0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

18. 12. 2012

Fantasma dell'opera, Il (1998)

Fantom opery v podání Daria Argenta nedopadl zrovna nejlépe.
Francie 1877: Pařížská opera zažívá zlaté časy. Každé vystoupení je vyprodané, hlavní operní pěvkyně je navrcholu své kariéry a peníze se jen sypou do kasičky. Zrovna v tuto dobu zde začíná svou kariéru operní zpěvačka Christina, která je nejen krásná, ale i velmi nadaná. Bohužel však nedostává moc příležitostí a tak v opeře dělá jen náhradnici. To jí však nebrání v tom, aby ve svém volnu zpívala na jevišti jen sama pro sebe. Netuší, že jí někdo již delší dobu pozoruje a zamiloval se do ní. Tím panem záhadným je samotný Fantom opery. Muž, přízrak který žije v katakombách pod operou a vyhýbá se lidem. Jeho společnicemi jsou pouze krysy, které ho v dětství zachránili před jistou smrtí. Každého kdo naruší jeho soukromí bez okolků zabije. Nyní však jeho mysl zachvátilo něco, co až do teď neznal. Láska. Jenže pro společnost je nepřijatelné, aby se Christine stýkala s někým jako on, hlavně když z něj mají všichni strach a navíc si myslí, že jde pouze o mýtus. Jenže do cesty se Fantomovi postaví ještě mnohem větší překážka a to mladý baron Raoul De Chagny, kterému se dívka taky líbí a chce jí získat pro sebe.



Český název: Fantom opery
Režie: Dario Argento
Rok výroby: 1998
Délka: 99 min
Země: Itálie / Maďarsko

Hrají:
Julian Sands ... (Fantom)
Asia Argento ... (Christine Daaé)
Andrea Di Stefano ... (Baron Raoul De Chagny)
Nadia Rinaldi ... (Carlotta Altieri)
Coralina Cataldi-Tassoni ... (Honorine)
... a další


Režiséra Daria Argenta asi není potřeba moc představovat. Tohoto Itala musí povinně znát každý správný hororový fanda, protože je autorem několika desítek hororových filmů z nichž se některé nesmazatelně vepsali do historie. Tentokrát se však rozhodl vydat netradiční cestou a natočil muzikálovou či operní adaptaci Fantoma opery, kterých už existuje na světě několik a konkurence je opravdu vysoká. Bohužel musím konstatovat, že tentokrát tento italský génius šlápl dost vedle. Film sám o sobě není zas až tak úplně špatný, ale mockrát se zde neobjevilo to co zdobilo jeho ostatní filmy a to nápaditost. Většina děje dost nudila a argentovo kouzlo se dostavilo jen zřídkakdy.
Na začátku máme šanci vidět jak se malý fantom musel bít o život už od narození. Matka jej hodila do stoky a nebít krys už by tady nebyl. Jaká to škoda. Alespoň by film skončil dřív než začal. Během krátké chvíle potom náš hrdina zabije několik dělníků, kteří mu naruší domeček. Tady bych chtěl podotknout, že se režisérovi podařilo navodit opravdu dobrou atmosféru, která se už později mockrát neobjevila. Protože po této počáteční pětiminutovce, která byla pastvou pro oči se dostavila nuda v podobě opery a jejího zákulisí. Já osobně operu moc nemusím a proto můžu být dost zaujatý, ale zpívání režisérovy dcery bylo nejenom otřesné, ale i na první pohled patrné, že pouze otvírá pusu a nevydává ani hlásku. Následuje půlhodina naprosto o ničem a jediné co mě zaujalo byl starý dědek, který nabízel malým baletkám bonbony. Taky byl po zásluze potrestán. Nudu přerušila až scéna z podzemí, kdy se mladý pár vydal do podzemí, aby zde našel ukrytý poklad. Tady se konečně dostavil Argentův rukopis a krvavý masakr, který následoval byl naprosto dokonalý a probudil mě opět k životu. Navíc do děje zapojil režisér i zajímavou postavu lovce krys. Herec jenž jí ztvárnil nebyl sice žádný fešák, ale pokaždé když nastoupil na scénu nuda šla stranou. Docela se mi líbily scény, kdy si s ním Fantom pohrával a nechal ho napospas krysám, nebo když se lovec krys společně s parťákem proháněli na vlastnoručně vyrobeném stroji po celých katakombách. Na konci této dobrodružné výpravy přijde bolusová amputace hlavy o kterou nesmíte přijít.
Hlavní roli dostala celkem bez překvapení režisérova dcera Asia. Tuto herečku nějak zvlášť nemusím, ale musím uznat, že ve většině filmů předvedla dobrý výkon a ostudu fotříkovi neudělala. Tentokrát to ovšem bylo jiné. Zpívání ji moc nejde a tak se uchýlila jen o obyčejnému otvírání pusy za což má u mě velké mínus. Když už lezla do podobného filmu, tak to nemá dělat tak okatě. Navíc se tentokrát i styděla, nebo si řekla že už ukázala dost a vůbec se neodhalila. Tím mě rovněž zklamala, protože když už jsem se hodinu a půl nudil, tak jsem chtěl alespoň trochu toho vzrušení. Ani to mi však nebylo dopřáno. Na závěr jsem se však smál dosyta. To když Fantom bořil operu tím, že mlátil do jednoho pilíře a udělal v něm jednu malou dírku. Francouzi asi neumí stavět pořádné základy.

Když to všechno spočítám dohromady, tak mi vyšel obyčejný průměrný film, který mě moc nebavil. Znám mnohem lepší argentovky a tento snímek bude patřit k těm nejslabším. Doufám, že se Dario propříště opeře vyhne velkým obloukem a natočí zase nějaký pořádný masakr. Objevilo se zde několik velice nápaditých scén, které mě zahřály u srdce, ale na sto minutový film jich bylo jako máku. Nevím, možná mě budete mít za blázna, ale mě tohle prostě moc nenadchlo.

Hodnocení:
Průměrný film si zaslouží i průměrné hodnocení a nedám víc jak 50%.

Žádné komentáře:

Okomentovat