0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

25. 12. 2012

Exquisite Tenderness (1995)

Doktoři by měli lidi léčit a ne je zabíjet. V tomto filmu však uvidíte, že tomu tak není...
Doktorka Theresa McCannová pracuje v nemocnici, ve které patří mezi kapacity ve svém oboru. Poslední dobou má však spory s kolegou Steinem, který dělá různé pokusy s implantáty na zvířatech, ale i lidech. Tyto pokusy jsou nebezpečné, protože při nich testované subjekty umírají v bolestech. Jednoho dne záhadně umírá jedna z jeho pacientek, kterou předtím vzala právě Theresa bez jeho vědomí na vyšetření. Ředitel nemocnice jí suspenduje, jenže brzy začnou v nemocnici umírat další lidé. Policisté podezírají právě doktorku McCannovou, ale té se senzačně podaří s kolegou Hendricksem zadržet pachatele. Je jím bývalý doktor Julian Matar, který v nemocnici kdysi pracoval, ale byl vyhozen poté co se zjistilo, že dělá protizákonné pokusy na svých pacientech. Pokoušel se vyléčit nevyléčitelné a skoro to dokázal. Po zadržení však znovu uprchne a je rozhodnut zabít všechny, kteří ho tehdy zradili. Jeho řádění tak vypukne nanovo a brzy začnou v nemocnici umírat další lidé. Policisté a Theresa ho musí zastavit dřív než dokončí svou pomstu, jenže to nebude tak lehké. Julian totiž skrývá obrovské tajemství, které může být pro světovou vědu průlomové.



Český název: Smrtelná léčba
Režie: Carl Schenkel
Rok výroby: 1995
Délka: 100 min
Země: Německo / Velká Británie / USA



Hrají:
Isabel Glasser ... (Dr. Theresa McCann )
James Remar ... (Dr. Benjamin Hendricks)
Sean Haberle ... (Dr. Julian Matar)
Peter Boyle ... (Lt. McEllwaine)
Malcolm McDowell ... (Dr. Stein)
Charles Dance ... (Dr. Ed Mittlesbay)
... a další


Poslední dobou se naše trafiky začínají zaplavovat horory z německé produkce a k mému překvapení to zas taková bída není. V posledních letech právě německé horory patřili do velkého podprůměru a řady z nich i do odpadních vod. Tentokrát jsem byl však docela mile překvapit. Nelze si samozřejmě nevšimnout vlivu britských a amerických spolupracovníků, kteří se na filmu podíleli. Tentokrát jsme uvedeni do nemocničního prostředí, které nabízí plnou škálu kvalitních nápadů a pestrých možností, jak připravit jednotlivé oběti o život. Většina z nás už nějakou tu dobu na nemocničním lůžku strávila a ví, že v mnohých případech jsme zcela odkázáni na doktory a pomocný personál. Pokaždé když vás napíchnou na kapačky, nebo zavádí jehlu do žíly vědí snad jen oni co vám tam vlastně vpichují. Jenže co když je ošetřující doktor psychopat a rozhodl se vás zabít? Věřte, že to bude velmi bolestivé, protože ti parchanti v bílém dokáží být velmi krutí. Stejně jako v tomto filmu.
Atmosféra filmu má slušné grády už na začátku, kdy sledujeme černobílý pohled do minulosti a zjistíme co vedlo našeho vraha k zabíjení. I když popravdě je to hodně zavádějící, protože v průběhu filmu se dozvíme mnohem více informací a pochybuji, že zrovna smrt bratra byla tím impulsem. Docela mě překvapili první minuty s doktorkou McCannovou, která moc spisovně a slušně nemluvila a tím mě vlastně zaujala. Navíc potom přišla hodně kvalitní scénka s opicí a já se těšil co se odehraje na obrazovce. Za doprovodu ponuré atmosféry se během chvíle odehraje první pořádná vražda. A popravdě asi i jediná, která mě zaujala svou nápaditostí. Rozepisovat se nebudu, ale oběť to muselo pěkně bolet. Po zatčení pachatele jsem zůstal lehce zklamán, protože jeho tajemství regenerace nám bylo prozrazeno hned po dvaceti minutách a divák tím byl vlastně ochuzen o vše podstatné. Tohle teda moc režisér Schenkel moc nedomyslel. Přitom tento režisér už má tolik zkušeností, že by mohl rozdávat. Jenže on se většinou věnuje natáčení thrillerů, kde si pohrává s myslí a fantazií diváků, ale tady kvůli scénáři museli prozradit veškerá tajemství hned na začátku a tím si u mě získal minusové body. Navíc mi přišlo, že čím déle film trval, tak mu začali docházet nápady a celý snímek se proměnil v akční podívanou, která se mixovala se scifi prvky. Vrah se neustále regeneroval, utíkal, skrýval se, sem tam i někoho zabil. Rozhodně jeho fantazie byla lepší na začátku, než na konci. Čím víc se blížil totiž film ke konci, tím bylo vidět že režisér i producenti si vymysleli spoustu nápadů, které chtěli ukázat v posledních patnácti minutách, ale mě jako diváka spíš znechutili. Já chtěl vidět pořádný masakr a ne neustále ožívání vraha. To mi stačí vidět v těch starých komunistických filmech o ruských mužích.
Mužská část diváků si přijde na své při erotické scéně z bazénu, kdy hlavní herečka i její kolega ukázali opravdu hodně. Nevím jestli to bylo v plánu, ale bylo vidět opravdu vše. Takže ti co podobné scény vyhledávají si můžou zrovna přetočit doprostřed filmu. Zkrátka nepřijdou ani milovníci jehel, vypíchnutých očí či podříznutých krků. Docela mě překvapilo, že se zde objevilo několik docela známých tváří. Herce Jamese Remara si budete jistě pamatovat především z filmu Wedlock (1991), ale objevil se i v hororech Psycho (1998), What Lies Beneath (2000), The Unborn (2009). Dalšími známými herci jsou Peter Boyle (Monster's Ball), nebo Malcolm McDowell (Halloween).

Tenhle film je podle mě průměrným dílem ve svém žánru. Najde se zde hodně světlých okamžiků i velice zajímavých scén, ale nelze si nevšimnout zbytečné akčnosti poloviny filmu, kdy jde horor trochu stranou a převládají jiné žánry. Někomu to vadit nebude, ale mě osobně to vadilo dost, protože to odvádělo od podstaty filmu. Následné vyrukování s pomalu nesmrtelným vrahem mi vykouzlilo pouze úsměv na tváři. Je to taková pohádka pro dospělé, která neuškodí, ale ani moc nenadchne.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat