povedenou rodinku. Režisér Sam Raimi, autor legendární hororové série Evil Dead, svižného westernu The Quick and the Dead, nebo akční fantasy Spider-Man. Se scénářem mu pomáhal Ivan Raimi a ve vedlejší roli si zahrál poslední z nich Ted. Film Darkman byl přestupnou stanicí skvělého režiséra, který se od té doby začal zajímat o legendární ztvárnění komiksových hrdinů. Pro mnohé kritiky patří tento snímek mezi jeho nejslabší díla, ale pravda je trochu jinde. Nikdo mu nedokáže odpárat, že vydělal několikanásobně víc, než byl původní rozpočet. To však skoro všechny jeho filmy. Bude to jistě i tím, že se dokáže obklopit skvělým týmem, který vždy odvádí ty nejlepší výkony.
Dobrý kameraman je vždy stavebním kamenem pro úspěch a Bill Pope jim bezesporu je. Společně s osvětlovači a lidmi od speciálních efektů připravili akční podívanou plnou výbuchů, honiček a trochou toho zabíjení. Navíc do toho všeho zněla skvělá hudba Dannyho Elfmana. Jenomže tento film má i několik velkých nedostatků. Tím nejdůležitějším pro nás fanoušky hororu je, že se zde moc nedočkáme děsivé houstnoucí atmosféry, která má být pilířem hororových filmů. Raimi se spíše věnoval akční stránce zobrazení svého hrdiny a tak vypustil to, co zdobilo Evil Dead. Tyto dva filmy se samozřejmě nedají srovnávat, ale čekal jsem trochu víc.

Samotný příběh staví na osvědčeném tématu, kdy hlavní hrdina žije spokojený život, do kterého náhle vstoupí někdo třetí a vše, co si vybudoval, zničí. Potom už vstupuje na scénu klasická cesta pomsty a z hodného člověka se stává mstitel. Většina komiksových hrdinů tak začíná, takže se není čemu divit. Nás hororové fandy ovšem moc nepotěšilo, že akčnost a komické chvilky zcela předčili tu hororovou část. Jenže v podání strýčka Sama to i přesto všechno byla solidní podívaná, která se stala odrazovým můstkem pro jeho další hollywoodské úspěchy.
Největší drama asi všichni prožívali při výběru herců. Původně měl hlavní roli obsadit skvělý Bruce Campbell, jenže jeho účast odmítli producenti z dost podivných důvodů. Nakonec se tak ke kormidlu dostal Liam Neeson, který jak se později ukázal byl tou nejlepší náhradou. Tento hvězdný Brit měl na svém kontě již několik úspěšných filmových zářezů a v té době byl miláčkem publika. Mezi nejznámější filmy ve kterých si zahrál patří Excalibur (1981), The Bounty (1984), The Mission (1986), Next of Kin (1989), z těch novějších potom Schindler's List (1993), Rob Roy (1995), Taken (2008). Fanoušci Bruce ovšem smutnit nemusí, protože na konec se ve filmu přece jen na okamžik alespoň objeví. Tak jako ve většině bratrových filmů ani zde nechyběl Ted Raimi. Tento chlapík mě dokáže pokaždé rozesmát a líbí se mi, že většinou zemře velmi bolestivou smrtí.

Darkman je takovou oddechovkou u které nemusíte moc přemýšlet a příjemně se pobavíte. Pokud jste fanoušky Raimiho, komiksových hrdinů, akční jízdy smíchanou se špetkou toho hororu, tak je tento film tou správnou volbou na jedno odpoledne (možná i víc). Tento film se dočkal ještě dvou pokračování, ale tentokrát již pod taktovkou jiných režisérů a s mnohem menším diváckým ohlasem.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat