0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

30. 12. 2012

Descent: Part 2, The (2009)

Sarah se vrací zpět do jeskynního labyrintu společně se záchranným týmem, který se chce dozvědět pravdu o tom, co se stalo zbylým pěti dívkám. Její paměť se jí však záhy navrací, a tak musí prožít stejnou hrůzu podruhé a tentokrát s ještě větším krveprolitím.
Šerif Vaines společně se skupinou záchranářů již několik dní marně pátrají po šestici zmizelých dívek, které se vydaly na dobrodružný výlet do hor. Jaké je však jejich překvapení, když se dozví, že jednu z dívek našel náhodný řidič několik kilometrů od místa pátrání celou od krve, hysterickou a se ztrátou paměti. Při výslechu jim nedokáže odpovědět na žádnou z kladených otázek a pro policii se díky vzorkům krve z oblečení stává hlavní podezřelou. Policie požaduje po Sarah spolupráci při hledání ostatních dívek a zmatené ženě nezbývá nic jiného, než se vším souhlasit. Existuje totiž možnost, že některá z kamarádek je stále naživu a potřebuje okamžitou lékařskou pomoc. Netrvá to dlouho a Sarah společně s šerifem, jeho zástupkyní a trojicí záchranářů sestoupí do jeskynního komplexu plného úzkých chodeb a skrytých nástrah. Temné podzemní bludiště má za následek okamžitý návrat všech potlačených vzpomínek a Sarah si brzy vzpomene na všechnu tu hrůzu a utrpení, kterým nedávno prošla. Na rozdíl od ostatních ví, co se skrývá v temnotě a podle toho začne i jednat. Místní hladoví obyvatelé už totiž o jejich přítomnosti ví a zpestření jídelníčku je pro ně jen vítanou záležitostí. Záchranná mise se tak během krátkého okamžiku promění v krvavý boj o holé přežití.



Režie: Jon Harris
Rok výroby: 2009
Délka: 94 min
Země: Velká Británie

Hrají:
Shauna Macdonald ... (Sarah Carter)
Krysten Cummings ... (Ellen Rios)
Douglas Hodge ... (Dan)
Josh Dallas ... (Greg)
Anna Skellern ... (Cath)
Gavan O'Herlihy ... (Vaines)
... a další

Když byl v roce 2005 natočen film The Descent pod taktovkou režiséra Neila Marshalla, získal si ihned opravdu velkou škálu příznivců a dodnes je považován za jeden z nejlepších britských hororů. Na všechny zapůsobil především svým klaustrofobický pojetím, tajemnou atmosférou a hrůzostrašnými podzemními obyvateli. Když proto Jon Harris oznámil natočení tohoto snímku, měli skalní fandové docela velké obavy. Tento chlapík sice spolupracoval na předchozím díle jako střihač, ale jinak byl mezi režiséry úplným zelenáčem. Když se navíc obklopil i jiným štábem, musel přece jenom svolit ke kompromisu a na pomoc si přizval i staré známé Sama McCurdyho (kamera), Davida Julyana (hudba) a producenta Christiana Colsona. V tomto složení si chtěl do jisté míry získat nějaké ty plusové body a jak se později ukázalo, udělal velice dobře.
Je však potřeba říci, že se ani tak nejedná o nějaké volné pokračování jako spíše o druhou kapitolu filmu Descent, jak je vidno z jeho názvu. Děj začíná přesně tam, kde jsme jej minule opustili. Angažováním jiné hlavní hrdinky by totiž tvůrci dopředu spáchali sebevraždu a tak když se na scéně opět objeví Shauna Macdonald srdce nejednoho diváka zaplesá radostí. Poté co se přeneseme přes úvodní seznamování se členy záchranného týmu, se můžeme opět ponořit do temného podzemního labyrintu a s napětím očekávat co si pro nás přichystali tentokrát za lahůdky. Je však potřeba podotknout, že jsem tentokrát již necítil onu pověstnou vůni atmosféry, která nás provázela napříč původním filmem. Zřejmě to bylo zapříčiněno i tím, že se tvůrci již tolik nevěnovali jejímu postupnému navození jako minule. Divák již totiž dopředu věděl co má od filmu očekávat a cože se to skrývá v temných chodbách.
Režisér proto zvolil zcela jinou cestu a ta byla rovněž vřele uvítána. Rozhodl se přidat ještě více krve, gore efektů a nejrůznějších nechutností. No a myslím, že si vedl docela obstojně. Již scéna s krysou jistě dostala nejednoho z nás do varu a co teprve když se na scéně objevili nenažraní humanoidi. V tu chvíli se rozehraje opět krvavá honička, která je navíc okořeněna o několik velice líbezných způsobů, jak zneškodnit svého protivníka za pomoci nejrůznějších věcí, jenž jsou zrovna po ruce. Těchto světlých momentů je zde k vidění hned celá řada a já byl po této stránce velice spokojen. Stejně tak i s módními doplňky tipu podzemní WC atd. Některé gore scény byly zvládnuty opravdu na jedničku, za to jiným chyběl cit pro detail a divák byl tak zčásti ochuzen.
Lehce musím pokárat i práci osvětlovačů, kteří nejenom mě lehce pokazili dojem z oné pověstné temnoty a jejího kouzla překvapení, cože se to z ní zase vynoří. Oproti předchozímu filmu totiž právě tento fakt moc nefungoval, ale šlo jen o jeden zmála mínusů, které jsem zde našel. Tím dalším byl zcela trapný konec, který jsem opravdu nečekal. Podobných nelogičností zde bylo více, především pak v chování některých postav. Místní šerif měl opravdu máslo na hlavě a já nemohl dočkat, kdy už konečně zhebne. Tvůrci nabídli divákům i několik flashbacků na ztracené dívky a jejich osud, které rovněž řadím k příjemným zpestřením stejně jako těch několik lekacích scén, které se zde objeví.

Herecké výkony jsou zde sice trošičku slabší, ale i tak si myslím, že většina osazenstva podala lehce nadprůměrné výkony. Hlavním lákadlem byla samozřejmě naše Sarah, která se velmi rychle dostala zase do správné provozní teploty a milým mutantům nic nedarovala. Podobně jako její kamarádka, jejíž příchod byl promne docela velkým překvapením. Za nejhorší postavu považuji šerifa, který mi díky svému naprosto nelogickému chování pil krev ze všech nejvíc.

Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat