0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

22. 12. 2012

Funhouse, The (1981)

Díky své zvědavosti se stali svědky vraždy. Teď jsou uvězněni v Domě hrůzy a mají vraha v patách. Nečeká je žádné slitování, protože ten se řídí pravidlem: Rodina je na prvním místě!
Amy vyráží i přes varování otce se svým klukem Buzzym a dvěma přáteli na blízkou pouť. Užívají si kolotoče i jiné atrakce, do toho si pořádně zahulí trávu a dostanou bláznivý nápad. Zůstanou přes noc zavřeni v Domě hrůzy. Ze začátku se baví a zdá se, že to byl vynikající nápad. Jenže se nechtěně stávají svědky vraždy věštkyně, kterou uškrtí muž v masce Frankensteinova monstra. Jsou však odhaleni a nastává honička v útrobách děsivého domu. Z vraha se vyklube lidská zrůda, která má na svědomí již několik lidských životů a jen díky svému otci může řádit dál. Tito dva se teď rozhodli, že se zbaví nezvaných hostů a trochu si s nimi v Panoptiku pohrají. Krvavý boj o holý život začíná a pro diváky to bude nejlepší atrakce, kterou jim Tobe Hooper v tomto filmu mohl nabídnout.



Český název: Panoptikum
Režie: Tobe Hooper
Rok výroby: 1981
Délka: 96 min
Země: USA

Hrají:
Elizabeth Berridge ... (Amy Harper)
Cooper Huckabee ... ( Buzz Dawson)
Largo Woodruff ... (Liz)
Miles Chapin ... (Richie)
Jack McDermott ... (Mr. Harper)
Wayne Doba ... (The Monster)
...a další


V průběhu sedmdesátých a osmdesátých letech políbila režiséra Tobe Hoopera kouzelná můza a on natáčel jeden filmový klenot za druhým. Snad každý ho musí znát a proto není potřeba o něm moc psát. V těchto letech vzniklo i několik hororových perel jako The Texas Chain Saw Massacre (1974), Poltergeist (1982) nebo Salem's Lot (1972). Film The Funhouse sice nepatří mezi jeho nejlepší filmy, ale režisér prokázal svoje kvality a dokázal z něj udělat průměrný slasher, který si své diváky určitě získal. Byla by chyba kdyby vám tento snímek chyběl ve vaší sbírce.
Přestože scénář není moc originální, dokázal Tobe Hooper skloubit nejlepší prvky se svých top filmů a navodit mrazivou atmosféru, která zabrnká na nervy nejednoho diváka. Začátek filmu nabídne scénku, která vám jistě připomene legendární Psycho. Zde je to ovšem myšleno v zábavném duchu a přestože nám hlavní aktérka ukáže své ženské přednosti, není moc zajímavá. Samotná první polovina filmu není moc zajímavá. Tedy hlavně co se hororové podstaty týká. Seznamujeme se zde pouze s hlavními aktéry, které tvoří kvarteto mladých lidí, jenž myslí hlavně na sex a hulení. Děj se trochu rozjede až na samotné pouti, kde máme možnost vidět několik různých atrakcí, z nichž nejzajímavější jsou deformovaná zvířata a opilý kouzelník. Film nabere obrátky teprve v okamžiku, kdy se postavy rozhodnou přespat v Domě hrůzy.
Konečně se totiž dočkáme toho, na co jsme všichni čekali. Tedy první vraždy. Vražda samotná ještě tak zajímavá není, ale to co se začne odehrávat potom, už samozřejmě ano. Pod gumovou maskou se skrývá lidská zrůda, zřejmě výsledek incestu. Tady mě ovšem trochu filmaři zklamali, protože ztvárnění monstra se jim moc nepovedlo. Viděl jsem jen další gumovou masku s červenými žárovičkami místo očí. Mně osobně tedy tohle nevystrašilo ani omylem. Monstrum spíš než svým vzhledem zaútočilo na diváku mysl zvuky, které vydávalo. Jakmile začalo pronásledování a boj o holý život uvnitř domu hrůzy, zhoustla i atmosféra. Hlavně díky potemnělému prostředí a klaustrofobickému vystrašenému chování postav. Do toho všeho se přidaly doprovodné zvuky atrakcí a mrazivá hudba. Režisér Hooper tím zaútočil na diváky hlavně po psychické stránce a povedlo se mu to tak napůl. Trochu mě zklamalo, že jsem neviděl žádné stříkání krve ani gore efekty. Vraždící scény byly většinou hodně nudné a moc toho nebylo ani vidět. Našlo se mezi nimi však několik výjimek, například ta s mečem.

Herecké výkony jsou na průměrné úrovni, a to doslova. Kromě herečky Elizabeth Berridge, která měla docela přirozený projev a ukázala i nějaké to svoje intimní tajemství, mi přišli ostatní, tak trochu mimo mísu. Ne že by hráli špatně, ale nějak mi do tohoto filmu neseděli. Dokud se děj odehrával venku kolem atrakcí a hulení, tak to ještě šlo, ale jakmile došlo na scénky, kdy je honil vrah, tak bylo viděl lehké přehrávání, nezájem ukázat vyděšenou tvář či alespoň to zahrát mimikou obličeje. Nevím možná jim křivdím, ale já si vystrašené puberťáky představuji trochu jinak.

Tento průměrný slasher mě trochu zklamal. Hooperovy filmy mám rád, ale tady to nemělo prvních čtyřicet pět minut šťávu, a to mě dost otrávilo. Potom se konečně podařilo filmařům navodit tu správnou mrazivou atmosféru, ale kvalitu dost srážela gumovost monstra a ne příliš přesvědčivé herecké výkony. Rozhodně nad tímto filmem nelámu hůl, protože jsem rád, že ho mám ve svojí sbírce. Největší doménou je hudební doprovod a přídavné zvuky.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat