0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

14. 1. 2013

Children of the Corn 666: Isaac's Return (1999)

Isaac je zpět! Rozhodnutý pokračovat tam, kde skončil.
Hannah se po letech vrací do rodného Gatlinu, aby zde našla svou pravou matku, která ji dala ihned po jejím narození k adopci. Během cesty však zažije podivné setkání, které je jen předzvěstí a takovým varováním před velkým průšvihem do kterého se řítí. Aniž by to tušila její příjezd byl už dávno předurčen Tím, co chodí mezi řádky, který s ní má vlastní plány. Ve městě žije jen hrstka obyvatel ( původních Gatlinských dětí) a jejich dospívajících děti, kteří se připravují na velký návrat proroka, který to všechno začal. Je jím sám Isaac, který leží již devatenáct let v komatu, skrytý v místní nemocnici, kde jej střeží jeho přisluhovači. Právě příjezd Hannah jej opět probudí k životu a on je rozhodnutý pokračovat ve svém poselství. Prvorozená dcera a syn původních Gatlinských dětí se musí spojit a stvořit tak nového vůdce pro další generaci Kukuřičných dětí. A právě Hannah je jediná, kdo se mu může vzepřít a navždy ho poslat do pekel, kde právem patří. Jenže je dostatečně silná, aby vzdorovala síle, která je mnohem mocnější?



Český název: Kukuřičné děti 6: Návrat Izáka
Režie: Kari Skogland
Rok výroby: 1999
Délka: 82 min
Země: USA

Hrají:
Natalie Ramsey ... (Hannah Martin)
John Franklin ... (Isaac Chroner)
Paul Popowich ... (Gabriel)
Nancy Allen ... (Rachel Colby)
Stacy Keach ... (Dr. Michaels)
... a další


Měl to být comeback jako hrom a většina fanoušků této ságy byla nadržená jako hydrant, ale následně řada z nich musela spolknout hořkou pilulku a smířit se s faktem, že původní Children of the Corn jsou jediným dílem, který si zaslouží přízvisko kultovní a jeho následovníci se řítí do hlubin podprůměru. Našlo se mezi nimi několik výjimek, ale tento díl mezi ně rozhodně nepatří. Především šlo tvůrcům jen o to vytřískat co nejvíc peněz a oprášit zašlou slávu Johna Franklina, pro kterého byla postava Isaaca jeho životní rolí. Tento chlapík měl tu "drzost", že se pokusil fušovat do scénáře a minimálně polovinu má na svědomí on. No a na kvalitě to bylo znát hned na první pohled. Navíc když do režisérského křesla usedla Kari Skogland bylo jasné, že ani o nic výjimečného jít nemůže. Tato režisérka za svou dosavadní kariéru natočila asi dvě desítky filmů a několik seriálů, ale o žádné divy světa nejde. Stephen King musel dostat žaludeční vředy po shlédnutí zmrvení jeho prací. Zajímalo by mne jestli si nějaký díl po jedničce rád pouští znovu a znovu.
U Kukuřičných dětí jsme si už zvykli na všechno a tak byl Isaacův návrat motlitbou pro všechny. Snad každý fanda téhle ságy si jej v jedničce zamiloval a dodnes mu vrtalo v hlavě co se s ním mohlo v kukuřičných lánech stát. Jenže objasnění této záhady, kterou nám přinesli tvůrci šestého dílu vyvrací cokoliv co bylo k vidění v předchozích dílech. Když pominu podivné Gatlinské cedule a jiný vzhled města, tedy to se zrovna moc porovnat nedá, protože děj se soustředí především na nemocnici, která tu nikdy dříve nebyla, ale na devatenáct let se stala prorokovým útočištěm dočkáme se dalších klišé a nelogických informací. Přišlo mi, že tvůrci asi nikdy pořádně neviděli ostatní díly (hlavně jedničku a dvojku).

I samotná Isaacova proměna byla spíše k horšímu. Nejenom že se na něm podepsali přibývající roky, ale ztratil i kouzlo své dětské charisma. Franklin se snažil ve svém scénáři hodně přitvrdit, ale na place se mu to moc nedařilo prodat. Navíc se obklopil hodně podivnou bandou amatérů, kteří mi přišli, že herectví teprve studují. Musím však přiznat, že se mezi nimi našlo i několik výjimek, jako třeba hlavní hrdinka Natalie Ramsey. Právě tahle mladá herečka byla dozajista ozdobou filmu a Franklina do jisté míry i předčila. Je však potřeba říct, že tato dvojice byla asi to nejlepší co nám šestka mohla nabídnout.
Přitom ze začátku se zdálo, že by to mohla být docela jízda bohužel někde v půli cesty zařadili zpátečku a už se to nezměnilo. Samotná atmosféra měla lehce mysteriózní nádech, který v určitých sekvencích slušně gradoval, jenže jako mávnutím kouzelného proutku byl zase vtahu. Možná to bylo i tím, že tenhle díl se snažil divákovi vnutit i spoustu citátů a frází z bible což mě začalo po čase dost nudit a vlastně to ve mně zanechalo i jakýsi pocit znechucení, který se mě už držel až do konce. Navíc když Isaac začal vykládat ty pohádky o prvorozených připadal jsem si jako u poslouchání jehovistů.

Film má však i několik kladů na které nechci v žádném případě zapomenout. Jak už jsem podotkl výše tvůrci se snažili především opět přitvrdit a tak i zde se dočkáme docela slušného počtu mrtvých. Dokonce uvidíme i pěknou sebevraždu pádem na kosu. Dalším plusem bylo modernější pojetí návyků Gatlinských dětí, kteří už nejsou jen těmi farmářskými dětmi se srpy v rukou, ale prohánějí se na motorkách, pijí alkohol a užívají sexu. S tímhle problém nemám a rozhodně to považuji za oživení děje. Nic méně by se přece jenom měli ctít nějaké ty tradice a alespoň kukuřičné lány mohli tvůrci využít víc než jen k pár scénkám ve tmě.

Když jsem film poprvé shlédl byl jsem rozhodnutý dát co nejmenší hodnocení, protože až na pár scén a momentů se mi šestka zase až tak moc nelíbila. Jenže to jsem ještě netušil co přijde v sedmičce a tak jsem rázem přehodnotil svůj původní úmysl a pustil si snímek znovu.

Hodnocení:
Během toho jsem si uvědomil kam až tahle série dokázala spadnout a po slabé dvojce, směšné trojce a nepochopitelné pětce jsem byl vlastně rád, že jsem mohl znovu vidět Isaaca a i když už to nebylo ono dám přece jenom 50%, protože tohle byl pánové i dámy poslední záchvěv Kukuřičných dětí a to co následovalo potom byla přímo katastrofa.

Žádné komentáře:

Okomentovat