0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

31. 12. 2012

Diabolique (1996)

Ne vždy vám vyjde úplně všechno.

Guy, Mia a Nicole. Trojúhelník, který je propojený více, než se vám kdy může zdát. Guy je ředitelem chlapecké školy, která patří jeho ženě Mii. Celkem pohledné bývalé jeptišce, která má problémy se srdcem. Jejich manželství probíhá velice zvláštním způsobem, protože Guy jí je nevěrný s více ženami a Mia o tom všem ví a nevadí jí to. Ve škole vládne tvrdou rukou a všechen personál má z něho obrovský respekt. Nicole pracuje jako učitelka a navíc je milenkou Gaye. Obě ženy se však jednoho dne rozhodnou Guye zbavit, protože už nemohou déle trpět jeho bití a arogantní chování. Uskuteční svůj plán a milého manžela/milence utopí. Potom ovšem nastane něco, na co nebyla ani jedna z nich připravená – poté, co se zbaví jeho těla, nastanou nechtěné komplikace. Tělo zatím nikdo nenašel, objeví se záhadné fotky a věci z té noci. Vypadá to, že je někdo viděl při činu a bude je chtít vydírat. Ovšem nevěřte všemu co uvidíte! Jaký vztah mají mezi sebou obě ženy? Co se stalo s Guyovým tělem? Kdo jen je mohl vidět? Zemřel vůbec? To jsou otázky, na které naleznete odpověď, pokud se dodíváte až do konce.



Český název: Ďábelská lest
Režie: Jeremiah S. Chechic
Rok výroby: 1996
Délka: 107 min
Země: USA

Hrají:
Sharon Stone ... (Nicole Horner)
Isabelle Adjani ... (Mia Baran)
Chazz Palminteri ... (Guy Baran)
Kathy Bates ... (Det. Shirley Vogel)
Spalding Gray ... (Simon Veatch)
... a další


Kanadský režisér Chechic už před tímto filmem natočil další tři a většinou jde o dost dobré filmy. Takže každý očekával, jak dopadne tento snímek. Popravdě řečeno tak napůl, protože jde o průměrný hororový thriller. Režisér se tentokrát rozhodl stavět na osvědčených námětech a známějších hercích. Bohužel ani jedna tato věc nebyla stoprocentní. Mezi jeho filmy patří komedie Christmas Vacation, romantická komedie Benny & Joon, dobrodružný western Tall Tale, akční film The Avengers. Dokonce si v roce 1985 zahrál jednu menší roli ve filmu Head Office po boku takových herců, jako je Dany DeVitto, Judge Reinhold, nebo Jane Seymour.

Proč jsem řekl na začátku, že se stavělo na osvědčených tématech? Protože skoro v každém manželství se časem objeví nějaké neshody a tady jich vidíme hned několik. Já osobně znám spousty lidí, kteří mají zkušenosti s nevěrou či domácím násilím. Vztah hlavních tří postav je velice zvláštní. Manžel podvádí manželku s její kamarádkou, nějak se s tím netají a jí to dokonce nevadí. Naopak to vypadá, že i obě ženy něco k sobě cítí. Potom ovšem přichází manželova temná stránka a obě ženy se čas od času stanou terčem jeho pěstí. Potřebuje si tak dokázat svou nadřazenost. Jak už to tak bývá, ženy jsou lišky mazané a rozhodnou se muže zbavit jednou provždy. Jejich plán je dokonalý a nemá žádnou chybu. Teda ze začátku. Tady se nám producenti pokusili v první části více přiblížit soukromý a společný život všech hlavních aktérů. Dozvídáme se minulosti Mii, školních i osobních praktikách jejího manžela a chladnokrevného myšlení pohledné Nicole. Občas se děj neskutečně nudně táhl a já začal pomalu usínal. Potom, ale přišla zajímavější druhá polovina. Všechno začíná zbavováním se těla mrtvého manžela. Tady nastražili producenti několik menších komplikací, které ale spíše zpomalili tempo, než aby prokrvili film. Celkem zajímavé je i čekání, než se objeví tělo. Obě herečky se snaží zaujmout diváky svým půvabem, ale představitelka Mii je v určitém směru horší než Sharon. Protože když se dívám na její herecký projev ve scénách, kdy jí má být špatně a vyvrací se, tak herečka předvádí prkenný výkon, kterým jakoby naznačovala, že jí už nebaví ani hrát. Stále častější přehrávání mi zkazilo celkový dojem k jejímu výkonu. Konec filmu není nikterak překvapující, ale jedna z posledních scén u bazénu je příjemným zpestřením.

Největším kamenem úrazu tohoto filmu je průměrný, místy nezajímavý děj a průměrné výkony herců. Při sledování filmu jsem si připadal jako na horské dráze. Určité pasáže jsou velice zajímavé a přinutí vás u filmu uvažovat, ale potom přijdou dlouhé minuty nudy a nic se vlastně neděje. Vypadá to, že se zastavil čas a pořád dokola se probírají nedůležité věci. Kamera a celková kvalita obrazu je docela dobrá. Málo kdy jsem si všiml nějaké chyby záběrů a kvalita obrazu byla jistě lepší než mi nabídla moje kabelovka. Co se týká atmosféry filmu, tady budu trochu skeptický. Občas se najdou světlejší chvilky doprovázené velice vkusně vybranou hudbou, která navodila skvělou atmosféru, ale většina filmu se táhne v nudném duchu. Právě hudba patří mezi jednu z věcí, která se mi líbila na filmu nejvíc. Nejde sice o nic zázračného, ale myslím si že vás neurazí. Herecké výkony jsou taky průměrné a pouze Sharon Stone může být s tím svým spokojená.

A právě Sharon je největším lákadlem filmu. V době natáčení patřila k jednomu z několika mužských sexsymbolů té doby. Tato herečka vás dokázala zcela pohltit svým šarmem a její tělo jsme mohli obdivovat v několika filmech. Dvě scény z filmu Basic Instinct se zaryli do paměti nejednomu mužskému divákovi. Svým šarmem nás okouzlila ve filmech: Sliver, The Specialist, The Quick and the Dead, Basic Instinct 2. Zahrála si také ve sci-fi filmu Sphere.

V tomto filmu se však odhalila druhá z hereček, francouzka Isabelle Adjani. Tu jsme měli možnost vidět ve filmech: The Driver, Subway, One Deadly Summer. Bohužel právě její výkon patřil mezi ty horší.

Její filmový manžel Chazz Palminteri, dvoumetrový bývalý vyhazovač, nepatří mezi neznámější herce, ale má za sebou také bohaté zkušenosti. Vidět jste ho mohli: A Bronx Tale, Jade, Falcone. Záporné role mu nejsou v žádném případě cizí a netají se tím, že chtěl být vždycky gangster, takže tyto role mu většinou padnou jako ulité.

Hodnocení:
Průměrný film, který nabízí určitý zajímavý děj, který se ale v mnoha místech zbytečně dlouho táhne a rychlejší spád by mu hodně pomohl. Výkony herců mohly být taky lepší. Sharon Stone předvedla svůj standard a i díky ní dávám 50%.

Žádné komentáře:

Okomentovat