0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

31. 12. 2012

Disturbing Behavior (1998)

Ne každý se chce stát dokonalým.
Steve se společně s rodiči a mladší sestrou přestěhují z Chicaga do malého městečka Cradle Bay. Zde se na střední škole seznámí s místním vyvrhelem Gavinem a jeho kamarádkou Rachel. Oba ho postupně zasvětí do společenského řádu, který zde panuje. Školu ovládá podivný spolek dokonalých studentů, kteří mezi sebe jen tak někoho nepustí a ze kterých má každý strach. Steve se snaží pomalu zapadnout, ale když mu Galvin řekne o podivných zmizeních několika lidí, které má na svědomí právě onen Modrý spolek začne o idylce nového domova pochybovat. Brzy se však i sám Galvin stává jedním z dokonalých a Steve se rázem sám ocitá v ohrožení života. Společně s Rachel se proto rozhodnou, že odhalí všechna tajemství, a to za každou cenu dřív, než i oni sami přijdou na řadu.



Český název: Podezřelé chování
Režie: David Nutter
Rok výroby: 1998
Délka: 84 min
Země: Austrálie / USA

Hrají:
James Marsden ... (Steve Clark)
Katie Holmes ... (Rachel Wagner)
Nick Stahl ... (Gavin Strick)
William Sadler ... (Dorian Newberry)
Bruce Greenwood ... (Dr. Edgar Caldicott)
...a další


Film ze začátku staví na otřepaném scénáři, který je k vidění ve spoustě jiných filmů či seriálů. Máme zde dalšího mladého studentíka, který se snaží zapadnout mezi své nové spolužáky, ale jediný kdo o něj projeví zájem je místní outsider Gavin. Ten mu však kromě pár čoudů trávy a své společnosti pomalu začne odkrývat děsivé informace o tomto filmu. Ze začátku jsem měl dojem, že budu sledovat další scifi kousek o nenápadné invazi mimozemšťanů (podobně jako tomu bylo ve Fakultě), ale naštěstí se děj vydal jiným směrem. Tvůrci se snažili diváky zaujmout hned úvodní scénou z odpočívadla, ale potom začal děj hodně kolísat na zajímavosti a dostavila se menší dávka nudy. Protože kromě zasvěcení do školního řadu a ukázka několika studentských spolků tady nic k vidění není.
Tedy pokud nebudu počítat první setkání s Katie Holmes, která vypadala v těch kožených hadrech docela slušně. Právě její přítomnost dala filmu určitý náboj a musím uznat, že to byla právě ona, kdo podal nejlepší herecký výkon ze všech zúčastněných. Její kolega James Marsden se jí sice snažil konkurovat, ale místy vypadal jeho výkon docela trapně. Film - potažmo samotná atmosféra - dostane lepší náboj teprve ve chvíli, kdy se postupně začnou měnit další a další studenti. Jejich náhlá změna a především podivné výbuchy zloby konečně dokáží pořádně prokrvit krev v žilách dosud spíše znuděných diváků a na scéně se objeví i několik velice zajímavých scén a efektů.
Pořád jsem však čekal na hlavní pointu filmu a konečné vysvětlení proč se tomu tak děje. No a musím se přiznat, že to čeho se mi následně dostalo bylo docela uspokojující. Když už nic jiného, tak scéna z blázince byla opravdu slušně natočená a závěrečná patnáctiminutovka patří k tomu nejlepšímu co je zde k vidění. Je jen docela škoda, že ani v tomhle kousku se autoři nevyvarovali celé škále žánrových klišé. Bylo na první pohled vidět, že se režisér Nutter většinu své kariéry zaměřuje na natáčení televizních seriálů. Za vaší pozornost určitě stojí i hudební doprovod, který je místy složený z docela slušných songů.

Přesto všechno však tenhle kousek nemůžu hodnotit jinak, než průměrným hodnocením. Celý snímek totiž stojí na velmi vrtkavém základě, kdy svižnou akci střídá vlezlá nuda, která místy neskutečně graduje. I tak se však na Podezřelé chování rozhodně dívat dá a určitě nejde o ztrátu času. Když už vás tady nezaujme děj, tak Katie Holmes určitě. V neposlední řadě pak jistě stojí za vaší pozornost i postava, kterou zde ztvárnil známý herec William Sadler.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat