0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

14. 1. 2013

Children of the Corn V: Fields of Terror (1998)

Skupina agresivních dětí vedená podivným Lukem odstraní každého, kdo se jim postaví do cesty!
Skupina teenagerů vyrazí na výlet ve svých nablýskaných kárách, ale po cestě špatně odbočí a dojedou do malého městečka uprostřed kukuřičných lánů. Navíc se po cestě dva z nich ztratí a ostatní začínají tušit, že se zde děje něco zvláštního. Ve vzduchu je cítit divný zápach, místní obyvatelé se chovají divně a varují je před samotářem Lukem a jeho bandou adoptivních dětí, kteří žijí v uzavřeném společenství a uctívají "Toho, co kráčí mezi řádky. Allison i ostatní nedbají varování a rozhodnou se tuto prazvláštní komunitu navštívit. Netuší však, že si tím podepsali rozsudek smrti. Děti kukuřice jak se sami nazývají jsou totiž bandou agresivních výrostků, kteří nedovolí nikomu narušit jejich soukromí a každého kdo se jim postaví do cesty umlčí jednou pro vždy.



Český název: Kukuřičné děti 5: Pole teroru
Režie: Ethan Wiley
Rok výroby: 1998
Délka: 83 min
Země: USA

Hrají:
Stacy Galina ... (Allison)
Alexis Arquette ... (Greg)
Eva Mendes ... (Kir)
Greg Vaughan ... (Tyrus)
Adam Wylie ... (Ezeekial)
David Carradine ... (Luke Enright)
... a další


Čím víc dílů tato série má, tím víc začínají být zarytí fanoušci zmatení. Tvůrci se neustále snaží přijít z něčím novým, ale ve výsledné fázi se jim to jen velmi zřídka kdy povede. A ani tentokrát z jejich úsilí nevzešlo nic světoborného. Opět se změnilo studio i režisér a kvalita šla zase směrem dolů. Nezachránila to ani účast několika známých tváří, kteří si zde střihli pár vedlejších rolí. Už začátek filmu napoví, že se do kukuřičných dětí vrátily nekvalitní digitální efekty, které srazily k zemi druhý díl. Jen tentokrát změnili barvu z červených na zelené. Navíc přestože zde najdeme několik odkazů na své předchůdce, tvůrci v zápětí popřou vše co jsme se dosud o této sérii dozvěděli.
Na začátku filmu na diváky vybafne zrzavý kukuč Adama Wylieho a divákům je hned jasné, že tahle záporná postava se kategoricky zařadí mezi nejhorší ze všech dílů. Tato průměrná dětská hvězdička se většinou objevovala v nejrůznějších žánrech od komedií, přes dramata až po filmy pro děti, ale do hororového žánru se absolutně nehodí. Navíc když ho obsadíte do jedné z hlavních rolí je o pořádný průšvih postaráno. Tento herec absolutně nezvládl svou roli záporné postavy a ačkoliv se opravdu snažil, tak mě nedokázal přesvědčit a byl mi spíš k smíchu, než abych se při jeho grimasách vylekal. O něco lepší už byli jeho parťáci, kteří odváděli špinavou práci. Někteří z nich se svého úkolu zhostili opravdu dobře a alespoň částečně pozvedli úroveň vraždících scén. I tak ale atmosféra v tomto díle za čtyřkou dost pokulhávala a ani zajímavý hudební doprovod nezvýšil laťku průměru.
Nejvíce jsem se musel zasmát vysvětlení původu a životního příběhu zfanatizovaných dětí. S Gatlinskými dětmi nemají prakticky vůbec nic společného. Jde o hrstku adoptovaných či odstrčených dětí, kteří najdou nový smysl života na farmě podivína Luka, které ho si zde zahrál David Carradine. Ten za pomoci svých kázání a malého Ezeekiala určit pravidla, které musí každé dítě bez odmlouvání poslouchat a řídit se jimi. Každý z nich musí uctívat "Toho, co kráčí mezi řádky" a po dovršení osmnácti let mu obětovat svou duši. Tentokrát ovšem nečekejte žádného démona z kukuřice, ale zlo je zde uvedeno v podobě ohně, které sídlí ve staré sýpce. Děti vlastně spáchají jakousi sebevraždu. Z původní Kingovou myšlenkou už to má jen velmi málo společného a vlastně zesměšňuje jeho předešlou práci.
Dalším velkým rozdílem oproti předešlým dílům je snaha tvůrců smíchat hororovou atmosféru s komickými prvky, které možná někoho rozesmějí, ale mě určitě ne. Formou jakou nám byly podány jsem měl spíš chuť film vypnout, než se tomu zasmát. Když pominu podivný začátek s nafukovacími pannami a trapné řeči skupiny teenagerů nenašel jsem zde nic co by stálo za řeč. Samozřejmě nesmím opomenout několik dojemných pasáží o sourozeneckém shledání a úplný závěr. Nevím jestli tohle mělo diváky dojmout či snad rozbrečet, ale je jisté že si to mohli tvůrci odpustit.

Už ani Kukuřičným dětem se nevyhnul takzvaný marketingový tah prodejců, kteří na obaly dvd napíší jména známých herců, přestože ti si ve filmu střihnou jen vedlejší role. Objeví se zde například i uhrančivá Eva Mendes, která kromě svých smyslných rtů toho moc nepředvede. Jinak tomu není ani u Freda Williamsona, který coby šerif leda tak srandovním mini soubojem s Davidem Carradinem. A zhruba minutu máte šanci vidět v roli barmana i Kane Hoddera (představitele Jasona z Pátku 13).

Tohle pokračování se mi moc nelíbilo. V kvalitě bych ho zařadil mezi dvojku a trojku. Najde se zde sice několik velice zajímavých scén i atmosférických momentů, ale tak nějak mě tohle pojetí kukuřičných dětí nenadchlo, jako první a čtvrtý díl. Zarytí fandové Children of the Corn se musí smířit s faktem, že lepší už to rozhodně nebude. Úplně nejlepší by bylo, kdyby to skončilo hned jedničkou.

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat