0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

2. 1. 2013

Psychosis (2010)


Najít inspiraci pro novou knihu bývá mnohdy opravdu složité. Hlavně jí nehledejte v místech s pochybnou minulostí – či snad budoucností?
Nadaná spisovatelka krimi románů Susan právě koupila s manželem Davidem starý dům na samotě, který jí má posloužit k inspiraci pro dokončení její nové knihy. Jelikož je však její psychika velmi křehká (nedávno se zhroutila), začne mít brzy podivné noční můry. Ty však zanedlouho začnou přecházet v hrůzné vidiny i za bílého dne a Susan je přesvědčená, že s tímto místem není něco v pořádku. Jde však skutečně jen o vidiny, nebo je zatím něco úplně jiného – či snad někdo?  



Český název: Kniha křtěná krví
Režie: Reg Traviss
Rok výroby: 2010
Délka: 89. min
Země: Velká Británie

Hrají:
Charisma Carpenter …………………(Susan Golden)
Paul Sculfor …………………………(David)
Ricci Harnett ……………………….(Peck)
Ty Glaser ……………………………(Emily)
Justin Hawkins ………………………(Josh)
…a další



Byl jsem docela zvědavý jak si režisér Traviss (který předtím natočil jen jedno válečné drama) poradí s touto „mysteriózní“ zápletkou. Filmů na podobné téma totiž existuje už tolik, že jen málokterý z novodobějších kousků přijde s něčím opravdu originálním. Tady se však žádné velké překvápko nekonalo, spíše se v tom tvůrci pěkně zamotali – nebo to byl možná záměr. Každopádně „nepozorný“ divák z toho bude mít asi pěkný guláš. Je taky možné, že si štáb nasypal rovněž nějaké ty houbičky do jídla a pak byl po dobu natáčení v podobném stavu, jako pohledná Charisma Carpenter.
Přitom úvodní masakr bandy rádoby „ekologických aktivistů“ nevypadal zas tak špatně. Šlo sice o dosti laciné zboží (hlavně co se efektů týče), ale pořád se to ještě drželo v rámci průměru. Potom ovšem přišla na řadu ona psychologická stránka filmu a rázem nastal malér. I přes veškerou snahu navodit potřebnou atmosféru a napětí (tu měli navodit ony krvavé vidiny) jsem se začal spíš nudit. Jediné co mě probralo z polospánku, byla návštěva toho „bordelu?“ a to bylo sakra málo. Závěrečné rozuzlení tomu sice začalo dávat smysl, ale i tak to hodnotím jako podprůměrný film. Nenašel jsem zde totiž vůbec nic, kvůli čemu bych si to musel pustit ještě někdy znova. 

Dá se zde nalézt spousta slepých uliček – tedy scén – momentů, jejichž úkolem mělo být nás šokovat (což se stejně nepovedlo), ale do děje nějak výrazně nezapadají. Jakoby šlo o nedokončené scénáristovy nápady, které se ovšem nepodařilo dotáhnout do zdárného konce. Podobných nelogičností a do očí bijících nesmyslů (zbytečností) je v tomto filmu celá řada. Takže ve finále jsem dost zklamaný, protože jistý potenciál by se tu našel. Bohužel ho tvůrci nevyužili ani z poloviny. 


Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat