0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

17. 12. 2012

Grizzly Park (2008)

Osm mladých lidí vyráží do Grizzly Parku odpracovat veřejně prospěšné práce. Do parku, ve kterém již údajně několik let žádný medvěd nežije. Brzy však na vlastní kůži poznají, jakou udělali chybu.
Měl z toho být jen nudný týdenní výlet do Grizzly Parku. Pro osm delikventů, kteří zde musí vykonat veřejně prospěšné práce a jejich průvodce Boba, se však z toho stane noční můra. Všude kolem číhá divá zvěř, která jen čeká na svou příležitost. Připletou se totiž do cesty obrovskému vyhladovělému grizzlymu, který si nenechá svou kořist jen tak utéct. Nastane tak boj o holé přežití, které bude někoho moc bolet. Aby toho nebylo málo, tak sem nohy zavedly i uprchlého sériového vraha, který má taktéž potřebu zabíjet. Pokud máte chuť, tak se na tento zvířecí horor s prvky komedie podívejte až do konce. Nevím ovšem, jestli nebudete zklamaní.



Režie: Tom Skull
Rok výroby: 2008
Délka: 91 min
Země: USA

Hrají:
Glenn Morshower ... (Ranger Bob)
Randy Wayne ... (Michael 'Scab' White)
Zulay Henao ... (Lola)
Emily Foxler ... (Bebe)
Julie Skon ... (Candy)
...a další


Zvířecích hororů znám spoustu, ale s medvědí tématikou jen několik. Mockrát jsem se však přesvědčil, že je většinou úplně jedno, jaké zvíře zabíjí tentokrát. Vesměs pokaždé se v tomto filmu objeví skupinka lidí, která se vydá do lesa nebo džungle a postupně jsou zabíjeni nemilosrdným predátorem. Režisér Skull, pro kterého to byla premiéra, mě pobavil i zklamal zároveň. A proč?
Děj filmu je strašně zdlouhavý a prvních čtyřicet pět minut se žádných hororových prvků vůbec nedočkáme. Spíše jsem měl pocit, že sleduji komedii s pubertálními výrostky, kteří si vyrazili na mejdan do lesa. Film je prosycený spoustou různých hlášek, které mají diváka zabavit, aby nemyslel, proč se tento snímek zařadil mezi horory. Nádherná krajina a pěkné děvčata byly asi tím jediným, na co se dalo dívat. I když je pravda, že první vražda, jež se objevila hned na začátku, předurčovala docela solidní podívanou. Jenže potom se nám dostalo pouze přednášky ze zoologie, botaniky a historie parku, která začne po chvíli nudit. Atmosféra je postavená opravdu spíše na komediální úrovni a pocit strachu či čiré hrůzy opravdu nečekejte. Všechno podstatné se odehraje až v poslední dvacetiminutovce. Tady se konečně dočkáme hlavního aktéra, tedy samotného grizzlyho ,,v plné kráse‘‘.
Záběry samotného zvířete jsou povětšinou natočené z větší dálky, navíc jde v těch několika málo případech zcela jistě o snímky z nějakého dokumentu. Jakmile se natáčelo z větší blízky a kamera detailněji zabrala hlavu nebo pařáty příšery bylo poznat, že jsou to jen umělé náhražky. Nejděsivější byla asi pára u huby a jeho řev. Co se však američanům docela povedlo jsou samotné gore efekty. I když nepatří mezi první ligu, tak musím říct, že některé záběry jsou hodně dobré. I když i u nich se neubráníte cukání ve tváři, ale tyto záběry se vlezly do patnáctiminutovky na konci, takže pokud chcete vidět jen to nejlepší z filmu, tak přetočte film až na konec.
Neubránil jsem se dojmu, že některé situace jež jsou k vidění jsou však úplně zbytečné, zmatené a protikladné. To se týká hlavně jednotlivých postav o kterých se dozvíme několik důležitých informací, ale ani jednu z nich nedokáží uplatnit. Nejzbytečnější postavou byl masový vrah. Skoro nic nepředvedl a do celého filmu mi vůbec nezapadl. Autoři chtěli nejspíš trochu zpestřit děj, ale došla jim inspirace a vůbec to nezvládli. O něco lepší tomu bylo u jednotlivých charakteristik ostatních postav. Máme tu nácka, prostitutku, členku gangu, černého hackera, vtipálka, boháče, blbou brunetku a pěknou asiatku. Někteří z nich se postarali o zábavné scénky (maskot, skunk), jiní byli zase úplně k ničemu.

Zcela jistě byl nejlepší ranger Bob, kterého si zahrál Glenn Morshower, nejzkušenější ze všech herců. Tohoto sympatického zrzka jste mohli vidět ve filmech: Dead & Buried (1981), 84C MoPic (1989), Under Siege (1992), The Island (2005), nebo seriálu 24Hrs. Ostatní herci jsou pro mě jednou velkou neznámou.

Po hororové stránce se tento film zas až tak moc nepředvedl. Jedinou světlou chvilkou je již zmíněná poslední patnácti minutovka. Co se však tvůrcům povedlo vychytat docela dobře byla vtipnost snímku u které jsem se docela pobavil. Trochu mě zklamalo, že přestože se tam objevilo několik pěkných hereček, tak nám ,,nic‘‘ neukázaly.

Hodnocení:
Pokud na sobě režisér Skull víc zapracuje, tak by to mohl jednou třeba někam i dotáhnout. Já dávám jeho prvotině 40%.

Žádné komentáře:

Okomentovat