0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

12. 1. 2013

Cerberus (2005)

Trojhlavý strážce vzácného artefaktu se s nikým rozhodně párat nebude!
Z rumunského muzea je ukradeno vzácné Attilovo brnění. Ve stejnou dobu je unesen i bratr doktorky Gainesové a jak se zdá, obě tyto události spolu souvisí. Brzy poté je doktorka kontaktována únosci, kteří požadují její okamžitý odjezd do Rumunska, kde jim má pomoci najít starodávný artefakt. Někde uprostřed rumunských kopců a hor je údajně ukrytý mocný meč samotného Attila, který dá svému majiteli obrovskou moc a nezranitelnost. V pravou chvíli se na scéně objevuje speciální tým vedený Jakem Addamsem, kterému se podaří Samanthu osvobodit a společně se vydávají ztracený artefakt najít jako první. Ten totiž nesmí za žádnou cenu padnout do nepravých rukou. Jenže gangsteři jsou jim v patách a je jen otázkou času, kdy se obě skupiny setkají znovu tváří v tvář. Ani jedna strana však nepočítala s tím, že vzácný artefakt má svého ochránce, který zabije každého, jenž by se pokusil meče zmocnit. Není jím nikdo jiný, než pekelný trojhlavý pes Kerberos.



Český název: Kerberos
Režie: John Terlesky
Rok výroby: 2005
Délka: 92 min
Země: USA

Hrají:
Emmanuelle Vaugier ... (Dr. Samantha Gaines)
Sebastian Spence ... (Jake Addams)
Greg Evigan ... (Marcus Cutter)
Garret Sato ... (Kul Jae Sung)
Brent Florence ... (Zach Gaines)
... a další


Američané jsou známí tím, že si ve svých filmech troufají zesměšňovat nejen svou vlastní historii, ale i jiné kultury, jejich náboženství, mýty či mytologická stvoření. Tohle není žádná novinka, takže bylo jen otázkou času, kdy se jim na paškál dostane i samotný Kerberos. Nikoho už ani nepřekvapí fakt, že většina těchto filmů, v nichž se nějaké to bájné stvoření objeví dopadne katastrofálně. Stává se to již téměř obecným pravidlem, s nímž každý dopředu počítá, protože se většinou jedná o filmy s nepříliš velkým rozpočtem. Většina z nich se také natáčí v Rumunsku, které je ochotné spolupracovat s podprůměrnými režiséry téměř kdykoliv. Co je však zarážející je to, že se těmto laciným televizním filmům propůjčují známí herci a herečky, které si tak jen poškodí svou pověst. Tyhle braky jsou totiž většinou již při svém vzniku odsouzeny k záhubě a opovržení. Vždycky se však najde nějaký režisér, který je do toho všeho ochoten jít a John Terlesky rozhodně není žádným nováčkem ve své branži. Tenhle pán ovšem ani nepatří mezi špičku ve svém oboru a některé jeho filmy patří plným právem do odpadních vod. Snímek Cerberus tam má našlápnuto také, ale přece jenom se zde dá najít i několik pozitivních věcí, které ho od pádu až na samé dno ochrání.
Příběh sám o sobě vypadá docela zajímavě, přestože nejde o nic originálního, ale jeho filmové zpracování výrazně zaostává za scénáristovým očekáváním. Začátek filmu byl ještě pojat docela humorným stylem, ve kterém se to jen hemžilo lehce akčním nádechem, ale jak čas plynul začalo tu něco smrdět. Zdrojem tohoto zápachu byla všudypřítomná nuda, která se tu na nás chrlila doslova v koňských dávkách. Což o to, že hlavní hrdinka byla celkem pěkný kus ženské, když naprosto stupidní dialogy a velice podivný obraz a kvalita kamery stály za … Jedinou světlejší chvilkou a příjemným rozptýlením byl přespolní běh s dobrmany v patách. Bohužel tenhle nový sport trval jen krátký okamžik. Režisér se pokusil první půlku filmu alespoň oživit krátkými flashbacky z minulosti, kdy jsme měli šanci vidět i samotného Attila, nebo řádění trojhlavého psa, který si to rád rozdával na férovku s vykradači hrobů.
Bohužel právě samotný Kerberos se stal největším kamenem úrazu celého tohoto filmu. Žádným slušným slovem se nedá nazvat kvalita jeho zpracování, a tak bych tu musel vyjmenovat celou řadu těch neslušných, protože speciální efekty a pak především zjev samotného psa byl doslova otřesný. Animovaný pes sice rád užíral hlavy nebohých obětí, ale milovníci gore si rozhodně moc neužijí. Jeho hadí ocas vypadal jako kus staré hadice a vlastně psík celý nenažene strach ani pětiletému děcku. Kerberos byl stejně slabý, jako samotné herecké výkony. Přestože se zde objevilo hned několik známých tváří: Emmanuelle Vaugier, Greg Evigan, nebo Bogdan Uritescu, tak rozhodně ani jeden z nich nepodal moc přesvědčivý výkon.

Abych ovšem jen nekritizoval, tak je potřeba říct, že se zde našlo i několik světlejších okamžiků. Především mě docela potěšil samotný hudební doprovod, který mě dokázal alespoň chvílemi rozptýlit a potom několik velice vydařených hlášek. Několik z nich je opravdu trefných a svým způsobem i hodně chytlavých. Nečekejte však žádnou velkou porci nezapomenutelné zábavy i když je pravda, že vlastně celý film sám o sobě je docela legrační.

Kerberos je podprůměrným filmem, který asi nebude nikdo moc často vyhledávat. Podívat se na něj dá, ale pro mnohé to bude spíše velká ztráta času.

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat