0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

2. 1. 2013

Dracula: Dead and Loving It (1995)

Leslie Nielsen, jako hrabě Drákula terorizuje Anglii. Průměrná parodie z dílny Mela Brookse.
Hrabě Drákula nahání hrůzu po celé Transylvánii a tak není divu, že všichni místní obyvatelé varují bláznivého advokáta Renfielda, ať nechodí do jeho panství, ale marně. Ten aniž by tušil o koho jde s ním podepíše smlouvu o vlastnictví Karpatského panství, které leží v daleké Anglii. Lstivý upír si z něj udělá sluhu a společně odjedou do nové země. Zde se mu velmi brzy podaří začlenit mezi angličany a začne si vyhlížet první oběti. Do cesty se mu však nečekaně postaví doktor Van Helsing, který je velmi nebezpečný protivník.



Český název: Drákuloviny
Režie: Mel Brooks
Rok výroby: 1995
Délka: 88 min
Země: USA / Francie

Hrají:
Leslie Nielsen ... (Count Dracula)
Peter MacNicol ... (R. M. Renfield)
Steven Weber ... (Jonathan Harker)
Amy Yasbeck ... (Mina Murray)
Mel Brooks ... (Dr. Abraham Van Helsing)
Harvey Korman ... (Dr. Jack Seward)
...a další


Každý z vás si určitě vzpomene na některé z mnoha filmových zpracování o legendárním Drákulovi, kterých bylo natočeno již několik. Tentokrát však nejde o klasický hororový film, ale parodii na Coppolův film Dracula (1992). Na svědomí ho má všem jistě známý režisér Mel Brooks, který se přímo vyžívá v humorných zpracováních známějších filmů. Mezi jeho nejznámější parodie patří Blazing Saddles (1974), Young Frankenstein (1974), Spaceballs (1987), nebo Robin Hood: Men in Tights (1993). Jeho díla jsou mnohdy kritiky odsuzována, ale u diváků si získal velké uznání a dokonce by se našlo i pár nominací na Oscara. Mel Brooks se prostě rád baví a jeho filmy dají často vašim bránicím pěkně zabrat. Tento film se však od svých předchůdců dost liší. Hlavně tedy v tom, že svou kvalitou nesahá ostatním ani po kotníky. Samotný režisér je známý i tím, že si ve svých filmech i rád zahraje, tady tomu není jinak. Máte šanci ho vidět jako samotného Van Helsinga.
Humorné zpracování legendárního upíra hodně pokulhávalo a v celém filmu se objevilo jen několik světlejších chvilek, které mi vykouzlily úsměv na tváři. Jinak se zde totiž objevil jen suchý humor a pár pokusů vytvořit zábavnou atmosféru. Na začátku filmu se to producentům ještě celkem dařilo, ale postupem času se zábava začala postupně vytrácet a začala se dostavovat paní nuda s velkým N. Dopomohly k tomu i prkenné herecké výkony hlavních aktérů, od kterých jsem zvyklý na lepší představení. Hororová podstata se za celý film mockrát neobjevila a tak musím říct, že jsem viděl mnohem lepší upíří parodie. Filmové efekty se v některých místech opravdu překonávaly, jak sliboval text distributora, ale při samotném zpracování prostředí Transylvánie mi velkou radost neudělaly. Umělost prostředí a kulis byla patrná na první pohled.
Největším lákadlem byl známý bavič / herec Leslie Nielsen, který svými výkony nepřestává své fanoušky udivovat. Natočil několik desítek skvělých filmů z nichž mnohé patří právě mezi parodie. Mezi ně patří například takové skvosty jako Airplane! (1980), nebo The Naked Gun: From the Files of Police Squad! (1988). Natočil však i několik normálních filmů z nichž určitě stojí za zmínku The Poseidon Adventure (1972), Beau Geste (1966), nebo horory Day of the Animals (1977), Creepshow (1982).

Kromě něj se zde blýskl i další známý herec Peter MacNicol, jehož výkon patřil k těm nejlepším. Jeho pojídání hmyzu mě dokázalo asi kromě srandovního stínu rozesmát nejvíc. Všichni si ho budete jistě pamatovat především z filmu Ghostbusters II (1989) a Silencing Mary (1998).

Tento film vás sice párkrát rozesměje, ale jinak moc velké kvality nepobral. Osobně ho řadím mezi podprůměrné parodie, na které se už asi nikdy nepodívám, protože jsem neviděl nic, co by mi zůstalo v paměti moc dlouho. Kromě několika srandovních scének, pěkných hereček a několika povedených hlášek převažovala především nuda. Pokud se už rozhodnete tento film pustit, tak se vydržte dívat až do konce. Přišli by jste totiž o netradiční upíří čardáš.

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat