0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

12. 1. 2013

Čepel smrti (2009)

Nikdo neví, kdo se skrývá pod tajemnou maskou, ale všichni poznají ostrost jeho čepele.
Policie řeší zapeklitý případ: Ve městě se objevil záhadný vrah, který vyvraždil celou rodinu a na místě zanechal jen několik popsaných papírů, podle kterých lze poznat, že si se svými oběťmi zahrál podivnou hru. Netrvá to však dlouho a vrah znovu udeří. Tentokrát se rozhodl vzít si na mušku jednu střední školu a její studenty, kteří právě pořádají uzavřenou párty. Nezvaný host v masce se v mísí mezi ně a je jen otázkou času, kdy ostří jeho nože prolije další krev. Kdo je ukrytý pod maskou? Proč to všechno dělá a kdo další bude na řadě? To zjistíte, když se podíváte na tento nezávislý amatérský slasher, ve kterém se objeví i několik známých tváří z televize.



Režie: Tomáš Kučera
Rok výroby: 2009
Délka: 81 min
Země: Česká republika

Hrají:
Helena Lindová ... (Míša)
Honza Kučera ... (David Arnet)
Zdena Procházková ... (Vanda)
Tomáš Kučera ... (Alex)
Marek Matiášek ... (Martin)
... a další

Speciální hosté (účinkující):
Jana Bobošíková
Vladimír Brabec
Miloslav Mejzlík
Dana Morávková


První český slasher je na světě a má ho na svědomí trio Tomáš a Honza Kučerovi + Marek Matiášek, který spolupracoval na produkci. Tito pánové se společně s několika přáteli a známými rozhodli natočit nezávislý snímek, který sice nestojí na příliš originálním scénáři, ale diváky rozhodně zaujme svým nevšedním zpracováním. Asi každý hororový fanda si hned po několika minutách udělá obrázek o tom, kde vzali tvůrci inspiraci. Jistá podoba s filmy jako Vřískot či Tajemství loňského léta je neoddiskutovatelná. S menším množstvím kapitálu je samozřejmé, že i méně kvalitní. Tento snímek rozdělí diváky do dvou kategorií: na ty co jsou namlsaní zahraniční tvorbou a toto dílo odsoudí během několika minut a na ty, kteří rádi ocení amatérskou práci a přestože nejde o nic světoborného dokáží se pobavit.
Na začátku snímku to trochu vázne díky podivným monologům a slabším hereckým výkonům aktérek, které měli viditelný problém odříkat text před kamerou. Možná to bylo nervozitou, možná nezkušeností nevím, ale trochu to kazilo dojem z probíhajícího děje. Potom následoval takový remix Vřískotu a Tajemství loňského léta, který byl zakončený pohledem na srandovní vrahův kostým. Tvůrci se tento fakt snažili zamaskovat několika trefnými hláškami, které se jim docela povedly. Zhruba uprostřed filmu se to konečně nabere zajímavějších obrátek a lehká "parodie" se změní v očekávaný amatérský horor, nebo ne? Za upozornění určitě stojí scénka s ředitelem školy, kterého si zahrál Miloslav Mejzlík a své role se zhostil z bravurou. Nebudu popisovat co se tam odehrávalo, ale tahle scénka se mi líbila asi nejvíc. Následná vyvražďovačka v rozsáhlém komplexu se už nese v duchu béčkových slasherů, které mají stejně jako tento snímek určité klady i zápory. Objeví se zde i klasické klišé snad každého slasheru, kdy studenti začnou dělat nelogická rozhodnutí a vrahovi naběhnou krásně přímo na čepel nože.
Asi největší doménou Čepele smrti jsou tyto dva prvky: Dobře zvolený hudební doprovod a doprovodné zvuky, které se pokusili alespoň částečně navodit pocit stísněné atmosféry. Do jaké míry se jim to povedlo musíte posoudit sami. Já vím zcela určitě, že jsem se při sledování netřásl hrůzou ani na okamžik, ale docela slušně jsem se pobavil. To myslím v dobrém. Tím dalším prvkem je krátká účast několika známých osobností české scény. V menší roli se zde objeví například hvězda VKV nyní Ordinace Dana Morávková, která se zde však dlouho neohřeje, stejně jako Vladimír Brabec či Jana Bobošíková. Bylo však od nich velmi milé gesto, že se na chvíli propůjčili tomuto filmu. Podobně tomu bylo i dvou známých reality show bavičů Jakuba Kuby a Štěpána Turka. Hlavně druhý jmenovaný mě potěšil svou přítomností a ihned jsem si vzpomněl na jeho "slavný hit".

Při hodnocení filmu zůstanu neutrální. Určitě se zde najde řada záporných věcí, které bych mohl víc zkritizovat od kopírování známějších filmů, přes amatérské herecké výkony až po kvalitu kamerových záběrů, ale nemám k tomu důvod. Tenhle film je amatérský, natočili ho amatéři, hráli v něm amatéři, tvůrci měli jen minimální rozpočet a vybavení, které si museli vypůjčit a proto na všechny tyto aspekty beru ohled. Já sám bych nedokázal natočit nic lepšího a kdo ví jak bych se před kamerou choval já. Docela jsem se při sledování pobavil a rozhodně to pro mě nebyla ztráta času. Těším se na další práci pánů Kučerů a Matiáška.

Hodnocení:
slabých 50%

Žádné komentáře:

Okomentovat