0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

7. 1. 2013

Campus Stalker (1990)

Kdo je záhadným vrahem s mačetou?

Jméno tohoto režiséra vám zřejmě absolutně nic neřekne, ale věřte že Lincoln Kupchak se pohybuje ve filmové branži již řadu let a je všestranně ‘‘nadaný‘‘. Jeho hlavním koníčkem a obživou jsou speciální vizuální efekty, ale občas se v něm probudí spisovatelské vlohy a napíše nějaký ten scénář. No a ten se někdy pokouší bohužel zrealizovat v podobě natočení několika krátkometrážních snímků.



Režie: Lincoln Kupchak
Rok výroby: 1990
Délka: 3 min
Země: USA


Hrají:
Alex Brewer-Disarufino
Jennifer Hussong
Mark Frese


Proč bohužel? Jeho snímky totiž většinou za moc nestojí, protože mají hodně krátkou stopáž, naprosto prkenné herce, slabou atmosféru i hudební doprovod. Ve spolupráci se společností Rivers of Blood Productions natočil již něco okolo patnácti snímků, ale žádný z nich se pořádných diváckých ovací nedočkal. Spíše je většina z nich hodnocena jako podprůměrná záležitost.

Lincoln Kupchak spolupracoval na speciálních efektech například u filmů Elizabethtown, The Last Samurai, Holes, nebo The Guardian. Občas si však od svého řemesla potřebuje na chvíli odskočit k natáčení krátkometrážních snímků. Jeho úplně prvním se stal tento kraťas a v době svého natočení se dá svým způsobem i říct, že šlo o povedené dílo na začátečníka. Na rozdíl od několika svých pozdějších bratříčků má totiž alespoň zajímavý děj a atmosféru, kterou se režisérovi podařilo během těch tří minut udržet na přijatelné úrovni.

Zvony odbíjí půlnoc a mladá dvojice si užívá romantickou noční procházku. Po chvíli se pár rozloučí a mladík mizí ve tmě. Dívka má však divný pocit, že jí někdo sleduje a má pravdu. Záhadnou postavou je muž s mačetou, který rozhodně nejde z maškarního a ani to není Jason Voorhees. Dívka se dává s panickou hrůzou v očích na útěk, ale vrah je jí v patách a tak má divák šanci vidět menší honičku, hru na schovávanou a závěrečné rozuzlení příběhu.

Na tehdejší dobu docela slušně natočené dílo, které se může pyšnit solidně propracovanou atmosférou. V pozadí se ozývá odbíjení kostelních zvonů a celou dobu nás doprovází velice zvláštní melodie, která se mi opravdu docela líbila. Navíc se zde objevuje i menší množství krve, což musím určitě rovněž ocenit, protože nejde o žádnou odbytou práci s kapkou malinovky, ale díky černobílému obrazu to vypadá hodně slušně.

Herecké výkony obou hlavních představitelů jsou na celkem přijatelné úrovni. Díky tomu, že se zde skoro vůbec nemluví, mají herci prostor k využití svých mimických schopností, očních kontaktů a podivných výrazů ve tváři. Myslím si, že divák se za tři minuty rozhodně nudit nebude a je jen škoda, že na podobné úrovni je jen velmi málo dalších režisérových kraťasů.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat