0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

30. 12. 2012

Dentist, The (1996)

Pohodlně se usaďte, půjde jen o netradiční zubní prohlídku.
Doktor Alan Feinstone má ve svém životě všechno po čem kdy toužil. Pěknou ženu, spoustu peněz, vlastní ordinaci i spokojené pacienty. Jeho největším problémem však je, že trpí depresemi, kvůli kterým bere prášky a je doslova posednutý čistotou a perfektně vyčištěnými zuby. Jednoho dne nachytá svou ženu při nevěře a tím se doslova změní život nejen jemu, ale i lidem v jeho okolí. Dychtí po pomstě a je rozhodnut se mstít nejen svým blízkým, ale i nevinným pacientům, kteří jsou podle něj zkažení a šíří infekce a špínu. Kdo od té chvíle usedne do jeho zubařského křesla, nebo navštíví jeho ordinaci, je v ohrožení svého života. Šílený dentista už nerozeznává realitu od halucinace a jeho vrtačka vám způsobí veliké trauma, které může zapříčinit averzi k vašemu zubaři. Pohodlně se usaďte a otevřete svá ústa!



Český název: Dentista
Režie: Brian Yuzna
Rok výroby: 1996
Délka: 92 min
Země: USA

Hrají:
Corbin Bernsen ... ( Dr. Alan Feinstone)
Linda Hoffman ... ( Brooke Feinstone)
Molly Hagan ... ( Jessica)
Patty Toy ... ( Karen)
Ken Foree ... ( Detective Gibbs)
...a další


Brian Yuzna je všem jistě známý režisér, kterého není potřeba moc představovat. Má za sebou celou řadu filmů z nichž některé patří mezi velmi dobré filmy (Society, Bride of Re-Animator, Return of the Living Dead 3, Necronomicon), ale natočil i několik slabých filmů (Progeny, Rottweiler). Tentokrát se snažil na diváka zaútočit v jisté formě lidského utrpení a strachu, a to v podobě šíleného dentisty. Řekněme si po pravdě, že skoro každý z nás se bojí svého zubaře a snaží se co nejvíce oddalovat svou návštěvu u něj. Tedy alespoň já mezi ně patřím a svoji zubařku navštívím jen v případě, že je to nezbytné. Nemám rád ten zápach, který zavane při vstupu do ordinace, stejně jako ten hnusný zvuk vrtačky, která mi začne jezdit po zubu. O tom, že se mi svírá srdce, když slyším z ordinace řev pacienta, který je přede mnou už asi nemusím ani mluvit. To bych nejraději vzal nohy na ramena.
Nám je představen celkem šarmantní dentista, který je mezi pacienty docela oblíbený, ale ve svém soukromém životě se z něj stává pedant, který je posedlý čistotou, krásně nažehlenými košilemi a hlavně člověk trpící depresemi. Jeho manželka je krásná a dokáže toho využívat. Bohužel se jí stane osudná žárlivost manžela, který je přesvědčen o tom, že mu je nevěrná a najednou se ze dne na den změní celý jejich život. Bohužel doktor se nespokojí jen s pomstou na své ženě, ale začne ubližovat i pomocnému personálu v ordinaci i samotným pacientům. Jeho chorobná touha po čistotě a zvrácená mysl dokáže v minutě proměnit váš krásný úsměv v krvavou kaši. Nejraději má zuby a jazyk, tak si na ně musíte dávat pořádný pozor.
Scény v tomto filmu nejsou nikterak drastické a asi se vám u nich nebude zvedat žaludek, ale mohou vás zasáhnout na nějakém citlivém místě. Nástroje, které k zohyzdění pacientů doktor používá, jsou často i ve vybavení vašich doktorů. To zřejmě neplatí o rajském plynu, protože u nás se většinou používá ke znecitlivění injekční stříkačka, ale v západních zemích je často využíván. Způsob jakým jsou zobrazovány šílené praktiky je spíše pro zasmání, ale dá se v něm najít určité znechucení. Takový záběr na ústa, z nichž vytrhal všechny zuby, není nikterak příjemný. Co se však podařilo Yuznovy dokonale je jeho černý smysl pro humor a do děje zapracoval několik přísloví či rčení, které nám naši lékaři taky často rádi říkají a v podání Corbina Bernsena jsou o to přesvědčivější, protože jeho herecký projev je velice dobrý a uvěřitelný. Kromě jiného jsme měli možnost vidět i několik lechtivých scén, které byly docela vkusné a dobře zpracované. Pánové jistě chvíli záviděli čističi bazénu. I zde se nechal režisér trochu unést a přidal komické prvky. Jako zákusek přidal i lehce dementní policisty, kteří si rádi hráli na televizní idoly.

V hlavní roli se nám představil Corbin Bernsen, který předvedl velice zajímavý výkon a myslím si, že byl tím nejlepším, co jsme měli možnost ve filmu vidět. Tento vynikající herec má za sebou velice pestrou filmovou kariéru a spoustu dobrých rolí. Zahrál si například ve filmech King Kong (1976), Major League 1-2, The Great White Hype, Tidal Wave: No Escape, Killer Instinct, Fangs, Raging Sharks, Kiss Kiss Bang Bang.

Své vnady nám ukázala celkem sympatická herečka Linda Hoffman, která se alespoň trochu postarala o rozptýlení. Vidět jste ji mohli například ve filmech Bodies of Evidence, Jane Street. V menší roli lze vidět i známého herce Marka Ruffala (Safe Man, Windtalkers, Zodiac).

Průměrný film, který vám trochu znechutí pohled na zubaře. Nejde o nic převratného, ale pokud hledáte béčkový film, u kterého si chcete odpočinout, není nic vhodnějšího než vložit do dvd mechaniky právě tenhle snímeček.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat