0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

30. 1. 2013

Colic: dek hen pee (2006)

Je opravdu možné, aby jste za svoje hříchy z minulého života platili vy a vaši blízcí nyní?
Phrae a Pong jsou mladý pár zamilovaných lidí, kterým do jejich života vstoupí radostná novina: čekají potomka. Narychlo se vezmou a teď jako novomanželé se přestěhují z města na venkov k matce Ponga, která má velký rodinný dům. Ze začátku všechno šlape jako hodinky, ale vše se změní, když se Phrae seznámí z narušenou známou jejího manžela. Jedné noci se tato žena upálí a Phrae, která jí viděla hořet, předčasně porodí. Syn je zdravý, ale brzy začíná křičet a probrečí celé dny a noci. Ani doktoři si s tím nevědí rady a mnich z místního kláštera jim poradí, ať ho bez přestání hlídají až do jeho prvních narozenin. Jenže s dítětem není všechno v pořádku a začínají se kolem něho dít záhadné věci, které nejprve začnou nešťastnými nehodami, které se později změní ve smrt lidí kolem něj. Zoufalí rodiče, kteří se ho snaží ochránit, se tak ocitli také v bezprostředním ohrožení života. Jaká síla to posedla jejich nebohé dítě? Na to se podívejte sami a snad nebudete litovat.



Český název: Bolest
Režie: Patchanon Thammajira
Rok výroby: 2006
Délka: 90 min
Země: Thajsko

Hrají:
Pimpan Chalaikupp ... ( Phrae Ploy)
Vittaya Wasukraipaisan ... ( Pongpop)
Kulthida Sattabongkoch ... ( Jeen)
...a další


U asijských hororů jsme si zvykli už na ledasco: od záhadné dívky ze studny, která vylézá z televize, přes dům, který vás tak nenávidí, školní třídu, která si zahraje na jednom ostrově na vybíjenou a mnoho dalších skvělých témat. Tentokrát se nás pokusili navnadit na reinkarnaci, na kterou na blízkém východě věří v mnoha zemích, jejíž obětí se stalo malé dítě. Co však zdobí asijské filmy hlavně je napětí, které režiséři odkrývají pěkně pomalu. Dalším velkým zázrakem východní kultury je zcela podmanivá hudba, ze které vám vstává husí kůže a vlasy na hlavě. Tentokrát je tomu ovšem bohužel trochu jinak.
Film má na svědomí zcela neznámý režisér, pro kterého je to jeho první pokus a myslím, že se zařadil do lepšího průměru. Začátek filmu je nudný spadající spíše do romantických hádek, kdy se partneři obvinují z toho, že práce je od sebe odpoutává a nejsou vůbec spolu. Najednou se jim má narodit dítě a už jsou zase spolu. Potom přišla na řadu chvilka bláznivé ženské, která mě asi dvakrát probudila z nostalgie a já zase ožil a začal žrát tenhle film. Jenže po chvíli zase to pomalé tempo, které jsem u jiných filmů neviděl. Narodilo se dítě a kromě řvaní, které mě po deseti minutách začalo být nepříjemné se konečně objevilo nějaké to tajemné zlo. Poslední půlhodinka se celkem zdárně snažila zachránit alespoň nějak jinak dosti nudný film.
Nečekejte nějaké krvavé hody, jak slibují na obalu DVD, ale spíše u některých scén mi přišlo, že se snaží napodobit Final Destination, a to dost okatě. Herecké výkony byly průměrné stejně jako celý film, ale musím zase říct, že se celkem snažili. Co se týká scénáře můžu říct, že to vypadá dost zajímavě a kdyby se toho ujali bratři Pangové, tak z toho mohla být pořádná řezničina. Jediná hudba zase nezklamala a dokázala vytvořit skvělou atmosféru, přesně takovou jakou u asijských filmů vyhledávám. Nelituji toho, že mám tenhle film ve sbírce, ale čekal jsem od něj mnohem víc bohužel však jeho potenciál nebyl úplně využitý.

Celkem mě pobavilo to obsazení reinkarnace do filmu. Na tuhle věc věří spousta lidí na světě a pokud vážně existuje tak by mě velice zajímalo, kdo jsem byl já. Alespoň z toho plyne ponaučení, že za staré hříchy se platí i po smrti. A v tomhle filmu to platí dvojnásob. Na scénu s mixérem se nedá jen tak zapomenout. I ostatní krvavé scény byly slušné, ale jak už jsem podotkl bylo jich málo a už byly k vidění jinde.


Hodnocení:
Průměrný film, který hodnotím 60%, přestože jistě bude patřit mezi mé méně oblíbené asijské filmy.

Žádné komentáře:

Okomentovat