0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

2. 1. 2013

Dressed to Kill (1980)

Záhadná vražedkyně s břitvou přichází...
Atraktivní Kate Millerová si chodí pro rady ke svému psychiatrovi doktoru Elliottovi, kterému vypráví o svých zvrhlých snech a představách. Její manželství prochází sexuální krizí a tato věčně nadržená panička potřebuje nějak ukojit své potřeby. Jednoho dne je však nalezena s podříznutým hrdlem ve výtahu a jediná svědkyně jistá Liz Blakeová vypráví o záhadné blondýně, kterou viděla na místě činu. Policie jí však moc nevěří, protože slova prostitutky pro ní nejsou moc důvěryhodné. Dívka se však brzy sama ocitá ve velkém nebezpečí, protože vrahovi se podařilo zjistit její identitu a pokusí se jí umlčet jednou pro vždy.



Český název: Oblečen na zabíjení
Režie: Brian De Palma
Rok výroby: 1980
Délka: 105 min
Země: USA

Hrají:
Michael Caine ... (Doktor Robert Elliott)
Angie Dickinson ... (Kate Miller)
Nancy Allen ... (Liz Blake)
Keith Gordon ... (Peter Miller)
Dennis Franz ... (Detektiv Marino)
...a další


Brian De Palma patří mezi velice uznávané režiséry, ale u diváků má i jeden větší vroubek. Není totiž žádným veřejným tajemstvím, že se rád nechává inspirovat filmy od svého největšího vzoru – samotného Alfreda Hitchcocka. Bohužel mnohdy je jeho do očí bijící vykrádání doprovázeno ze strany kritiků i diváků velkou nevolí. Tentokrát se mu však tenhle kousek opravdu povedl a dokonce se dočkal i jedné nominace na Zlatý Globus. Mimo jiné získal i Saturn Award v kategorii nejlepší herečka (Angie Dickinson) a řadu dalších nominací na nejrůznější prestižní ocenění.
Celý snímek je jakousi směsí psychothrilleru a erotického jiskření. Ne nadarmo je tento kousek často označován za jednoho z největších amerických konkurentů slavným italským giallům. Na rozdíl od svých kolegů Argenta a Fulciho však De Palma ve svém kousku nedal příliš prostoru brutalitě a většímu množství prolité krve. Spíše se držel decentně stranou a nechal vyniknout skvělé herecké výkony a úžasnou práci kameramana. Oba tyto prvky se staly naprosto největšími veličinami a prioritami tohoto filmu, protože samotný děj byl již lehce profláknutý a moc originální zápletka se tudíž čekat nedala. Tyto slabiny se však tvůrcům podařilo nahradit opravdu dokonale a připravili tak divákům opravdu zajímavou podívanou.

Jednou z hlavních náplní filmu je samozřejmě erotika a to hned v několika svých podobách. Již úvodní lehce zvrácená představivost hlavní hrdinky jistě vzbudí především u pánů zájem a věřte, že je na co se dívat. Již fakt, že herečka Angie Dickinson je atraktivní žena jistě stojí za povšimnutí a její scéna ze sprchy mluví za vše. Nejvíc si zřejmě musel užít sám kameraman, protože ten nevynechal snad jediné místečko jejího nahého těla, aby s ním seznámil i diváky. Ani druhá z hereček Nancy Allen rozhodně nebyla žádná stydlivka a tak i ona nám ukáže kromě svého hereckého talentu, také své ženské půvaby.
Práci kameramana však neoceníme pouze v těchto lechtivějších scénách, ale během celého snímku. Ralf Bode se opravdu činil a jeho záběry v nejednom divákovi vzbudí opravdu rozčarování. Skvěle zvládnuté snímání prostoru i jednotlivých detailů ocení především puntičkáři a milovníci podobných hrátek, protože někoho může do jisté míry nudit to, že se musí tři minuty koukat pouze na hercovi nohy či několik obrazů při podivné honičce v muzeu. Popravdě film je místy opravdu hodně nudný a tento jediný fakt mě po naběhnutí závěrečných titulek docela zamrzel a ovlivnil i mé celkové hodnocení. Přestože nudných scén tu zas až tolik není, jako v jiných podobných filmech, tak zde docela výrazně brzdily dobře rozjetou atmosféru, která několikrát dokázala opravdu neskutečně zamrazit na zátylku.

No a samozřejmě nesmím zapomenout ani na samotné herecké výkony, protože ty jsou zde skutečně na velice vysoké úrovni. Samozřejmě asi největším lákadlem se stala přítomnost charismatického Michaela Cainea, který dodal filmu díky svému obrovskému talentu opravdu šmrnc a proti jeho postavě nemám ani nejmenší výhrady. To samé platí i u obou výše zmíněných herečkách, které ho dokonale doplňovaly.

Film Dressed to Kill můžu opravdu jen doporučit, protože mu lze vytknout jen málo co. Tvůrcům se skutečně podařilo navodit skvělou psycho atmosféru říznutou kriminální zápletkou, kterou skvěle doplnilo několik erotických scén. Ani na herecké výkony si stěžovat rozhodně nemůžu, protože tentokrát se mi skutečně líbili všichni. Bohužel mé od vyššího hodnocení odradilo několik nudných a zbytečně natahovaných pasáží a samotný závěr.

Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat