0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

1. 1. 2013

Dnevnoy dozor (2006)

Rozhodující bitva mezi Světlem a Temnotou se blíží!!!
Antonův syn Yegor se nakonec přidal na stranu Temnoty. Jako každý Jiný měl k tomu plné právo, ale svým rozhodnutím rozhodně nepotěšil svého otce. Ten je rozhodnutý stůj co stůj zabránit silám zla, aby ovládli svět a společně s ostatními členy Noční hlídky se pokouší najít způsob, jak získat převahu zpět na svou stranu. Jejich naděje lpí na mladé kouzelnici Světlaně, která ovšem ještě není úplně připravena, aby vyzvala Yegora na rozhodující souboj. Uzavřená dohoda mezi Světlem a Tmou o udržení rovnováhy však brzy začne mít vážné trhliny, protože někdo ve městě začne záhadně zabíjet temné Jiné a to se přestává líbit nejen jejich vůdci Zavulonovi, ale i samotné mocné Inkvizici, která žádá okamžité dopadení zákeřného vraha. Je přesvědčena, že jím musí být někdo z Noční hlídky a hlavní podezření padá samozřejmě na Antona. Ten se však rozhodne pátrat na vlastní pěst a navíc se mu naskytla příležitost jak zabránit, aby se jeho dva nejmilejší Yegor a Světlana museli utkat na život a na smrt. Údajně totiž existuje mocná Křída osudu, která dokáže přepsat minulost. Anton však není jediný, kdo se snaží tento mocný artefakt najít a tak se brzy sám ocitá v obrovském nebezpečí.



Český název: Denní hlídka
Režie: Timur Bekmambetov
Rok výroby: 2006
Délka: 132 minut
Země: Rusko
Alternativní názvy: Day Watch / Night Watch 2

Hrají:
Konstantin Khabenskiy ... (Anton)
Mariya Poroshina ... (Svetlana)
Vladimir Menshov ... (Geser)
Galina Tyunina ... (Olga)
Viktor Verzhbitskiy ... (Zavulon)
Zhanna Friske ... (Alisa)
Dmitriy Martynov ... (Yegor)
... a další


Když přišel Timur Bekmambetov dva roky po Noční hlídce s dalším pokračováním této ulítlé ruské ságy, všichni knihomolové a filmoví fanoušci se třásli strachy, aby si i tento díl dokázal udržet stejnou kvalitu a úroveň jako minule a on je samozřejmě do jisté míry opět nezklamal. I tentokrát se nám na obrazovkách objevila solidní přehlídka výborných speciálních efektů, které jistě pohladí na duši nejednoho příznivce ruské tvorby, která se v posledních letech dostala na velice vysokou úroveň a stala se doslova pastvou pro oči. Bohužel totéž se již nedá říct o kvalitě samotného příběhu, který nám již nenabídne tolik zajímavých nápadů a jejich realizace, jako tomu bylo minule. Dnevnoy dozor si však i přesto udržel lehce nadprůměrnou úroveň, ovšem tato podívaná není pro všechny, protože její konzumace a extravagantnost každému rozhodně nesedne.
Samotné efekty Rusové lehce odkoukali od svých amerických kolegů a pro vás jistě občas při jejich sledování napadne jisté přirovnání ke známému Matrixu. Dr. PICTURE Studios vám však předvede mnohem surovější a chaotičtější přehlídku, kterou vám společně s hlavním kameramanem Sergeiem Trofimovem namíchali do tohoto opravdu pekelného koktejlu. Jednotlivé scény spolu často nesouvisí, mixuje se zde hned několik událostí najednou a místy z tohoto skutečně vzniká neskutečný maglajz, jenomže právě tenhle fakt je na filmu tak přitažlivý. Každá ze scén je totiž velice dobře promyšlená hlavně co se světelných a počítačových efektů týče, což tvůrcům umožnilo nejrůznější a především nejdivočejší variace jejich bláznivých choutek převést na filmové plátno a za to jim patří obrovské díky. Asi nejvíce se mi líbí na začátku návrat do Asie a hledaní křídy. Ten nájezd kočovníků na pevnost byl velice slušně natočený a v ničem si nezadá například s Novozélandským Pánem Prstenů.

Samozřejmě zde lze nalézt i spoustu chyb a nelogických scén či chování jednotlivých postav, ale tenhle fakt jsem hodil již v prvním díle za hlavu a pouze jsem se kochal pohledem na dění před sebou. Jediné co se mi moc nelíbilo jsou přemrštěné scény, ve kterých figurují auta. Tedy pokud pominu scénu na parkovišti, kdy se vůdce temných Jiných pokouší za pomoci drátů chytit Antona. Navíc Rusové do svých filmů nepotřebují herce, kterým se musí platit obrovské honoráře, ale stačí jim i pro nás naprosto neznámé tváře, jenž dokáží podat mnohdy i mnohem lepší výkony než lecjaká hollywoodská hvězda.


A co vlastně bylo náplní obou filmů?

Na světe mezi obyčejnými lidmi žijí již od pradávna Jiní, jedná se o stoupence sil Světla a Temnoty, kteří ovládají nadpřirozené síly a do jisté míry jsou i nesmrtelní. Ti svou magickou sílu těží ze životní energie obyčejných lidí, ale obě strany se musí mít na pozoru, aby neporušili rovnováhu a především dohodu jenž kdysi uzavřeli. Na ní dohlíží Inkvizice, která nemilosrdně trestá jakékoliv závažné porušení tohoto paktu. Obě strany dohlíží na tu druhou, vzájemně si udílí různá povolení či licence a snaží se žít v míru. Na dodržování pořádku dohlíží Noční a Denní hlídka, které mají vyšší pravomoci než ostatní Jiní, ale nesmí jich zneužívat ve svůj prospěch. Bylo však jen otázkou času, kdy některá strana poruší dohodu a na Zemi se začne schylovat k rozhodující bitvě, která určí stranu jenž ovládne svět. K tomu jim má domoci vyšší Jiný, jenž byl předurčen a poté co si zvolí mezi Světlem a Temnotou převáží misky vah na tu či onu stranu.

Tento film byl dokonce nominován i na dvě prestižní ceny v kategorii Nejlepší zahraniční film (Saturn Award) a na Nejlepší filmovou ukázku / trailer (Golden Trailer Award).

Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat