0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

2. 1. 2013

Due occhi diabolici (1990)

Filmové zpracování dvou povídek Edgara A. Poea. No, a když se jich zhostily takové dvě veličiny jako jsou George A. Romero a Dario Argento, nesmíte si je nechat ujít.

Jedná se o dvě povídky, které napsal Edgar Allan Poe. Do filmového provedení je ztvárnili dva velcí mistři hororového žánru George Romeo a Dario Argento. Jedná se o krátká díla, takže jsou na DVD obě. První z nich, Případ pana Valdemara, trvá 62 minut a druhá, Černá kočka, trvá 53 minut. Já se budu teď věnovat oběma postupně.



Český název: Dvě ďábelské oči
Režie: George A. Romero, Dario Argento
Rok výroby: 1990
Délka: 121 min
Země: Itálie / USA
Alternativní název: Two Evil Eyes

Hrají; Případ pana Valdemara:
Adrienne Barbeau ... (Jessica Valdemar)
Ramy Zada ... (Dr. Robert Hoffman)
Bingo O'Malley ... (Ernest Valdemar)
Jeff Howell ... (Policeman)
E.G. Marshall ... (Steven Pike)
...a další

Hrají; Černá kočka:
Harvey Keitel ... (Roderick Usher)
Madeleine Potter ... (Annabel)
John Amos ... (detektiv Legrand)
Sally Kirkland ... (Eleonora)
Holter Graham ... (Christian)
...a další


První povídka Případ pana Valdemara (The Facts in the Case of Mr. Valdemar, G.A. Romero)

Pan Valdemar je starý muž, trpící závažnou nemocí a hlavně neskutečnými bolestmi. Je odkázán ležet na posteli ve svém starém domě. Stará se o něj jeho žena Jessica a doktor Hoffman. Hlavní ale je, že je hodně bohatý a svůj majetek chce po smrti odkázat své ženě. Ta ale nechce čekat a nejraději by měla jeho majetek hned. Společně s doktorem rozjedou nezákonnou terapii. Pomocí hypnózy přinutí manžela podepsat papíry o převedení majetku. Jenže se stane něco, s čím nepočítali. Valdemar v hypnóze umírá, ale jeho duše je uvězněná mezi dvěma světy. A tak jeho duch, nebo spíše hlas, je straší dál.


Druhá povídka Černá kočka (The Black Cat, Dario Argento)

Roderick Usher je fotograf, který spolupracuje i s policií. Jednoho dne vyvolává nové fotky ve své komoře, když si všimne černé kočky. Ta ho poškrábe a uteče. Zjistí, že si jí do bytu přivedla jeho přítelkyně Annabel. Od té chvíle začne nenápadný boj fotografa a kočky, oba se vzájemně nesnáší a vše vyvrcholí zmizením kočky a vzestupného šílenství u hlavní postavy.


První povídka je podle mě trochu slabší. V některých chvílích je zbytečně natahovaný děj. Musím říct, že tuto povídku už kdysi zpracoval Roger Corman. Romero nám ukázal, co se může stát s člověkem v hypnóze a hlavně jde o takové poučení, že s chamtivostí dojdeš leda do hrobu. Ve filmu bylo pár laciných lekacích scén, které se daly předvídat. Nicméně by to nebyl Romeo, aby do svého filmu nepřidal trochu zombíků a gore scén. Hudba byla v souladu s dějem, takže na ní nemám skoro žádné připomínky. Jen herecké výkony mě moc nepotěšily. Když vezmu celkově hodnocení, je to slabších 50%.

Zato Argento se celkem vytáhl. V jeho příběhu jde o skloubení fyzického a psychického násilí, které je vyvolané fanatickou nenávistí k černé kočce. Už úvodní scéna s mrtvou ženou a kyvadlem byla slušná a co teprve postupná přeměna hlavní postavy z milujícího a pracovitého muže na násilného psychopata. Harvey Keitel se své role ujal naprosto skvěle. I díky němu si myslím, že povídka Černá kočka předčila první povídku v hodně směrech. 70%.

Obě povídky jsou z 600 stránkové povídkové sbírky Edgara A. Poea. Jsou od sebe hodně odlišné, protože oba režiséři, které považuji za mistry ve svém oboru, se zhostili svého díla jiným způsobem a prosazovali odlišné prvky. Mé osobní hodnocení je, že Argento se toho zhostil lépe.

Hodnocení:
Jelikož musím hodnotit toto DVD celkově, tak dávám průměr mezi oběmi povídkami a konečné číslo je 60%.

Žádné komentáře:

Okomentovat