0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

28. 12. 2012

Dead Snow (2009)

Nacistické zombie jsou pěkně nenažrané a za svou další oběť si vyhlédly skupinku studentů, kteří si do norských hor přijeli užít trochu srandy. Místo toho však budou muset v této černé komedii bojovat o holý život.
Skupina studentů medicíny míří strávit pár hezkých dnů na horskou chatu, která patří přítelkyni jednoho z nich. Uprostřed norských hor je však těžké chytit signál natož aby zde byla televize či rádio. Proto si dlouhou chvílí krátí hraním společenských her a dováděním ve sněhu. Netuší však, že se v horách probudilo staré zlo v podobě zmrzlých nacistických vojáků, kteří zde drancovali během druhé světové války a do hor uprchli před rozzuřeným davem místních obyvatel. Teď nadešel jejich čas návratu a rozpoutání dalšího krvavého řádění. Nerovný souboj o přežití může začít a sníh se brzy zabarví krví a pokryje vnitřnostmi všech zúčastněných. Přežít může jen ten nejsilnější.



Český název: Mrtvý sníh
Režie: Tommy Wirkola
Rok výroby: 2009
Délka: 90 min
Země: Norsko
Alternativní název: Død snø

Hrají:
Vegar Hoel ... (Martin)
Stig Frode Henriksen ... (Roy)
Charlotte Frogner ... (Hanna)
Lasse Valdal ... (Vegard)
Jeppe Laursen ... (Erlend)
Ørjan Gamst ... (Herzog)
... a další


Máte rádi severské filmy? Zombie? Nebo pořádnou dávku černého humoru? Věřte že Dead Snow vám nabídne všeho dostatek. Tento norský horor se vymyká všemu co jste měli dosud možnost od našich severských přátel vidět. Nečekejte však čistokrevný horor, protože to by jste byli pořádně zklamaní.
Začátek filmu se nese v dráždivém komediálním stylu plným nejrůznějších hlášek, krásných dívek a nepříliš intelektuálních klučinů. Najdeme zde několik narážek a odkazů na starší hororové kousky, jakými jsou Pátek 13, Evil Dead, nebo Braindead. První půlhodinka nám nabídne především seznámení s hlavními hrdiny, jejich pubertální hlášky a hlavně zahánění jejich nudy. To však neplatí u diváků, protože po určité době to začne nudit právě je. Naštěstí však na scénu přichází noční návštěvník a jeho strašidelný příběh, který nám napoví co se bude odehrávat dále. Ještě se podíváme na perverzní sexík v kadibudce a může začít ta pravá hororová zábava okořeněná dávkou černého humoru.
Na scénu naklušou hladové zombie v nacistických uniformách a masakr může začít. Nastane menší vybíjená a počet postav začne rapidně klesat. Nečekejte však žádné stereotypní zabíjení známé z průměrných zombie filmů. Tyhle potvůrky dokáží běhat a jsou synchronizované. Nejraději mají lidská střeva a záběrů na ně si užijeme dosyta. Souboje s nemrtvými jsou podány hodně komickým způsobem, který dá vzpomenout především na Evil Dead, kdy típek motorovkou kosí zástupy nepřátel. Nesmí chybět ani rotační kulomet či postačí i obyčejná bota.
V menším množství se tu ukážou i dojemné scénky, kterých je naštěstí jen malý počet, ale trošku mi vadilo, že moje dvě nejoblíbenější postavy zemřou hned na začátku. Naopak jejich protiklady se mlátí až do konce. Nikdy v životě však nezapomenu na scénu, kdy si típek vzpomene na radu přítele, že se nesmí za žádnou cenu nechat pokousat jinak... No a uvidíte jak si vzal tuhle radu k srdci, ale to už je jiný příběh.

Největší pozornost si však zaslouží samotné masky zombií, které se povedly na výbornou. Především pak ztvárnění jejich vůdce Herzoga. Jeho cvakání obnažených zubů a nelidský skřek mě uvíznou ještě dlouho v paměti. Dále bych chtěl pochválit výběr hudebního doprovodu, který se skládal z několika starších hitů všech druhů žánrů a do filmu skvěle pasoval. Ať už se na scéně odehrávalo cokoliv, tak právě hudba nikdy nezklamala. Až na pár výjimek ušli i výkony jednotlivých aktérů. Přestože nikoho z nich neznám musím říct, že v tomhle složení by klidně mohli natočit i nějaký další kousek. Určitě bych se velice rád podíval. A v neposlední řadě nesmím opomenout ani nádhernou severskou krajinu, která dala snímku nezapomenutelné kouzlo.

V konečné fázi mě Dead Snow velmi mile překvapil a jako celek ho hodnotím jako nadprůměrnou zombie komedii, kterou řadím mezi top ve svém žánru. Najdu zde jen velmi málo věcí, které bych mohl tvůrcům vytknout. Snad jen ten masakr mohl začít o trošku dřív a doufám že bude pokračování.

Hodnocení:
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat