0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

30. 1. 2013

Coming Soon (2008)

Do thajských kin přichází nový horor, údajně natočený podle skutečné události. Každý, kdo ho však uvidí, záhadně zmizí!
Shane a jeho bratr pracují v kině jako promítači filmů. Tahle práce však moc nevynáší a tak si přivydělávají kopírováním pásků a prodávají je překupníkům ještě před premiérou. Nyní má jít do distribuce nový horor natočený podle skutečné události. Pojednává o jedné staré stařeně, která unášela z vesnice děti, vyloupla jim oči a potom je zabila. Vesničané ji následně chytli a oběsili. Jednoho večera však Shane usne a když se probudí zjistí, že jeho bratr zmizel. Zůstala po něm jen jeho kamera a podivné stopy na podlaze. Když si Shane kameru pustí uvidí, že si jeho bratr natáčel film na kameru a následně jej začal někdo pronásledovat. Jeho zvědavost mu nedopřeje klidu a tak se na film podívá rovněž a k jeho zděšení zahlédne bratrovo mrtvé tělo na plátně kina. Nechápe jak se mohlo dostat do děje, ale to není to nejhorší. Jakmile totiž film skončí, začne jej pronásledovat přízrak mrtvé stařeny z filmu, která zabije každého, kdo se na film podívá. Za záchranou svého života se Shane pustí do pátrání po původu filmu a postupně odkrývá děsivé tajemství. Pokud chce zachránit sebe i ostatní lidi, musí film zničit ještě před premiérou, jenže to mu nadpřirozené síly za žádnou cenu nedovolí.



Český název: Poslední premiéra
Režie: Sopon Sukdapisit
Rok výroby: 2008
Délka: 95 min
Země: Thajsko

Hrají:
Chantavit Dhanasevi
Worrakan Punch Rotjanawatchr
Sakulrath Thomas
Chantawit Tanasaewee
...a další


Pro začínající režiséry je vždycky těžké se prosadit v tak obrovské konkurenci něčím novým a obzvláště v Thajsku, takže se většina zelenáčů uchyluje ke kopírování a hledání inspirací ve známých filmech. A ani tento kousek není žádnou výjimkou. Po jeho shlédnutí jsem si všiml podoby s celou škálou známých asijských filmů. Proto se ani nedivím, že na internetu provází většinu komentářů posměšky a různá srovnávání. Na druhou stranu jsem ovšem osobně znechucený nebyl, protože se zde dá nalézt několik velice zajímavých pasáží i kreativních efektů.
Samotný začátek mě velmi mile překvapil a dokud tvůrci neodhalili skutečnou pravdu, tak jsem si myslel, že sleduji reál a probíhající minuty si doslova užíval. Stařena se mi vážně líbila a přestože samozřejmě nejde o žádnou krasavici, měla své osobité kouzlo. Rovněž atmosféra v těchto chvílích gradovala ve velkých otáčkách a já si mnul ruce, že to bude parádní podívaná. Jenže jakmile se děj přesune do kina a my se seznámíme s hlavním hrdinou a jeho přítelkyní začne děj stagnovat. Asiaté vypadá všichni stejně a já jsem sem tam ztrácel přehled v jejich jménech. Po úvodní pětiminutovce se totiž dostaví docela dlouho trvající nuda, kde se skoro nic neděje a vše se vrátí do správných kolejí teprve se zmizením Shaneova bratra.

Tady na nás několikrát vybafne stařena a její nehezký obličej, u kterého si některé slabší povahy možná i ucvrknou do kalhot. Samotná maska stařeny se jim docela povedla, ale záběry nesmí být moc zblízka. Protože pak se vyskytne problém s tím, že pozornější diváci si všimnou dosti velké nepodoby. Zřejmě z nedostatku většího kapitálu se udělalo i několik laciných latexových náhražek, které ovšem vypadaly dost jinak než originál a tvůrci vsadili vše na jednu kartu, že si toho nikdo nevšimne.
Teď bych se vrátil k tomu kopírování. Každý film by měl mít jisté poselství, které se zrodilo v hlavě svého autora, ale jaké může být zde když hlavní náplň je zcela převzata odjinud ani žádné třešničky na dortu v podobě divokého finishe se zde nedočkáme? Místo záhadné kazety a dívky ze studny zde máme filmový pásek - finální zápletka jako by z oka vypadla filmu Midnight Movie (2008) i když ani tento film není zrovna dvakrát originální a kdo ví, kdo ve skutečnosti kopíroval koho. Oba jsou totiž natočené v témže roce.

Abych ovšem jen nehanil je načase zmínit i nějaké ty pozitiva. V první řadě chci pochválit společnosti Mido za pěkný a netradiční obal DVD, za který si u mě získali plusové bodíky. Horší už to bylo sice se samotným dabingem, ale i to se dá překousnout. Asijské filmy většinou zdobí docela slušně poslouchatelný hudební doprovod a ani tady tomu nebylo jinak. Nejde sice o žádné podmanivé tóny, ale pěkně úderný tvrdší druh žánru, který alespoň místy dokáže pozvednout chloupky na ruce. Navíc dokáže odvést znuděné myšlenky stranou a přinutit diváka zapojit i své sluchové ústrojí. Kromě již zmíněného začátku se mi líbil i konec filmu. Osobně moc nemám rád happyendy, takže jeho absence mě spíše potěšila. Bohužel zhruba od poloviny filmu asi každý tuší k čemu nakonec dojde. Originální verze je ještě o patnáct minut delší, ale mně úplně stačilo těch trafikových 82 minut.

V konečném hodnocení se budu držet selského rozumu a dám čistý průměr, protože přestože měl film několik velice slušných momentů najde se zde i spousta špatných vlastností či prvků. Mezi ně patří neoriginalita, nudné pasáže, snadná předvídatelnost, nevýrazné herecké výkony a hlavně zbytečné natahování děje. Ti kteří moc asijských filmů neviděli mi budou nejspíš oponovat, ale věřte že Poslední premiéra je ve své podstatě jen levnou a ještě k tomu průměrnou kopií svých známějších bratříčků.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat