0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

30. 12. 2012

Destination: Infestation (2007)

Zmutovaní mravenci zaplaví letadlo, které míří z Kolumbie do Atlanty. Pro cestující a posádku tak začíná boj o holý život nejen s nimi, ale i arogantní vládou, která nechce povolit nouzové přistání.
Carrie Rossová vzala svou dospívající dceru na dovolenou do Bogoty v Kolumbii, aby spolu strávili více času a obnovili svůj skomírající vztah matky s dcerou. Jenže obě mají svou hlavu a tak se už konečně těší až dnes odletí zpátky do Atlanty. Start proběhne v pořádku a zdá se, že půjde o dlouhý nudný let. Vše se však rázem změní, když jeden z pasažérů začne zvracet a v zápětí se skácí na podlahu. Z úst mu začnou vylézat desítky mravenců, kteří se začnou rozlézat po letadle. Nastane panika a vyděšené cestují se snaží uklidnit policista Hart, který za pomoci personálu nakonec situaci na chvíli zvládne. Jenže mravenci začnou poškozovat ovládací systémy letadla a navíc opět útočí na lidi. Carrie Rossová je entomoložka a zjistí, že jde o geneticky upravený druh velice agresivních mravenců, jejichž jed dokáže ve větším množství zabít člověka téměř okamžitě. Kapitán letadla McReady kontaktuje kontrolní věž v Miami a žádá o nouzové přistání. Jenže americké úřady si nepřejí, aby letadlo i s nežádoucím nákladem přistálo a je ochotno lidi v letadle obětovat. Nastane tak boj nejen s mravenci, ale i časem, protože letadlo se stává pomalu neovládatelné.



Český název: Mravenčí invaze
Režie: George Mendeluk
Rok výroby: 2007
Délka: 83 min
Země: Velká Británie / Kanada
Alternativní název: Swarm

Hrají:
Jessalyn Gilsig ... (Dr. Carrie Ross)
Antonio Sabato Jr. ... (Ethan Hart)
Serge Houde ... (Captain McReady)
Karen Holness ... (Kayla Johnson)
Matthew Harrison ... (Dean Phillips)
...a další


Tento film byl natočený pro televizní účely a lacinost z něj přímo srčí ze všech směrů. Jde o další katastrofické béčko, které balancuje na hranici thrilleru a hororu. Natočil jej režisér Geogre Mendeluk, který se především specializuje a televizní seriály typu Královna meče, Andromedy a jim podobným. Celou svoji kariéru zasvětil rychlokvaškám televizního průmyslu. Jeho filmy se mnohdy řadí i do céčkového žánru, protože povětšinou stojí na hodně špatných scénářích, podle kterých nechce nikdo jiný točit a on se toho z radostí ujímá. Tentokrát se nechal inspirovat podobným filmem Snakes on a Plane (2006), ale na rozdíl od tohoto snímku, který je podobné kvality se v něm neobjeví ani žádné známější tváře.
Zápletka filmu není nikterak originální. Tvůrci se drželi již několikrát osvědčené šablony, kdy se na palubě letadla objeví nevítaní návštěvníci, kteří jsou smrtelně nebezpeční a lidi považují jen za zdroj potravy či přirozeného nepřítele, kterého je potřeba eliminovat. Opět nejde o obyčejné živočichy, ale geneticky upravené tvory, kteří jsou mnohem inteligentnější, rychlejší, agresivnější a hlavně smrtelnější. Zde se však za celý film mockrát mravenci nepředvedli. Zemřela jen malinká hrstka lidí což vedlo k tomu, že se povětšinu filmu budete nudit. Druhým velkým mínusem je i politická vsuvka, která zbytečně zdržuje od děje. I zde se nedozvíme nic nového. Vláda si nepřeje nevítané návštěvníky na svojí půdě a tak ráda obětuje čtyřicet lidí za záchranu milionů. Tady se film začne měnit v nudné drama, kdy lidi v letadle začnou přemýšlet, jak tento příkaz obejít a zachránit se. Stane se z toho fraška a mravenci jsou odsunuti na druhou kolej.
Samotné efekty jsou asi největší bídou a zkázou celého filmu. V době dnešních vymožeností by se očekávalo použití těch nejlepších triků, ale ty tvůrci použili jen na úplném začátku, kdy z těla přenašeče vylezou zástupy mravenců. Tato scéna je i jediná, která se dá hodnotit celkem kladně. Potom už jen následují záběry mravenců, ve kterých okusují kusy zařízení letadla. Tyto scény se neustále opakují, sem tam je pro zpestření pustí pozpátku či zrcadlově přetočí. Ve scénách, kdy lezou po lidech v letadle, možná použili skutečné tvory, ale ti tři mravenci, kteří se objevují nohou či rukou pasažérů vás určitě nevylekají.

Atmosféra filmu těmito kiksy a viditelnými chybami trpěla jako raněné zvíře. Chvílemi se sice povedlo navodit opravdu panickou hrůzu z mravenců, ale ta se dostavila jen při první oběti. Potom se zcela vytratila a my jsme sledovali nejapný komický žert. Hudební doprovod byl skoro nulový, jen sem tam zazněla nějaká ta melodie. Herecké výkony byly podprůměrné a jediný kdo se mi líbil byl opilý pasažér, který se stále dožadoval vodky. Tu romantickou zápletku na konci si mohli producenti odpustit.

Mravenčí invaze je jen velmi slabým zvířecím filmem, který vám stačí vidět opravdu jen jednou za život. Jeho jedinou předností jsou pěkné herečky, které ovšem moc hereckého talentu nepobraly. Za celý film stojí za zmínku jen jedna scéna, která se odehrála skoro hned na začátku.

Hodnocení:

Jelikož jsem však viděl už i mnohem horší filmy, tak dám s přivřenýma očima 30%, a to hlavně za onu již zmíněnou scénu.

Žádné komentáře:

Okomentovat