0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

26. 12. 2012

Dark Angel (1990)

Policista Dolph Lundgen je na stopě vesmírnému zabijákovi, který si na Zemi přišel obstarat pořádnou zásobu drog.
Policista Jack Caine přijde při poslední misi o svého dlouholetého parťáka. Oba vyšetřovali zmizení velké zásilky drog z policejního skladu, ale v rozhodující chvíli byl jeho parťák drogovým bossem odhalen a Jack už ho nedokázal zachránit. Jenže když na místo předávky dorazí policisté, naleznou kromě mrtvého kolegy i několik zavražděných mafiánů, kteří byli zavražděni neznámou zbraní. Jack se chce pustit do vyšetřování případu sám, ale na žádost FBI je mu přidělen nový kolega agent Smith, se kterým si hned od začátku nepadnou moc do oka. Během následujících dní je v Houstonu nalezeno několik dalších zavražděných lidí a všichni velice podobným způsobem. Oba detektivové brzy zjistí, že za vším nestojí žádný člověk, ale velice nebezpečný mimozemský zabiják, který si potřebuje doplnit své zásoby drog. V galaxii jde o velice žádané zboží a lidé jsou velmi snadnou kořistí.



Alternativní název: I Come in Peace
Český název: Temný anděl
Režie: Craig R. Baxley
Rok výroby: 1990
Délka: 91 min
Země: USA

Hrají:
Dolph Lundgren ... (Jack Caine)
Brian Benben ... (Arwood 'Larry' Smith)
Betsy Brantley ... (Diane Pallone)
Matthias Hues ... (Talec)
Jay Bilas ... (Azeck)
... a další


Tento film se hororového žánru dotýká jen okrajově, protože jde především o akční scifi, jenž má na svědomí známý režisér Craig R. Baxley. Ten během své bohaté kariéry natáčí především televizní filmy a seriály různých žánrů, ale mezi nimi se dá najít i několik hororových kousků. Mezi ně patří například Kingovky: Storm of the Century, Kingdom Hospital nebo Rose Red. Dark Angel je často označován za jeden z nejlepších filmů, v nichž se objevil švédský drsňák Dolph Lundgren. Především jde však o klasické béčko, které má docela zajímavou atmosféru i samotný děj. Sice nejde o nic originálního a ledaskdo v něm spatří jistou podobu z mnohem známějšími filmy, podle kterých se Baxley či především scénáristé Jonathan Tydor a Leonard Maas Jr. nechali inspirovat, ale dle reakcí a ohlasu diváků slavili tito pánové určitě alespoň částečný úspěch.
Po akční stránce se dá filmu vytknout jen málo co, protože to je opravdu docela zábavná jízda. Tvůrci nás sice připraví o překvapení hned na začátku, kdy hned ukáží mimozemského feťáka a jeho zvrácené choutky, takže si divák může během prvních deseti minut udělat celkový obrázek, kterým že se to bude film ubírat směrem. Nicméně jeho hláška "I Come in Peace" se stala nepostradatelnou hláškou celého filmu a především i tou nezapomenutelnou. Není proto divu, že se stala i jednou z verzí názvu, pod kterým lze film na internetu nalézt.

Samozřejmě si nelze nevšimnout jisté podoby s filmem Predátor 2, který se natočil ve stejném roce. Podivné mimozemské zbraně zde však nejsou v žádném případě tak dokonale zpracovány, tedy lépe řečeno se to docela odbylo lítajícím cédečkem a mimozemšťanovou drogovou výbavičkou. Větší prostor zde dostaly střelné zbraně a speciální efekty ve formě ohnivých výbuchů a explozí. Detektivní zápletka filmu nás doprovází celým dějem, ale tak trochu jsem si říkal, že to bylo zcela zbytečné, protože jak jsem již zmínil výše, autoři nám vlastně všechno důležité vyzradí hned na začátku, takže si ani moc nemusíme namáhat mozkové buňky a pouze se stačí usadit do křesel a sledovat akční podívanou. Ta je nejen plná klasických přestřelek a pěstních soubojů, ale samozřejmě i pro nás nejdůležitějšího - zabíjení.
Bohužel i zde jsem byl do jisté míry zklamán, protože většina lidských obětí byla zabita velice podobným způsobem, což mě po určité době začalo mírně nudit. Protože se z toho stala tuctová záležitost, při které diváci pouze čekali na to, koho, že si mimozemšťan vybere příště a v jakém prostředí. Naštěstí byla většina scén doprovázena docela solidním hudebním doprovodem, který odvedl skutečně obrovskou práci a stal se základním kamenem k vytvoření slušné atmosféry.

Dalším kladem se staly i samotné herecké výkony, které samozřejmě nejvíc táhl sám Dolph Lundgren. Tomu tahle role neskutečně sedla a právem je označována za jednu z jeho vůbec nejlepších. Zdatně mu však sekundoval i jeho protivník Matthias Hues, který se své role ujal skutečně s bravurou. Tento nepříliš charismatický němec, a pro mne ani ne moc známý, dokázal doslova prodat svou duši i tělo a vesmírný zabiják patří asi mezi mojí nejoblíbenější postavu z celého filmu. Vidět jste jej mohli například ve filmu Legion of the Dead nebo Raging Thunder.

Dark Angel je svým způsobem docela povedeným akčním kouskem, který se dá okrajově zařadit i do hororového žánru, protože svou náplní hodně připomíná několik svých známějších kolegů, které staví na podobných základech. Tohle klasické béčko sice není nic světoborného, ale určitě nejde ani o žádnou ztrátu času. Jde spíše o relaxační film, u něhož nemusíte moc přemýšlet a pouze se zcela oddáte všem jeho kladům i záporům, které jsou zde docela vyvážené. Mimozemský feťák versus drsný polda je docela zajímavým námětem, který určitě stojí za to vidět.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat